АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ. Вивчення першого питання передбачає з’ясування суті трудового колективу та його функцій

Читайте также:
  1. Висновки та рекомендації
  2. ЗАВДАННЯ 2. Уважно вивчіть методичні рекомендації стосовно створення завдання на виконання друку документів на мережному принт-сервері.
  3. Загальні вимоги та методичні рекомендації щодо виконання дипломних робіт, видання четверте, доповнене. – Дніпропетровськ: ДДФА, 2012. – 53 с.
  4. Загальні методичні рекомендації
  5. Загальні методичні рекомендації щодо вивчення дисципліни
  6. Загальні рекомендації
  7. ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  8. І. Загальні методичні рекомендації по вивченню дисципліни.
  9. ІІІ. Методичні рекомендації по виконанню контрольних робіт.
  10. Методичні рекомендації
  11. Методичні рекомендації
  12. Методичні рекомендації

Вивчення першого питання передбачає з’ясування суті трудового колективу та його функцій. Адже кожне підприємство функціонує як самостійний господарський суб’єкт, за яким стоїть його трудовий колектив зі своїми специфічними інтересами. І це не просто певна кількість людей, об’єднаних загальним місцем роботи. У виробничий колектив всіх працівників об’єднує сумісне використання засобів виробництва, загальна включеність в процес поділу праці і виникаюча на її основі економічна взаємозалежність. Причому спосіб з’єднання робочої сили з засобами виробництва і характер їх функціонування визначається формою власності на засоби виробництва. Виходячи з цього, треба зрозуміти, що трудовий колектив — це сукупність працівників, кооперованих для досягнення певної мети в їх сумісній трудовій діяльності. В політико-економічному розумінні трудовий колектив - це суб’єкт економічних відносин, насамперед відносин власності, а також сукупний працівник, який забезпечує раціональне використання наявних матеріально-речових і фінансових ресурсів з метою створення необхідного для суспільства продукту і привласнення доходу.

Розглядаючи функці ї трудового колективу, необхідно особливу увагу приділити виробничо-трудовій, суть якої пов’язана з головним завданням підприємств - виробляти певні товари і надавати послуги з метою більш повного задоволення попиту в них і отримання максимального доходу (прибуток). Також треба з’ясувати і суть соціально-виховної функції трудового колективу, яка характеризує його суспільні сторони зі всіма життєво необхідними потребами і потенціальними можливостями високоефективно працювати. Необхідно приділити увагу і з’ясуванню структури трудових колективів, яка має свої особливості залежно від розмірів підприємств, їх виробничого призначення.

Важливо ознайомитись з структурою трудових колективів і у невиробничій сфері, зокрема в охороні здоров’я. Вони виконують певні функції і відіграють велику роль у профілактиці захворювань, лікуванні, продовженні активного життя населення.

 

При вивченні другого питання необхідно з’ясувати, яку роль у забезпеченні життєдіяльності людини відіграє розподіл матеріальних благ між працівниками трудових колективів при розподілі сукупного суспільного продукту. Він повинен відбуватись у відповідності з економічним законом заміщення затрат робочої сили, основною формою прояву якого є заробітна плата. Вона служить головним джерелом формування доходів населення. Треба з’ясувати суть заробітної плати, її джерел, а також виконуваних нею функцій. Для цього необхідно перш за все ознайомитись з теоретичними розробками з даної проблеми класиків буржуазної політичної економії А.Сміта і Д.Рікардо, а також К.Маркса. У відповідності з ними заробітна плата є грошовим виразом вартості і ціни товару робоча сила; частина новоствореної вартості, необхідної для забезпечення нормальних умов відтворення робочої сили. Її речовим змістом виступає кількість життєвих благ, що необхідні для відтворення робочої сили найманого працівника і членів його сім’ї.

Дуже важливим в ринкових умовах є визнання товарної природи робочої сили, що передбачає встановлення прожиткового мінімуму для трудящих, тобто нижньої межі заробітку, який би дозволяв задовольнити першочергові потреби працівника для поновлення здатності до праці, утримання сім’ї. Треба звернути увагу також на те, що заробітна плата виконує одну із основних своїх функцій - відтворювальну та заінтересованості працівників у підвищенні рівня кваліфікації, підвищенні продуктивності праці. Важливо усвідомити, що будуючи в Україні демократичне, соціально орієнтоване суспільство, необхідно докорінно змінити систему наймання й оплати праці всіх зайнятих у народному господарстві, використовувати в цьому досвід розвинутих країн. Краща матеріальна заінтересованість сприятиме зростанню продуктивності праці, підвищенню ефективності виробництва.

Щоб зрозуміти механізм організації оплати праці, необхідно ознайомитись з тарифною системою і що вона включає в себе, з’ясувати суть основних форм заробітної плати - почасової і відрядної та їх систем. Важливо ознайомитись з особливостями оплати праці в західних країнах в галузях з високим технічним оснащенням і прогресивними, новими технологіями виробництва. Також важливо знати, як організована оплата праці в закладах охорони здоров’я та які її особливості. Необхідно звернути увагу на особливості нової системи оплати праці в народному господарстві країни в умовах переходу до ринкової економіки.

Треба з’ясувати також суть номінальної i реальної заробітної плати, суспільних фондів споживання, що склались в Україні - фондів спільного задоволення потреб і фондів непрацездатних.

 

При вивченні третього питання необхідно з’ясувати суть сімейних доходів,які є економічною основою відтворення сім’ї, та джерела їх формування і напрями використання. Треба звернути увагу при цьому, що основним джерелом формування доходів у працюючих сім’ях є заробітна плата. І для більш повного забезпечення потреб людини суспільство повинне створювати умови високопродуктивної праці і підвищення рівня її оплати. Необхідно мати на увазі, що поряд із заробітною платою, залежно від складу сім’ї, частину доходу вона одержує через суспільні фонди споживання у вигляді безплатних послуг, грошових виплат і натуральних видач. Цим джерелом користуються в основному багатодітні сім’ї.

Також необхідно розуміти, що за умов ринкових відносин з’являються нові джерела надходжень до сімейного бюджету: від власності, від особистого підсобного господарства, а також від індивідуальної трудової діяльності, підприємництва. З’ясовуючи напрями використання сімейних доходів, треба мати на увазі задоволення перш за все потреб на харчування, придбання одягу, взуття, а також соціально-культурні та побутові послуги і, за ринкових умов, у значних розмірах за користування житлом, а потім уже на накопичення та інші випадки. У цих витратах найважливіше значення в структурі сімейних доходів мають витрати на харчування. Цікаво проаналізувати структуру сімейних доходів і напрямів їх використання в Україні і країнах, де життєвий рівень значно вищий, а також розуміння тенденцій, пов’язаних з цим, в сучасних умовах.

 

Вивчаючи четверте питання, треба зрозуміти, що в умовах ринкової економіки всі економічні процеси відбуваються у відповідності з дією жорстких економічних законів. У виробничій діяльності має бути забезпечена прибутковість. Якщо підприємство не рентабельне, воно не може розраховувати на дотації з боку держави і неминуче стає банкрутом. А його працівники вимушені залишатись без роботи. Значний вплив на результати виробництва і реальні доходи населення справляють і значні коливання цін. Адже будь-які дотації, пов’язані з цінами, які не покривають витрат виробництва, в умовах ринкової економіки скасовуються. Відбуваються і інфляційні процеси, які знижують життєвий рівень населення, знецінюють трудові заощадження громадян.

Тому важливого значення набуває створення у країні специфічної системи соціального захисту населення, яка передбачає забезпечення соціально- трудових прав і гарантій громадян, впевненість у завтрашньому дні. Це вимагає від держави проведення активної соціальної політики на рівні держави, підприємств, організацій. Необхідно з’ясувати суть соціальної політики і основні принципиїї проведення. Цікаво знати, як розв’язується проблема соціального захисту населення в країнах Заходу. Також треба знати, які повинні розробити соціально-економічні заходи наша держава, підприємства, організації, місцеві органи влади, спрямовані на підвищення добробуту населення, на захист його від безробіття, зростання цін, знецінення трудових заощаджень тощо.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)