АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

П4. Постійні (стійкі) пасиви

Читайте также:
  1. БАНКІВСЬКА СИСТЕМА. ВИДИ БАНКІВ ТА ЇХ ФУНКЦІЇ. АКТИВИ ТА ПАСИВИ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ
  2. ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ МІСЬКОЇ РАДИ
  3. ПОСТІЙНІ СИГНАЛИ
  4. Часткова варіація факторів виробництва і функція витрат. Постійні та змінні витрати.

Для визначення ліквідності балансу необхідно зіставити підсумки відповідних груп активу і пасиву.

Баланс вважається абсолютно ліквідним, якщо виконуються нерівності:

А1 ≥ П1

А2 ≥ П2

А3 ≥ П3

А4 ≤ П4

Якщо виконуються перші три нерівності і цій системі, то це приведе і до виконання четвертої нерівності.

При цьому теоретично нестача засобів по одній групі активів компенсується їх надлишком по другій групі в вартісній оцінці, в реальній ж ситуації менш ліквідні активи не можуть замінити в повній мірі більш ліквідні.

Співставлення підсумків першої групи по активу і пасиву тобто Л1 і П1 відображає співвідношення поточних платежів і надходжень. Порівняння Л2 і П2 показує тенденцію збільшення або зменшення поточної ліквідності в близькому майбутньому. Співставлення підсумків по активу і пасиву для третьої і четвертої групи відображає співвідношення платежів і надходжень в відносно віддаленому майбутньому.

Для характеристики ліквідності підприємства в таблиці 5 зробити розрахунок груп активів і пасивів.

На підставі результатів розрахунків здійснити їх аналіз.

Завдання 2. Здійснити аналіз майнового стану підприємства на підставі даних активу балансу. Дані занести в табл.2 та зробити відповідні висновки.

Завдання 3. Здійснити аналіз структури власного капіталу підприємства, виявити причину зміни окремих складових, дати оцінку цим змінам за звітний період.

Завдання 4. Розрахувати і здійснити аналіз по даним балансу показників, які характеризують фінансову стійкість підприємства та платоспроможність.

Тут і далі використовуються такі умовні позначення: 1А, 2А, 3А – відповідно підсумок першого, другого, третього розділів активу балансу; 1П, 2П, 3П, 4П, 5П – відповідно підсумок першого, другого, третього, четвертого, п’ятого розділів пасиву балансу.

- Б – валюта балансу;

- Ф. 1 – форма №1 “Баланс”;

- Ф. 2 – форма №2 “Звіт про фінансові результати”;

- Ф.3 – форма №3 “Звіт про рух грошових коштів”;

- Ф.4 – форма №4 “Звіт про власний капітал”;

- Ф.5 – форма №5 “Примітки до річної фінансової звітності”.

Фінансова стійкість є відображенням стабільного перевищення доходів над витратами, забезпечує вільне маневрування коштами підприємства і реалізації продукції. Тому фінансова стійкість формується в процесі усієї виробничо-господарської діяльності і є головним компонентом загальної стійкості підприємства.

Сутність фінансової стійкості визначається ефективним формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів, а платоспроможність виступає її зовнішнім проявом.

Розрахувати показники фінансової стійкості підприємства та здійснити їх аналіз за даними таблиці 4.

Завдання 5. Необхідно здійснити аналіз фінансових результатів шляхом порівняння фактичних даних підприємства за звітний період з фактичними даними за попередній період. В результаті аналізу необхідно дати оцінку темпів росту прибутку в цілому і окремо по кожній його частині; вивчивши фактори, які вплинули на зміну прибутку.

Результати розрахунків звести в таблицю 5. Зробити висновки.

Завдання 6. Провести розрахунок показників рентабельності підприємства. Результати розрахунків звести в таблицю 6. Зробити висновки.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)