АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки щодо організації навчального дослідження

Читайте также:
  1. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  2. Аналізу підсумків навчального року
  3. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  4. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  5. БІОХІМІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ КРОВІ
  6. ВИВЧЕННЯ ПЕДАГОГІЧНОГО КОЛЕКТИВУ НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ
  7. Визначення завдань дослідження.
  8. Визначення площі зони для поточного методу організації ТО
  9. Визначення площі зони для поточного методу організації ЩО
  10. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування
  11. Виникнення та сутність синергетичного методу дослідження політичного процесу.
  12. Виявляти хиби в організації та методиці проведення навчального процесу.

Підбір наукової літератури з теми є важливою складовою частиною курсової роботи, а тому здійснюється самостійно. Студентам надається можливість отримання консультацій з питань підбору літератури у викладачів кафедри.

При підборі літератури з теми необхідно користуватися предметними або систематичними каталогами наукових бібліотек університету, інституту, а також міських бібліотек за місцем проживання.

Як базову конкретну статистику можливо використовувати відомості із статистичних каталогів, збірників та щорічників будь-яких рівнів, звітних матеріалів підприємств і установ, а також результати власних безпосередніх спостережень за явищами суспільно-економічного життя.

Особливе значення має використання даних конкретного підприємства або організації.

Типова структура курсової роботи передбачає наявність таких структурних елементів: титульного аркуша, змісту і плану роботи, вступу, основної частини (з обов'язковими розділами), заключення (висновків), переліку використаних літературних джерел, додатків.

Усі перераховані елементи починаються з нової сторінки. Розділи можуть поділятися на підрозділи і пункти.

 

Курсова робота починається з титульного аркуша (див.Додаток Б), за яким розміщується наступний структурний елемент роботи – зміст.

Зміст роботи має відображати послідовний логічний зв’язок викладу результатів дослідження відповідно до теми роботи. У ньому перелічуються вступ, розділи, висновки, перелік використаної літератури, додатки.

У вступі необхідно відобразити теоретичне, методологічне, а також суспільно-господарське значення досліджуваної проблеми, обґрунтувати її актуальність на даному етапі розвитку економіки, чітко та стисло сформулювати задачі, що вирішують у даній курсовій роботі, надати характеристику вихідної статистичної інформації. Доцільно відобразити такі позиції:

· актуальність вибраної теми;

· мету та завдання дослідження;

· об’єкт та предмет дослідження;

· заплановані методи дослідження;

· структуру роботи;

· фактологічну основу (базу дослідження, за матеріалами якої виконується робота).

Обсяг вступу не повинен перебільшувати 10 відсотків загального обсягу курсової роботи.

В основній частині курсової роботи наводять власне економіко-статистичне дослідження на матеріалах конкретної статистики. При цьому доречно наводити не тільки проміжні розрахунки, а й довідкові та оглядові таблиці, статистичні графіки.

 

Основну частину роботи доцільно скласти, як мінімум, з трьох розділів:

1 У першому розділі викладають теоретичні та методологічні аспекти вибраної теми дослідження. Цей розділ є основою та передумовою для розгляду проблемних питань вибраної теми. У ньому необхідно подати визначення використаних у роботі понять і термінів, їх систематизацію, сформулювати проблематику дослідження, критично розглянути різні точки зору щодо досліджуваної теми, розглянути історичний аспект стосовно розвитку поставленої проблеми, проаналізувати принципи нормативно-законодавчого регулювання процесів, що розглядаються, подати зарубіжний досвід розв’язання подібних проблем і т. ін.

2 У другому розділі викладається методологія та результати аналітичних досліджень вибраної проблеми, наводиться аналіз об’єкта дослідження, визначаються та обґрунтовуються конкретні методи дослідження і вирішення розглянутих у попередньому розділі питань.

 

3 У третьому розділі здійснюються розрахунки, які ілюструють застосування обраних методик дослідження, проводиться аналіз результатів розрахунків, за якими формулюються практичні рекомендації, обґрунтовуються причини та фактори виявлених недоліків, формулюються конкретні пропозиції щодо вирішення поставлених (у першому розділі) проблем.

Окрім цього, в другому та третьому розділах можуть бути обґрунтовані реальні можливості і пропозиції щодо реалізації позитивного досвіду. В тому числі зарубіжного.

У висновках (заключенні) формулюють основні результати вивчення вибраної теми, тобто, в узагальненому, тезовому вигляді, в логічній послідовності викладають підсумки проведеної роботи, а також позначають основні напрямки подальшого економіко-статистичного дослідження. У висновках відображаються лише ті підсумки та пропозиції автора, які є наслідком проведеного дослідження. Обсяг висновків становить 5...10 відсотків загального обсягу контрольної роботи.

Перелік використаних літературних джерел наводять після висновків, починаючи з нової сторінки. Не допускається пряме дослівне переписування змісту літературних джерел: якщо ж наводяться окремі цитати, треба посилатися на джерело інформації.

У додатках можливе розміщення запозичених статистичних таблиць, результатів обстежень, матриць вихідного матеріалу, інструкцій і т. ін.

 

 

Всі розділи курсової роботи повинні логічно взаємопоєднуватися: кожен попередній розділ має становити наукову базу для наступного; вони повинні взаємодоповнюватися та взаємопоглиблюватися; зміст окремих розділів має відповідати їх назвам.

Якщо є необхідність конкретизації якихось відомих фактів та положень, що розроблені іншими авторами, їх цитують, однак з обов'язковим посиланням на первинне джерело інформації.

Під час виконання курсової роботи окрім літературних джерел слід використовувати практичні, статистичні, облікові та звітні матеріали, а також чинні законодавчі та інструктивні матеріали. Курсова робота, що виконана лише за теоретичними джерелами (без розрахункової частини) до захисту недопускається. При використанні практичних матеріалів всі показники необхідно подавати в динаміці, за ряд періодів (моментів), а також здійснювати їх порівняльний аналіз. Зміст роботи необхідно викладати коротко, лаконічно, не перевантажуючи текст описами загальновідомих речей чи громіздкими витягами, уникаючи повторень та відступів від основної теми.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)