АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

УДК 330.8

Читайте также:
  1. Кісь С.Я.

ББК 65.02

К 44

 

Рецензент:

Максимюк С.В. канд. екон. наук доцент кафедри

теорії економіки та управління,

 

Рекомендовано методичною радою університету

(протокол № від 2014р.)

Кісь С.Я.

К-44Історія економіки та економічної думки: методичні вказівки. – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2014. – 61с.

МВ 02070855- -2014

Методичні вказівки розроблені відповідно до навчального плану та робочої програми дисципліни „Історія економіки та економічної думки” для студентів напрямів підготовки 6.030504 – „Економіка підприємства”, 6.030508 – „Фінанси і кредит”, 6.030509 – „Облік і аудит” освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр. Методичні вказівки мають на меті надати допомогу студентам при засвоєнні ними модулів, змістовних модулів та навчальних елементів дисципліни „Історія економіки та економічної думки”.

УДК 330.8

ББК 65.02

МВ 02070855- -2014 © Кісь С. Я., 2014

© ІФНТУНГ, 2014

 

Відповідальний за випуск,

Завідувач кафедри ТЕУ О. Г. Дзьоба

 

Узгоджено:

Завідувач кафедри економіки підприємства М. О. Данилюк

 

Член експертно-рецензійної

комісії університету С. А. Побігун

 

Нормоконтролер Г. Я. Онуфрик

 

Інженер І категорії НТБ Л. З. Костюк

 

 

Зміст

 

Вступ……………………………………………………….....……6

1. Мета і завдання дисципліни „Історія економіки та економічної думки………………………………………………………………....7

2. Плани лекційних занять………………………………………......8

3. Плани семінарських занять, питання для самоконтролю, рекомендована додаткова література………………………...…...21

4. Перелік питань та методичні рекомендації для підготовки до написання аудиторної контрольної роботи студентами заочної форми навчання………..………….………......................................47

5. Рекомендації для підготовки до іспиту ………………………..54

6. Термінологічний словник.............................................................57

7. Рекомендована література…………..……………….………….59

 

Вступ

 

„Історія економіки та економічної думки” є важливою навчальною дисципліною, що викладається практично на всіх економічних спеціальностях. Її включено до блоку теоретичних економічних дисциплін.

Історія економіки та економічної думки поряд з політичною економією формує фундаментальне економічне мислення майбутнього спеціаліста-економіста (підприємця, менеджера, фінансиста, бухгалтера тощо), прищеплюючи навички систематизації оцінок основних економічних подій та явищ. Вивчення історії економіки та економічної думки істотно розширює економічну ерудицію майбутніх спеціалістів, підводить до розуміння основ порівняльного аналізу економічного розвитку окремих країн світу, сприяє формуванню вміння грамотно орієнтуватися у виборі економічних рішень.

Історія економіки та економічної думки – є самостійною економічною дисципліною, яка забезпечує фундаментальну підготовку студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівня акредитації.

У курсі „Історія економіки та економічної думки” вивчаються передумови та закономірності еволюції світової історії економіки та економічної думки; факти, конкретні події, економічні процеси та відносини у різних країнах у певні хронологічні періоди; економічні концепції головних шкіл і напрямів економічної думки; основні досягнення видатних учених-економістів; теоретичні і методологічні підходи у дослідженні історії економіки та економічної думки; проблеми розвитку вітчизняної економіки та економічної думки.

 

1 Мета і завдання дисципліни „Історія економіки та економічної думки

 

Метою вивчення дисципліни “Історія економіки та економічної думки” є узагальнення та виокремлення базових закономірностей економічного життя людства в історичному аспекті, починаючи із стародавніх часів до сьогодення, творче осмислення етапів та напрямів розвитку економічної думки, систематизація економічних знань.

Основні завдання дисципліни полягають у наступному:

· надати студентам необхідні системні знання з теоретичних питань історичного розвитку господарства країн світу та України від найдавніших часів до сьогодення, а також історії становлення і розвитку економічної думки;

· обґрунтувати практичне значення історичного підходу до аналізу економічних явищ, процесів та теорій;

· поглибити знання майбутніх фахівців про об’єктивну необхідність раціонального і ефективного використання природних та трудових ресурсів країни з врахуванням історичних умов та реалій сьогодення;

· сформувати уявлення про закономірності, принципи і передумови розвитку економіки та економічної теорії;

· виявити основні проблеми сучасного розвитку економіки країн світу та України у відповідності до історичних передумов;

· показати роль історичних етапів розвитку економічної науки у сучасному розвитку;

· охарактеризувати особливості сучасного господарського розвитку України в умовах ринкової економіки та її інтеграцію в європейські та світові структури.

 

 

Плани лекційних занять


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)