АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Змістовний модуль 1.6 Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина ХVІІ- перша половина ХІХ ст.)

Читайте также:
  1. I. МОДУЛЬ, СОСТОЯЩИЙ ИЗ ВОПРОСОВ ПО ДИСЦИПЛИНАМ БАЗОВОЙ ЧАСТИ ПРОФЕССИОНАЛЬНОГО ЦИКЛА ООП
  2. II. Детская половина дома и ее обитатели
  3. III. Докласичний період
  4. III. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ТА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
  5. IV. Встановлення психологічного контакту із свідком.
  6. IV. ГРЕЧЕСКИЕ ГОРОДА И ПЕРСИДСКАЯ ДЕРЖАВА 700 – 480 гг. до Р. X.
  7. V. Античні міста-держави Північного ПРИЧОРНОМОР’Я
  8. V. Література періоду громадянських воєн.
  9. VI. Література періоду принципату
  10. А29. Государственная политика Александра Македонского, организация мировой греко-македонской державы.
  11. А31. Держава Селевкидов (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  12. Алгоритм 1.11. Пошук невідкладних дій (перша медична допомога) симптоматичної допомоги при гострих струєннях.

 

Сутність та особливості промислового перевороту. Промисловий переворот та індустріалізація Англії. Створення колоніальної імперії. Соціально-економічні наслідки промислової революції в Англії. Причини втрати Англією економічного лідерства в останній третині ХІХ ст.

Особливості промислового перевороту у Франції та етапи його здійснення. Парцелярний характер землеволодіння. Розвиток банківсько-кредитної сфери.

Передумови й основні етапи промислового перевороту в Німеччині: зміна структури виробництва; “прусський шлях” розвитку капіталізму в сільському господарстві.

Соціально-економічні причини та наслідки громадянської війни в США.

Основні тенденції економічного розвитку Росії останньої третини ХVІІІ ст. Посилення кріпацтва на українських землях. Розклад феодального ладу і становлення капіталістичного способу виробництва.

Економіка західноукраїнських територій. Соціально-економічні наслідки скасування кріпацтва в Західній Україні.

Етапи розвитку класичної політичної економії. Переведення економічних досліджень зі сфери обігу до сфери виробництва. Формування концепції економічного лібералізму. Особливості переходу від меркантилізму до класичної політичної економії в Англії. “Трактат про податки і збори” У. Петті. Визначення вартості товару, заробітної плати, ренти, процента, ціни на землю. Сутність та функції грошей, визначення кількості грошей в обігу. Принципи оподаткування.

Виникнення класичної політичної економії у Франції. П. Буагільбер та його економічні погляди.

Загальна характеристика ідей фізіократизму. Праці Ф. Кене. Концепція “природного порядку”. Вчення про еквівалентність обміну, “чистий продукт”, продуктивну та “безплідну” працю, про капітал та його структуру. “Економічна таблиця” Ф. Кене. Розвиток концепції фізіократів у працях А.Р. Тюрго.

Економічне вчення А. Сміта. Місце об’єктивних законів (“невидимої руки”) у формуванні економічних відносин між людьми. “Дослідження про природу і причини багатства народів”. Аналіз поділу праці та спеціалізації праці. Вчення про класи. Трактування вартості, заробітної плати, прибутку, ренти. Теорія грошей А. Сміта. Характеристика капіталу та його структури. Вчення про відтворення. Економічний лібералізм А. Сміта. Роль вільного ринку. Економічна політика держави. Аналіз державного бюджету, державного боргу та політики оподаткування.

Система політекономічних поглядів Д. Рікардо. Трактування вартості, капіталу, походження доходів, природи грошей та грошового обігу, проблем реалізації суспільного продукту. Теорія земельної ренти.

Т. Мальтус та його теорія народонаселення. Сутність теорії витрат, “залізного закону заробітної плати” та концепції “третіх осіб”.

Ж.-Б. Сей та його “Трактат політичної економії”. Теорія трьох факторів виробництва. Походження вартості та доходів різних класів суспільства. “Закон ринків” Ж.-Б. Сея.

Економічні погляди соціалістів утопістів. Критика економіки вільної конкуренції в працях Ш. Фур’є, К. Сен-Симона, Р. Оуена. Проекти економічного реформування суспільства. Концепції економічного романтизму С. Сісмонді та П. Ж. Прудона.

Економічне вчення К. Маркса. “Капітал”. Характеристика капіталу. Трудова теорія вартості. Вартість робочої сили. Теорія додаткової вартості. Доктрини економічної кризи. Концепція простого і розширеного відтворення.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)