АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення основних параметрів пожежі

Читайте также:
  1. I. Визначення здібностей школяра шляхом спостереження.
  2. А) визначення повинно бути співмірним; б) визначення не повинно робити кола; в) визначення має бути чіткім.
  3. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  4. Аналіз складу, руху та стану основних фондів
  5. БУДІВНИЦТВА ТА АВТОТРАНСПОРТУ» З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ УЧНІВ 31
  6. Вибір параметрів і технічні характеристики бурових вишок
  7. Види жорсткості та лужності води. Їх класифікація та визначення. Технічні параметри.
  8. Виділення і визначення розмірів зелених зон міст України
  9. Визначення
  10. ВИЗНАЧЕННЯ АКТИВНОСТІ ФЕРМЕНТІВ
  11. Визначення антинуклеарних антитіл, LE-клітин
  12. ВИЗНАЧЕННЯ БІЛІРУБІНУ В СИРОВАТЦІ КРОВІ

Для визначення розрахункової схеми реальна форма площі пожежі прирівнюється до фігур правильної геометричної форми: круг з радіусом “R” при круговій формі, сектор круга з радіусом “R” і кутом “α” при кутовій формі, прямокутник з шириною ”а” і довжиною “в” при прямокутній формі (рис.3.1).

При визначенні “R” і “в” необхідно врахувати, що перші 10 хвилин вільного розвитку пожежі розрахункова лінійна швидкість розповсюдження горіння Vл, яка задається викладачем і вказується у завданні, приймається рівній половині вказаного значення. Після 10 хвилин вільного розвитку пожежі і до введення сил і засобів першим прибулим підрозділом для розрахунку приймається повне значення швидкості.

З моменту введення сил і засобів першим прибулим підрозділом і до моменту локалізації пожежі швидкість приймається рівною половиною вказаного в завданні значення. Необхідно прийняти до уваги, що при розповсюдженні пожежі в різних напрямках швидкість буде зменшуватись до половинного значення лише на тих напрямках, де першими підрозділами введені стволи. На інших напрямках швидкість зберігає своє перше значення до моменту введення стволів наступними підрозділами.

Процес розвитку пожежі характеризується наступними геометричними і фізичними параметрами: площа пожежі /Sп/, периметр і фронт площі пожежі /Pп і Фп/, швидкість росту площі, периметру і фронту пожежі /VS, Vр, Vф/.

Основні параметри пожежі можна вирахувати за формулами, які наведені в таблицях 3.1 і 3.2.

 

Таблиця 3.1

Формули для визначення площі пожежі

Форма площі пожежі
Кругова Кутова Прямокутна
Sп=ПR2 (рис. 1.2а) Sп=0,25ПR2(рис. 1.2г) Sп=0,5ПR2 (рис. 1.2д) Sп=0,75ПR2(рис. 1.2е) Sп= ав (рис. 1.2б) Sп= 2 ав (рис. 1.2в) (де а – ширина приміщення)

 

В прямокутній формі незмінною величиною є ширина ділянки “а”, а кількість напрямків розвитку пожежі “n” залежить від форми будинку в горизонтальній проекції. Частіше за все “n” дорівнює одиниці або двом.

Враховуючи, що кутова форма є різновидністю /частиною/ кругової, при визначені площі і периметра пожежі можна використовувати формули, за якими обчислюють площу і периметр кола.

 

Рис. 3.1. Форми площі пожежі:

а – кругова; б, в – прямокутна; г, д і е – кутова

 

Прогнозування максимальних значень параметрів пожежі проводиться з урахуванням діючих факторів гасіння до виконання необхідних і достатніх умов локалізації пожежі. Послідовність прогнозування наступна. Спочатку визначається можлива площа за час з моменту введення сил і засобів першими прибулими підрозділами. Потім визначається потрібна витрата вогнегасних речовин для локалізації пожежі, потрібна чисельність особового складу для виконання видів робіт на пожежі.

Порівнюють величини потрібної витрати вогнегасних речовин з фактичним, потрібної кількості особового складу з фактично прибулими. Якщо виявиться, що перші прибулі сили не можуть забезпечити необхідних умов по локалізації пожежі, визначаються параметри пожежі на момент введення сил і засобів по виклику № 2, а також перевіряють можливість подачі потрібної витрати води і одночасного виконання інших видів робіт.

Виклик сил і засобів по підвищеному номеру здійснюється одночасно, тобто по першому виклику про пожежу. Розрахунок параметрів ведеться до тих пір, поки не буде забезпечуватись локалізація пожежі. В залежності від того, яким чином введені сили і засоби, гасіння в даний момент може здійснюватись з охопленням всієї площі або тільки частини її. При цьому розташування сил і засобів проводиться по всьому периметру площі пожежі або по фронту її локалізації.

Якщо в даний момент зосередження сил і засобів забезпечує гасіння пожежі на всій площі горіння, то розрахунок проводиться по площі гасіння, яка чисельно дорівнює площі пожежі.

Якщо в даний момент обробка всієї площі пожежі вогнегасними речовинами не забезпечується, то сили і засоби зосереджуються по периметру або фронту локалізації для поетапного гасіння. В цьому випадку розрахунок сил здійснюється по площі гасіння на першому етапі, рахуючи від зовнішніх меж площі пожежі.

Площа гасіння /Sг/ - це частина площі пожежі, яка на момент локалізації обробляється вогнегасними речовинами.

Площа гасіння водою залежить від глибини обробки ділянки пожежі /h/. Для розрахунків глибина обробки площі приймається для ручних стволів 5 м, а для лафетних – 10 м.

Відповідно, площа гасіння буде чисельно співпадати з площею пожежі при її ширині /для прямокутної форми/, діаметрі /для кругової форми/ і радіусі /для кутової форми/, не перевищуючи 10 м при подачі ручних стволів, введених по периметру назустріч один одному, 20 м – при гасінні лафетними стволами. В інших випадках площа гасіння приймається рівною різниці площі пожежі і площі, яка в даний момент водяними струменями не обробляється.

Таблиця 3.2

Формули для визначення площі гасіння пожежі

Величина, що визначається Форма площі пожежі
Кругова Кутова Прямокутна
Периметр пожежі Рп=2pR Рп=0,5pR+2R Рп=pR+2R Рп=1,5pR+2R Рп=2(а+в); При розвитку в 2-х напрямках Рп=2(а + 2 в)
Фронт пожежі Фп=2pR Фп=0,5pR Фп=pR Фп=1,5pR Фп = а; При розвитку в 2-х напрямках Фп = 2 а
Швидкість зростання площі пожежі Vs=Sn/t
Швидкість зростання периметра пожежі Vp=Pn/t
Швидкість зростання фронту пожежі Vфn/t Vфn/t - const

 

Примітка. Для прямокутної форми площі пожежі R = в.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)