АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 8: Правове регулювання грошово-кредитної систем

Читайте также:
  1. E согласно механизму сотрудничества с системами фермента.
  2. ERP (Enterprise Resource Planning)- системы управления ресурсами предприятия.
  3. FIDELIO V8 - новое поколение систем управления для гостиниц
  4. II. Богословская система
  5. III. Лексика как система (8 часов)
  6. III. СИСТЕМЫ УБЕЖДЕНИЙ И ГЛУБИННЫЕ УБЕЖДЕНИЯ
  7. III. Требования к организации системы обращения с медицинскими отходами
  8. L.1.1. Однокомпонентные системы.
  9. L.1.2.Многокомпонентные системы (растворы).
  10. S: Минимальный налог при упрощенной системе налогообложения - это
  11. SCADA как система диспетчерского управления
  12. SCADA как часть системы автоматического управления

План

1. Поняття грошово-кредитної системи.

2. Поняття банківської системи України та її елементи.

3. Національний банк України: його роль у проведенні грошово-кредитної політики та банківського нагляду.

4. Порядок створення банків.

5. Правовий статус комерційного банку.

6. Банківський кредит: види та форми. Кредитний договір.

7. Поняття і види банківських рахунків. Порядок відкриття рахунків.

8. Правові засади безготівкового грошового обігу.

 

· Оберіть правильну відповідь:

1) Вклад у статутний фонд комерційного банку можна зробити в:

а) національній валюті України;

б)ВКВ;

в) національній валюті України і ВКВ.

2) Орган, на який покладено регулювання грошового обігу:

а) НБУ;

б)Кабінет Міністрів України;

в)Міністерство фінансів України;

г) Верховна Рада України.

3) Вибрати ознаки філії комерційного банку:

а)діє на підставі положення;

б)здійснює банківські операції;

в)є юридичною особою;

г)виступає від свого імені.

4) Комерційні банки реєструються:

а) Міністерством фінансів України;

б) Міністерством економіки України;

в) НБУ.

5) Мінімальний розмір статутного фонду кооперативного банку
складає:

а) 1 млн євро;

б)5 млн євро;

в) 10 млн євро;

г) 100 тис. євро.

 

6) Обов'язкові економічні нормативи для комерційних банків
встановлюються:

а)НБУ;

б)Міністерством фінансів України;

в) Верховною Радою України;

г) Кабінетом Міністрів України.

 

· Розв’яжіть ситуаційні вправи:

 

Ситуація 1

 

Засновники комерційного банку звернулися з проханням про реєстрацію в Чернівецьку міську адміністрацію.

Адміністрація через 10 днів підготувала мотивований відгук: в реєстрації відмовити у зв’язку з порушеннями в статуті. В статуті відсутнє положення про органи управління банком.

Дайте оцінку діям Чернівецької міськадміністрації.

 

Ситуація 2

 

Правління Національного банку, підводячи підсумки діяльності за рік, вирішило передати частину сум перевищення доходів над видатками у бюджет міста, але цільовим скеруванням — дитячій музичній школі ім. Глієра. Про це рішення на другий день дізнались народні депутати. Голова постійної комісії з питань фінансів і банківської діяльності скликав засідання і прийняв рішення.

Який зміст цього рішення?

 

Ситуація 3

 

Підприємство з іноземними інвестиціями 28 лютого 2004 р. відкрило другий поточний рахунок у комерційному банку. 20 березня виявилося, що у підприємства виникла заборгованість за обов’язковими платежами. Керівник дав розпорядження розподілити суму заборгованості між двома рахунками, оскільки податкова інспекція не була повідомлена про відкриття другого рахунку підприємства. Як розв’язати дану ситуацію?

 

Ситуація 4

 

Торговельне підприємство, що реалізує населенню товари, придбані у Молдові та Білорусі 10 серпня 2004 року звернулося в обслуговуючий банк і одержало кредит на 14 днів в розмірі 2,5 млн. грн. Одночасно підприємство просило у банка пролонгувати одержаний 20 липня 2003 року кредит у розмірі 11 тис. грн. на 2 тижні. Банк задовольнив прохання клієнта, видав йому кредит у 2,5 тис. грн. та продовжив на 2 тижні строк повернення кредиту у 11 млн. грн., стягнувши з них 30 тис. грн.

3 вересня контролер Національного банку дав розпорядження на списання з рахунку банку 20 тис. грн. За що покарано банк?

 

Ситуація 5

 

З метою покращення діяльності підприємства побутового обслуговування на селі адміністрація районної Ради народних депутатів дозволила йому використовувати виручку на купівлю необхідних матеріалів, господарські видатки і виплату зарплати за умови, що залишок виручки буде здаватися в банк. Прокурор опротестував рішення адміністрації.

 

Ситуація 6

 

Директор гімназії поскаржився голові Правління комерційного банку, де відкрито рахунок (бюджетний) гімназії, на те, що працівник банку, який обслуговує рахунок, не повідомляє його, як розпорядника бюджетних асигнувань, про об’єм асигнувань на зарплату вчителям і на поточні потреби.

Що відповість голова Правління комерційного банку на таку скаргу?

Ситуація 7

 

Власник приватного підприємства, яке було придбане півроку тому, за копіями минулорічних платіжних доручень виписав нові доручення і наказав своєму бухгалтеру подати ці доручення в банк на перерахування зборів – у Чорнобильський фонд 12% від фонду оплати праці, у фонд зайнятості – 2 % від фонду споживання і 2% - в Інноваційний фонд від фонду зарплати. Економіст банку, який обслуговує клієнта, вказав на значні порушення законодавства.

Які саме помилки були допущені?

 

Ситуація 8

 

Торговельне підприємство одержало 18 тис. грн. за реалізовану продукцію. В той же день підвезли товар з Угорщини. Директор закупив його за 16 тис. грн. Ввечері директор видав зарплату своїм працівникам у сумі 1800грн., а 200 грн. залишив у касі, оскільки здати їх у банк було пізно. Наступного дня податкова інспекція виявила дії директора і оштрафувала його на 400 грн. Директор попросив юриста розібратися в цьому і розтлумачити йому, чи вірно поступила податкова. Юрист відповів, що ліміт залишку встановлено у 150 грн. і тому він не розуміє, чому нарахований такий штраф.

А Ви як думаєте?

 

Ситуація 9

 

Виробниче підприємство гостро відчуло нестачу оборотних коштів, оскільки йому не вистачало не рахунку коштів для оплати партії товару, і економіст запропонував подати заяву в комерційний банк для одержання товарного кредиту. Керівник підприємства вирішив звільнити свого економіста за невідповідність посаді. Чому?

 

Ситуація 10

 

Торговельне підприємство виписало платіжне доручення про сплату податку 14 липня (за червень) і подало його в банк 18 липня. Оскільки банк стягнув з підприємства пеню за 3 дні, керівник підприємства розцінив це, як перевищення повноважень банком і оскаржив дії економіста банку голові правління.

Чи вірно поступив економіст банку? Що повинен був зробити керівник підприємства?

 

Ситуація 11

 

Під час перевірки спеціалізованого банку "Аріяна" Комісією з питань нагляду і регулювання діяльності банків Національного банку України було встановлено, що сума залучених вкладів від фізичних осіб становить 8 % капіталу банку. До спеціалізованого банку "Аріяна" були застосовані з боку Національного банку України заходи впливу. Банк звернувся до суду.

Чи існує лімітування залучення вкладів фізичних осіб для банків? Які заходи впливу застосував Національний банк України до банку "Аріяна"? Яке рішення має винести суд?

 

Ситуація 12

 

Комерційний банк "Аріяна" був зареєстрований 12.03.1998 р. Банк 27.06.1998 р. отримав ліцензію в Національному банку України на залучення вкладів населення. Фактичне виконання зазначеної операції, як підтвердила перевірка, здійснена комісією з питань нагляду і регулювання діяльності банків Національного банку України почалося 15.09.1999 р., після чого НБУ застосував до банку заходи примусового впливу. Банк звернувся до суду.

Чи передбачена плата за видачу ліцензії на банківські операції, що видається НБУ? Якщо передбачена, то у якому розмірі? Які заходи примусового впливу може застосувати НБУ до банку? Яке рішення має прийняти суд?

 

Ситуація 13

 

Перевірка комерційного банку "Новий" здійснена Комісією з питань нагляду і регулювання діяльності банків Національного банку України встановила, що фактичний розмір статутного фонду комерційного банку становить 2,9 млн євро. За результатами перевірки до комерційного банку з боку Національного банку були застосовані заходи впливу терміном із 15.04.2000 р. до 15.12.2000 р. На 15.12.2000 р. розмір статутного фонду банку становив 4,5 млн євро.

Які заходи впливу може застосувати НБУ до комерційного банку "Новий"? Чи може комерційний банк звернутися з клопотанням до НБУ про
отримання стабілізаційної позики? На яких умовах вона надасться? Які заходи може застосувати НБУ до комерційного банку "Новий"?

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)