АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 9: Правові засади валютного регулювання та валютного контролю

Читайте также:
  1. VI. ФОРМИ КОНТРОЛЮ
  2. VII.1. Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття.
  3. Антиконкурентні дії органів влади, місцевого самоврядування, адміністративно - господарського управління і контролю
  4. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  5. Аудиторська перевірка. Інші форми контролю в AT
  6. Банківські операції та їх публічно-правові обмеження
  7. БУХГАЛТЕРСКИЙ УЧЕТ ОПЕРАЦИЙ ПОГАШЕНИЯ ОБЛИГАЦИЙ ГОСУДАРСТВЕННОГО ВЫИГРЫШНОГО ВАЛЮТНОГО ЗАЙМА
  8. Виборчий процес: сутність, засади, етапи суб’єкти.
  9. Види законів, що регулюють конституційно-правові відносини в зарубіжних країнах.
  10. Види, форми і методи фінансового контролю.
  11. Визначення сум податкового зобов’язання контролюючими органами, податкові повідомлення, податкові вимоги.
  12. Візуально-інструментальний метод контролю дозволяє виявити

План

1. Поняття валюти та валютних операцій.

2. Ліцензування валютних операцій комерційних банків.

3. Організація валютного регулювання.

4. Порядок переміщення національної і іноземної валюти через митний кордон України.

5. Правила здійснення операцій з купівлі та продажу іноземної валюти та банківських металів

6. Валютний контроль.

7. Порушення валютного законодавства і відповідальність за порушення.

 

· Оберіть правильну відповідь:

1) Контроль за пересиланням валютних цінностей за межі митної території України здійснює:

а)НБУ;

б)Державна митна служба України;

в)Міністерство зв'язку України;

г)Державна податкова служба України.

 

2) За умови усного декларування митному органу фізичними особа­
ми-резидентами дозволяється вивезення за межі України національ­ної валюти на одну особу (незалежно від віку) у сумі, що не перевищує:

а) 1 тис. грн.;

б) 3 тис. грн.;

в) 5 тис. грн.;

г) 10 тис грн.

 

3) Сукупність заходів, що здійснюються у сфері міжна­родних економічних відносин відповідно до поточних та стратегіч­них цілей економічної політики країни:

а) грошово-кредитна політика;

б) валютна політика;

в) валютна інтервенція;

г) валютна система.

 

4) Зменшення офіційного золотого змісту грошової одиниці країни або зниження її курсу щодо валют інших країн, яке здійснюється у законодавчому порядку:

а) девальвація;

б) ревальвація;

в) інфляція;

г) дотація.

 

5) За умови усного декларування митному органу інозем­ної валюти готівкою та/або дорожніми чеками для фізичних осіб-резидентів можна вивозити кошти на суму до:

а) 1 тис. дол. США;

а) 3 тис. дол. США;

а) 5 тис. дол. США;

а) 10 тис. дол. США.

 

· Розв’яжіть ситуаційні вправи:

 

Ситуація 1

 

Громадянин України вивозив за кордон гроші в сумі 30 тис. доларів США. На митниці при перетині державного кордону він пред’явив дозвіл Чернівецького управління Національного банку на вивезення валюти. Працівники митниці заборонили вивезення валюти в сумі 30 тис. доларів США, оскільки для вивезення такої суми необхідний дозвіл Департаменту валютного контролю та ліцензування НБУ.

Як розв’язати дану ситуацію? Чи були належним чином оформлені документи для вивезення валюти за кордон?

 

Ситуація 2

 

Працівник Рахункової палати віддав розпорядження комерційному банку про закриття валютного рахунку підприємства на території Хотинського району, оскільки він виявив відсутність у нього ліцензії на вивіз продукції за кордон. На думку представника Рахункової палати це підприємство недоплатило в бюджет ПДВ та невірно стягнуло податок з сумісників, які працюють в цьому підприємстві. Керівник підприємства звернувся у районний фінансовий відділ з заявою про неправомірність дій представника Рахункової палати, посилаючись на відповідну статтю Конституції України.

Хто правий у цьому випадку?

 

Ситуація 3

Комерційний банк «Укрбанк» без одержання генеральної ліцензії НБУ здійснив операції з валютними цінностями на суму 40 тис. доларів США.

За вчинення цього правопорушення Національний банк наклав на «Укрбанк» штраф в сумі 212 тис. грн. Крім того, за порушення валютного законодавства «Укрбанк» було виключено з Державного реєстру банків України.

Рішення Нацбанку «Укрбанк» оскаржив в господарський суд. Скарга базувалась на тому, що за одне правопорушення банк був двічі притягнутий до відповідальності, що заборонено законом.

Яке рішення повинен прийняти господарський суд?

Ситуація 4

Представництво іноземної фірми в Києві вирішило відкрити два рахунки в національній валюті України і три рахунки в іноземній валюті (долари США) в трьох банках, як і їх сусід – українська фірма. НБУ відмовив представництву. Чому?

Ситуація 5

 

За розпорядженням голови АТ «Ліра» на розрахунковий рахунок, відкритий у «Інобанку» було виписано платіжні доручення на зарахування 1,5тис. доларів США за продані американському дипломату 3 антикварні вази. Банківський працівник повернув доручення АТ «Ліра». Чи можна так поступати?

 

Ситуація 6

 

Українська фірма, яка має свої філіали у Львові, Дніпропетровську та Рівному, які виробляють комплектуючі до апаратури, що складають у Києві, реалізувала готову продукцію в Німеччині. Іноземну валюту було зараховано на один рахунок 15 квітня. Оскільки курс німецької марки трошки виріс, голова фірми дав розпорядження продати марки на міжбанківській валютній біржі. Юрист фірми сказав голові, що він віддав невірне розпорядження. В чому помилка голови фірми? Які рахунки відкриваються в іноземній валюті резидентами?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)