АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дата______ Підпис______

Читайте также:
  1. Анализ ресурсов кандидата или партии. Технология социально-политического моделирования. Технология социально-политического моделирования
  2. В угоді зазначається дата її укладення та вона скріплюється підписами сторін.
  3. В это время чья-то рука нежно коснулась моего плеча. Надежда Вытерев слезы, я медленно подняла голову и узнала этого человека, тоже завсегдатая заведения.
  4. Внесення у підписані документи будь-яких виправлень та доповнень не допускається.
  5. Вопрос 25. Права командиров по применению поощрений к подчиненным им солдатам, сержантам и старшинам. (Дисциплинарный устав.)
  6. Дата введения 1989-01-01
  7. Дата введения 1989-01-01
  8. Дата введения 1989-01-01
  9. Дата введения 1999–7-01
  10. Дата введения 2002-01-01
  11. Дата заезда: 06-07.09.2015
  12. Дата и время конференции

 

Методичні вказівки:

 

Якість лікарсько-технічної сировини листя та трави залежить від ряду факторів: кваліфікації та практичних навичок збирачів, способів та режимів сушіння, пакування, транспортування, зберігання до та після сушіння та інших.

При вивченні якості лікарсько-технічної сировини листя та трави слід встановити натуральність (ідентичність), чистоту та доброякісність сировини.

Натуральність сировини – це відповідність зразку назві, вказаній у супровідному документі. Її встановлюють за зовнішнім виглядом, кольором, смаком, запахом.

Чистоту визначають за відсутністю недопустимих домішок. Допустимі домішки не повинні перевищувати норми, визначенні у нормативній документації.

Доброякісність характеризується нормальною вологою, зольністю, достатнім вмістом діючих речовин, відсутністю плісняви, шкідників.

Товарознавчий аналіз лікарсько-технічної сировини листя та трави проводять за органолептичними і фізико-хімічними показниками. З органолептичних показників визначають:

- зовнішній вигляд сировини: форму, розмір листової пластинки, довжину черешка;

- колір;

- смак та запах /визначається тільки у неотруйних рослин/.

З фізико-хімічних показників визначають:

- масову частку вологи;

- масову частку загальної золи;

- ступінь подрібнення;

- наявність домішок;

- зараження шкідниками;

- масову частку екстрактивних та дубильних речовин;

- масову частку ефірної олії.

При визначенні якості сировини трави слід звернути увагу на довжину стебла у високорослих рослин (полин гірський, звіробій звичайний, материнка звичайна, череда трироздільна та ін.). Колір сировини повинен бути невицвівшим, натуральним. Зміна кольору може бути пов’язана із порушенням правил збирання (зібрана вологою), неправильним зберіганням до сушіння (була ущільнена в тарі), неправильним сушінням на сонці. При огляді сировини необхідно визначити чи вона добре висушена. У сухій сировині трави стебла при згинанні ламаються з тріском, листя та квіти розтираються між пальцями в порошок.

Запах і смак – специфічні показники для кожного виду сировини і визначені стандартом. Сторонній запах у сировині свідчить про її недоброякісність. Його появу можна пояснити тривалим періодом сушіння, неодноразовим зволоженням під час зберігання, зараженням шкідниками тощо.

До допустимих дефектів, які нормуються нормативною документацією у % до маси, відносять: вміст органічних домішок, ураження хворобами із зміною забарвлення, наявність подрібнених частин листя (відсів, який отримують при просіюванні середньої проби через сито певного діаметру, визначеного стандартом).

До недопустимих дефектів сировини листя відносять: зміни природного забарвлення; наявність стороннього запаху, який не зникає при провітрюванні; домішки у сировині отруйних та інших невизначених рослин, наявність виділень гризунів, жуків, комах та їх личинок.

Сировина з недопустимими дефектами прийманню не підлягає.

 

Матеріальне забезпечення:

Альбоми та каталоги лікарських рослин, таблиці, кольорові малюнки лікарських рослин, сировиною у яких є листя та трава, гербарії.

Натуральні зразки лікарсько-технічної сировини листя для визначення якості.

Підноси, кювети, пінцети, препарувальні голки, ножиці, лінійки, скляні пластинки.

Посуд: склянки хімічні на 1 л з кришками, склянки або чашки фарфорові для дегустації, бюкси з піском і скляними паличками, ексикатор з безводним хлористим кальцієм, тигельні щипці, технічні ваги з різноважками, сушильна шафа.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)