АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Малі архітектурні форми (типи, матеріали, конструкції)

Читайте также:
  1. A.2.1) Сформировавшийся футболист.
  2. A.2.1) Сформировавшийся футболист.
  3. I. Предпосылки формирования профсоюзного движения.
  4. II. Порядок формирования экспертных групп, организация экспертизы заявленных на Конкурс проектов и регламент работы Конкурсной комиссии
  5. II. ТАКТИКА СОВЕТСКИХ ВОЙСК В БОРЬБЕ С ВООРУЖЕННЫМИ ФОРМИРОВАНИЯМИ ОППОЗИЦИИ.
  6. III. СТРУКТУРА И ПОРЯДОК ФОРМИРОВАНИЯ СТУДЕНЧЕСКОГО СОВЕТА
  7. IV. Склоны, сформированные массовым перемещением обломочного материала.
  8. VI. ФОРМИ КОНТРОЛЮ
  9. VII. ИСТОЧНИКИ ФОРМИРОВАНИЯ ИМУЩЕСТВА ОРГАНИЗАЦИИ. УПРАВЛЕНИЕ ИМУЩЕСТВОМ ОРГАНИЗАЦИИ
  10. А у этого процесса были совершенно иные, политические корни, аналогичные тем, что формируются сегодня.
  11. А) та часть выручки, которая остается на покрытие постоянных затрат и формирование прибыли
  12. АВТОРСКИЙ ПРОЕКТ ФОРМИРОВАНИЯ КУЛЬТУРЫ ЛЮБВИ У ДЕТЕЙ –СОЦИАЛЬНЫХ СИРОТ МЕТОДОМ КАНИСТЕРАПИИ «ГОРОД СОЛНЦА» (Г. БАРНАУЛ)

За функціональним призначенням споруди і обладнання поділяють на:

декоративні (скульптура, декоративні басейни, фонтани, вази, квіткові модулі);

утилітарні (альтанки, сходи, лави, паркові ліхтарі, смітники).

За способом виконання МАФ бувають типовими та індивідуального замовлення.

Типові малі архітектурні форми можуть співіснувати з індивідуальними. Пропорційне співвідношення такого розташування залежить від призначення території, їх розміщення у населеного пункті, характеру малих архітектурних форм, розмірів населеного пункті, характеру малих архітектурних форм, розмірів населеного пункту.

Малі архітектурні форми можна умовно поділити на дві групи:

малі архітектурні форми з використанням рослин – трельяжі; перголи; квіткові модулі; зелені вази;

малі архітектурні форми без використання рослин, коли рослинне оформлення слугує для них лише фоновим оформленням, на якому вони виглядають більш виразно: огорожі, сходи, містки, альтанки, паркова кераміка, декоративне каміння, паркова скульптура, урни, ліхтарі, лави.

Малі архітектурні форми утилітарного призначення

1. Трельяжі – садово-паркові опори, які виконують із дерева або металу у вигляді решітки по якій піднімаються виткі рослини.

2. Перголи – це спеціальні опори у вигляді легкого арочного, напіварочного, галерейного або навісного перекриття доріжок чи частини майданчиків під якими розміщуються місця відпочинку. Перголи оформлюються виткими рослинами і вважаються об’ємно – просторовими спорудами, які самостійно приймають участі у організації ландшафту.

3. Альтанки – легкі паркові споруди для тихого відпочинку відвідувачів садово-паркового об’єкту. Зустрічаються різні форми альтанок, але найчастіше у вигляді кола з чотирма або шести колонами та куполоподібним завершенням.

4. Навіси – це споруди для короткострокового відпочинку відвідувачів садово-паркового об’єкту і укриття від сонця та дощу. Їх розміщують у місцях скупчення відвідувачів або біля прогулянкових доріжок, у місцях очікування громадського транспорту.

5. Паркові малі павільйони – цілорічного чи літнього типу, призначені для обслуговування відвідувачів. До них відносять літні кафе та буфети, павільйони для настільних ігор, ігротеки тощо. Їх будують у місцях тихого відпочинку та обладнують легкими переносними меблями.

6. Кіоски слугують для надання відвідувачам торгових і побутових послуг. При оформленні кіосків слід приділяти більше уваги їх кольору, освітленню та рекламним написам.

7. Автомати – це споруди, які виконують функції самостійних торгових точок.

8. Модулі для квітів – це спеціальні пристосування, які призначені для висадження у них рясно квітучих та яскравих за забарвленням квіткових рослин.

9. Зелені вази – це спеціальні садово-паркові пристрої для килимкових рослин. Вони є прикладом створення надзвичайної зеленої споруди при регулярному плануванні партерів і застосовують їх при реставрації історичних садів та парків.

Споруди монументального та декоративного призначення

У кожному великому садово-парковому об’єкті відводиться значне місце монументальній та декоративній скульптурі, малим архітектурним формам. Вони приймають участь у формуванні загального вигляду об’єкту, доповнені ландшафту, точок акценту, які мають прямий вплив на настрій відвідувачів.

1. Монументальна скульптура є особливим видом оформлення садів та парків і органічно приймають участь у ансамблі. Цим спорудам відводять парадне місце на об’єкті. Вони повинні бути оформлені красивоквітучими кущами та трав'янистими рослинами.

2. Декоративна паркова скульптура не є монументальною, вона не підпорядковує собі оточуюче середовище, а входить у нього як повноправний елемент, який доповнює окремі сторони його ландшафту.

3. Декоративні стінки слугують для організації різноманітних садово-паркових територій у якості огорож, елементів оформлення будівель, споруд та самостійних планувальних елементів. Декоративні стінки використовують і як фон для інших деталей благоустрою, квіткових ваз, декоративних водойм, виразних композицій із квітів тв. Кущів.

4. Декоративна кераміка – спеціальний вид садово-паркового оформлення, який відрізняється своїми декоративними якостями і є самостійним елементом садово-паркового мистецтва. Кераміка повинна бути властива лише парковому середовищу і мати більш крупні та масивні фори, ніж для інтер’єру. Скульптурні керамічні композиції, вази, чаші, глечики, горщики із їх червоним забарвленням добре сприймаються на зеленому фоні рослинності, на невисоких кам’яних підпірних і декоративних стінках, біля квітників, на майданчиках із плит та біля невеликих басейнів.

5. Пристовбурні огорожі представляють собою металічну чи чавунну решітку, яка оберігає кореневу систему дерев, що зростають в умовах твердих верхніх покрить доріжок і майданчиків, вуличних магістралей та набережних, водотоків, від ущільнення при інтенсивному русі пішоходів. По межі квадратної лунки встановлюють гранітний чи бетонний обмежувальний поребрик висотою над дорожнім покриттям до 10 см, для того щоб не допустити заїзду машин і механізмів, які прибирають сміття та сніг. Решітки складаються з двох або чотирьох половинок, які укладаються на вирівняні основи всередині лунки так, щоб решітка лягла на рівні з обмежувальним поребриком. Центральна її частина виконується у вигляді круглого широкого отвору з великим запасом для росту дерев і збільшення його стовбура біля кореневої шийки.

6. Декоративні камені – природні камені твердих порід, призначені для підсилення виразності ландшафту природним видом скельних оголень (виступів) і льодових відкладів. Їх розміщують групами і поодиноко на вигинах доріг, біля водойм, на відкритих газонних галявинах та відкосах; біля сходів і паркових мостиків. Їм надають природній вигляд, злегка втоплюючи в грунт,даючи можливість зростати у проміжках між ними кущам і луговим квітковим рослинам. Камені повинні бути крупними, за висотою від 1м і більше, мати красиву вершину. Круглі валуни можна використовувати як поодинокі вкраплення на фоні відкритого лужку або на поворотах по ширині доріжок.

Садово-паркове обладнання призначене для забезпечення найбільш комфортних умов перебування відвідувачів у будь-якій точці паркового об’єкту і підрозділяють його на:

· Обладнання загального користування - лави, урни, світильники;

· Спеціалізоване обладнання місць відпочинку, дитячих майданчиків, спортивних споруд, водних об’єктів, пляжів тощо;

· Господарське обладнання – побутові будки, сміттєві контейнери тощо.

Лави слугують для короткотривалого (без спинки) або довгострокового (зі спинкою) відпочинку відвідувачів об’єкту. Вони представлені різноманітністю форм і виробляються із різних матеріалів у різному компонуванні. Найчастіше використовують: каміння, метал, бетон, пластик, дерево.

Світильники – споруди, які призначені для освітлення паркового об’єкту і складають цілу систему із декількох видів джерел світла.

Урни – спеціальні ємності, які призначені для збору і короткотривалого зберігання сміття для забезпечення чистоти території та дотримання санітарно-гігієнічних умов.

Засоби масової наглядної агітації (стенди) слугують для орієнтації відвідувачів у складний парковій ситуації (території).

Спеціальне обладнання слугує для тривалого відпочинку і спеціальних занять на повітрі.

Дитяче обладнання встановлюють на спеціально відведеному для дітей майданчику.

Окрім переліченого вище обладнання на садово-паркових об'єктах можна використовувати різні типи спеціалізованого обладнання, зокрема: обладнання місць відпочинку, спортивних споруд, водних об’єктів та господарське обладнання.

При розробці курсової роботи необхідно запроектувати малі архітектурні форми та обладнання різних типів, що має бути передбачено завданням.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)