АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 4. Суспільно-політичне становище України у XVІІІ ст. Остаточна ліквідація української державності

Читайте также:
  1. III. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ТА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
  2. Авторський міф України Тараса Шевченка (1814-1861)
  3. Академія прокуратури України при Генеральній прокуратурі України (на правах управління).
  4. АКТ ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ
  5. Антиконкурентна поведінка у вигляді зловживання монопольним становищем
  6. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  7. Бальнеологічні курортно- рекреаційні ресурси України.
  8. Банківська система України
  9. Банківська система України. Види банків.
  10. Боротьба у Верховній Раді України
  11. Бюджет, та учасники бюджетного процесу України.
  12. Бюджетний кодекс України – фінансова конституція держави. Відносини, що регулюються бюджетним кодексом

(2 години)

План

1. Особливості адміністративно-територіального та військового устрою Гетьманщини у складі Російської імперії.

2. Українсько-російські економічні відносини другої половини XVII-XVIII ст. Знищення української державності.

3. Суспільно-політичне становище правобережних земель у XVІІІ столітті.

Методичні рекомендації

Розкриття даного питання треба почати з того, що з перших же років перебування українських земель у складі Московської держави нею запроваджувались кроки з обмеження прав Гетьманщини. Вирішальним періодом у стосунках між Україною і Росією були часи гетьманування Івана Мазепи. Незважаючи на тісні стосунки з російським царем Петром І, гетьман І. Мазепа викреслив головну мету свого життя – об’єднати Україну в одну незалежну державу. Одним із рішучих його кроків був союз зі Швецією під час Північної війни, яка в разі перемоги над Росією, мала б забезпечити звільнення України від влади Москви.

У Росії на початку ХVІІІ століття Петро І запроваджував модернізаційні реформи в державному управлінні, фінансовій сфері, економіці, армії. Їх успішна реалізація сприяла формуванню сильної централізованої монархічної держави і автономних прав Гетьманщини. Гетьман же Іван Мазепа своїм ідеалом вбачав станову державу західноєвропейського типу при збереженні та функціонуванні традиційного козацького устрою. Головною умовою внутрішнього забезпечення своїх особистих планів він вважав формування української аристократичної верхівки. Щоб цього досягти, він надавав козацькій старшині значні земельні володіння, права і привілеї. Це у свою чергу викликало протест зі сторони простого люду. Тому у вирішальний момент селяни і широкі маси козацтва не підтримали план І. Мазепи. Наступні десятиліття характеризувались наступом російського царизму, результатом чого стало обмеження і знищення гетьманства та автономії українського народу.

Важливе місце в історії України XVIII ст. займала Конституція П. Орлика, яка увійшла в історію як перша в Європі конституція демократичного суспільства. Основні положення Конституції Пилипа Орлика містяться у виданні «Історія України. Документи. Матеріали» / Уклад. В. Король та конспекті лекцій з курсу «Історія України», розміщеному на офіційному сайті кафедри історії України університету.

Вивчаючи друге питання, необхідно розпочати з особливостей економічного розвитку українських земель у складі Російської держави: розвиток мануфактур у різних регіонах України; використання найманої праці — елемента капіталістичних відносин; розклад дрібнотоварного виробництва; широке втягування в товарно-грошові відносини феодальних господарств; поява великих мануфактур — капіталістичного типу підприємств; процеси спеціалізації в промисловому виробництві та їх товаризація; посилення економічних зв'язків між регіонами; нерівномірний розвиток у різних регіонах України сільського господарства (Лівобережна, Слобідська, Південна, Правобережна Україна, західноукраїнські землі); зміни у феодальній земельній власності та землеволодінні (посилення політики контролю за розподілом земель з боку царського уряду).

Значне обмеження іліквідація прав та вольностей українського народу, що вело до масового незадоволення своїм безправним становищем, поширення центристських тенденцій в українському суспільстві, знищення української національної культури, всебічна русифікація, здійснення російською владою політики інтриг між гетьманом і старшиною, між селянами і старшиною, які проводила російська влада, експлуатація матеріальних і людських ресурсів царським урядом.

Доцільно зробити висновок, що безправне становище українського народу у складі іноземних держав та його постійна боротьба за свою незалежність, сприяли формуванню національної самосвідомості та готувала маси до участі у великих політичних та соціальних змінах у майбутньому.

 

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте основні аспекти українсько-російських відносин першої половини XVIII ст.

2. Покажіть процес формування нових економічних відносин в українському суспільстві у XVIII ст. (розвиток мануфактур, використання найманої праці, посилення економічних зв’язків між регіонами, нерівномірний розвиток сільського господарства тощо).

3. Визначте наслідки політики російського самодержавства на українських землях у XVIII ст.

4. Розкрийте сутність економічного розвитку Правобережної України у XVIII ст.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)