АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація похідних шкіри

Читайте также:
  1. Банківські операції, їх класифікація
  2. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  3. Будова шкіри
  4. Валюта, валютні цінності, класифікація валют.
  5. Види економічної інформації та її класифікація
  6. Види жорсткості та лужності води. Їх класифікація та визначення. Технічні параметри.
  7. Види та класифікація банків.Банківські групи
  8. Види та класифікація бухгалтерських документів з касового виконання бюджетів
  9. Види цін та їх класифікація
  10. Влада як соціальний феномен. Ресурси влади. Класифікація влади.
  11. Глава 11. Ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, її структура та класифікація товарів
  12. ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІРИ

 
 


           
 
волосся
 
залозисті похідні
 
рогові похідні

 


Акцентувати увагу, що волосина – зроговіла, тверда, проте гнучка та еластична нитка, похідна із клітин епідермісу. Зовні вкрита шкірочкою волосини – cuticula pili, що складається із одного шару пластинчастих, зроговілих клітин – рогових лусочок. Під кутикулою розміщується кора волосини – cortex pili, а в центрі – мозкова речовина – medulla pili, або серцевина.

Наголосити, що у волосині розрізняють корінь – radix pili, розміщений у шкірі та стрижень – scapus pili, що випинається на поверхню шкіри. Корінь починається волосяною цибулиною – bulbus pili, в центрі якої знаходиться багатий на судини сполучнотканинний сосочок волосини – papilla pili, що її живить. Корінь розміщується в сполучнотканинному епітеліальному фолікулі волосини – folliculus pili. Останній складається із сумки волосини – bursa pili та кореневих піхв – vaginae radices. До сумки волосини під тупим кутом підходить м’яз-підіймач волосини – m. arrector pili, складається з непосмугованих м’язових волокон. М’яз спрямовується косо до епідермісу і обмежує знизу сальну залозу.

Волосся може бути різноманітної товщини, будови і значення (схема 3). Звичайне покривне волосся відрізняється за будовою не лише в ряду тварин, а й у їх різних порід. Воно характеризуються помірною довжиною і товщиною та наявністю серцевини. Серед нього зустрічається тонке, ніжне шерстне волосся із слабко розвинутою або взагалі відсутньою серцевиною, що вкриває все тіло (за винятком морди і кінцівок) та, навпаки, грубе, з добре вираженою серцевиною щетинисте (остьове) волосся, яке розсіяне поміж шерстного волосся або вкриває всю шкіру (щетина свиней, борода козлів, вії). Різновидом шерстного волосся у овець є пухове волосся.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)