АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Івано-Франківськ

Читайте также:
  1. Івано-Франківськ
  2. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК – МАНЯВА – ЯРЕМЧЕ – БУКОВЕЛЬ – ІВАНО-ФРАНКІВСЬК
  3. Івано-Франківськ –Попрад – Братіслава (2 ночі) – Прага – Івано-Франківськ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

 

Кафедра геології та розвідки нафтових і газових родовищ

 

 

М. В. Ляху

ПІДРАХУНОК ЗАПАСІВ

НАФТИ І ГАЗУ

 

 

Методичні вказівки для самостійного вивчення дисципліни

Для студентів спеціальності

Геологія нафти і газу” освітньо-кваліфікаційних рівнів 7.070704-спеціаліст, 8070704-магістр

 

 

Рекомендовано методичною радою університету

 

 

Івано-Франківськ

 


МВ 02070855-2556-2009

Ляху М.В. Підрахунок запасів нафти і газу: Методичні вказівки для самостійного вивчення дисципліни. 2-ге видання – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2010. - 31 с.

У методичних вказівках наведено план програми дисципліни «Підрахунок запасів нафти і газу» та рекомендації з вивчення окремих тем. Запитання для самоперевірки знань спеціалістів та магістрів за спеціальністю – «Геологія нафти і газу».

Методичні вказівки складені відповідно до робочої програми з дисципліни «Підрахунок запасів нафти і газу» для підготовки фахівців спеціальності «Геологія нафти і газу» освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліст і магістр.

Призначені для самостійної роботи при вивченні дисципліни студентами очної та заочної форми навчання.

 

Рецензент: професор кафедри

теоретичних основ геології М.І.Чорний

Рекомендовано методичною радою університету

від 24 грудня 2009 р., протокол №3

© Ляху М.В. 2010

© ІФНТУНГ, 2010


ЗМІСТ

Вступ............................................................................................5

1 Методичні вказівки до вивчення тем і питання

для самоперевірки................................................................7

1.1 Вступ до спеціальності........................................................7

1.2 Запаси і ресурси нафти, газу і конденсату.........................8

1.2.1 Класифікація покладів. Групи і категорії запасів

та ресурсів нафти і газу..............................................................8

1.2.2 Вимоги до вивченості та підготовленості родовищ........9

1.3 Поняття про сумарні ресурси. Початкові і

поточні ресурси і їх складові частини......................................11

1.4 Методи підрахунку запасів нафти і газу,

конденсату та супутніх компонентів........................................12

1.4.1 Об’ємний метод підрахунку запасів нафти.....................12

1.4.2 Об’ємний метод підрахунку запасів

вільного газу. Метод підрахунку запасів вільного газу

за падінням пластового тиску....................................................12

1.4.3 Метод матеріального балансу підрахунку

запасів нафти...............................................................................13

1.4.4 Метод матеріального балансу підрахунку

запасів вільного газу...................................................................14

1.4.5 Статистичний метод підрахунку запасів нафти............................................................................................15

1.4.6 Підрахунок запасів газу розчиненого в нафті. Підрахунок запасів конденсату, гелію та інших супутніх компонентів.................................................................................16

1.5 Особливості підрахунку запасів нафти і газу в газонафтових покладах і в покладах з нафтовими облямівками................................................................................16

1.6 Методи оцінки перспективних і прогнозних

ресурсів нафти, газу і конденсату.............................................17

1.7 Перерахунок запасів нафти, газу і конденсату................20

1.8 Точність розрахунків при промисловій оцінці запасів нафтових і газових родовищ.........................................21

1.9 Облік і рух запасів та ресурсів нафти, газу

і конденсату................................................................................23

 

1.10 Сучасний стан та перспективи підрахунку

запасів нафти і газу на ЕОМ.....................................................24

1.11 Заключна лекція.................................................................25

2. Вказівки для виконання курсового проекту........................26

3. Питання для самоперевірки цілого курсу...........................26

4. Рекомендована навчальна література..................................30

 


Вступ

Метою даного курсу є одержання студентами знань про: суть і складові частини запасів і ресурсів нафти і газу; класифікацію запасів нафти і газу, яка діє у нашій країні і її порівняння з зарубіжними класифікаціями; теоретичні основи і умови використання різних методів підрахунку і перерахунку запасів нафти і газу; особливості підрахунку і перерахунку запасів нафти і газу в складних геолого-технологічних умовах; методичні аспекти підрахунку запасів нафти і газу на ЕОМ; методи оцінки точності підрахунку запасів; особливості обліку і руху запасів нафти, газу і конденсату; зміст і оформлення матеріалів з підрахунку запасів нафти і газу.

Отримані студентами знання повинні надати їм навики самостійної інженерної роботи при підрахунку запасів нафти, газу і конденсату і вони повинні вміти: збирати, документувати та аналізувати вихідну геолого-геофізичну документацію, отриману при розбурюванні родовищ; вибирати об'єкти підрахунку запасів, обґрунтовувати використання того чи іншого методу підрахунку запасів, в залежності від наявного фактичного матеріалу і особливостей геологічної будови родовищ нафти і газу; правильно визначати підрахункові параметри; обґрунтувати категорії запасів нафти і газу; оцінювати їх точність та вирішувати вищезгадані задачі як вручну, так і за допомогою ЕОМ.

Курс узагальнює всі попередні знання, які отримані, студентами при вивченні ряду загальних геологічних і спеціальних дисциплін, таких як "Структурна геологія", „Геологія нафти і газу", "Нафтогазопромислова геологія", "Буріння нафтових і газових свердловин", "Геофізичні методи дослідження свердловин" та інших.

Згідно з навчальним планом на вивчення дисципліни "Підрахунок запасів нафти і газу" для студентів спеціальності 7.070704 – „Геологія нафти і газу” передбачено для денної форми навчання - 64 лекційних години, 64 годин лабораторних занять, 99 години самостійної роботи, 25 годин індивідуальної роботи.

Методичною основою дисципліни є лекційні та лабораторні заняття, матеріал яких закріплюється при виконанні курсового проекту та під час переддипломної практики. Оскільки підручників на українській мові з даного курсу немає, то важливо вести конспект лекцій. При вивченні дисципліни приділяється увага новітнім досягненням в галузі промислової оцінки запасів нафти, газу і конденсату.

Відповідно до робочого навчального плану спеціальності – 7.070704 „Геологія нафти і газу” дисципліна „Підрахунок запасів нафти і газу” вивчається у 9-му семестрі.

Курсовий проект виконується у 9-му семестрі на базі реального геологічного, геофізичного матеріалу і результатів випробування свердловин. У 9-му семестрі студенти здають іспит.

Студентам заочної форми навчання під час сесії у 9-му семестрі читаються оглядові лекції у обсязі 12 годин і проводяться лабораторні роботи у кількості 18 годин. Решта обсягу курсу відводиться на самостійне вивчення. Курсовий проект виконується у 9-му семестрі. У 9-му семестрі студенти-заочники здають іспит.

Самостійна робота над курсом потребує від студента досконалоговивчення матеріалу, який передбачений програмною літературою.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)