АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАВДАННЯ НА РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНУ РОБОТУ

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II. Завдання та обов'язки
  3. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  4. II. Перевірка домашнього завдання.
  5. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  6. IV. Домашнє завдання з інструктажем.
  7. V. Домашнє завдання з інструктажем.
  8. VI. Домашнє завдання.
  9. VI. Домашнє завдання.
  10. VI. Домашнє завдання.
  11. VII. Домашнє завдання.
  12. А. Завдання

ВСТУП

 

Народне господарство України є складною структурою, надзвичайно навантаженою галузями важкої промисловості. Споживання енергоресурсів відзначається високою енергоємністю. Витрати енергії на одиницю валового національного продукту в 2-3 рази перевищують відповідні показники економічно розвинутих країн.

Так, за даними 1995 року в Україні витрачено 300 млн. т умовного палива за рік, а у Німеччині – 490 млн. т за умови, що валовий національний продукт Німеччини перевищує валовий національний продукт України у декілька разів, причому в європейських країнах є чітка тенденція підвищення ефективності використання енергії та переходу до зниження витрат енергоносіїв, що імпортуються (газу, мазуту тощо), зараз. Наприклад, країни європейського союзу зараз імпортують близько загальної кількості енергоресурсів проти двох третин у 1975 році. Це досягається за рахунок використання власних низькокалорійних палив і відходів.

В Україні тенденція протилежна. Діяльність енергетичного комплексу значно залежить від імпорту енергоносіїв, в основному з Росії. Це положення створює серйозну загрозу національній безпеці України. До цього слід додати, що у самій Росії помітне значне зниження кількості добутих нафти і газу. Так, у 1998 році видобуто 553,7 млрд. м3 газу, у 2000 році видобуто 530 млрд. м3 газу, а в 2001 – 500 млрд. м3 газу. Аналогічне становище з нафтою, при цьому зниження видобутку планується компенсувати за рахунок споживачів Росії і України.

В цих умовах недопустиме дуже енерговитратне господарювання, яке досі існує в Україні. Необхідно перейти до кардинальних дій по енергозбереженню в різних галузях господарства. З метою вирішення цього питання 1.07.1994 р. Прийнято закон України про енергозбереження.

У будівельному секторі економіки витрачається близько 30 % (29,2 %) від споживаного в Україні палива. Тому проблеми енергозбереження особливо важливі для будівельного сектора. Вирішення цих проблем має три напрямки: організаційний технічний і психологічний (усвідомлення людьми необхідності раціонального споживання енергії).

Метою виконання даної розрахунково-графічної роботи є ознайомлення студентів з новими нормативними матеріалами по знаходженню укрупнених показників при розрахунках теплових витрат на опалення будинків, з методикою розрахунку теплозахисних характеристик і конструкцій зовнішніх огороджень при їх модернізації, а також з методами розрахунку передових пластинчатих теплообмінних апаратів для систем гарячого водопостачання та систем опалення при переведенні їх на прогресивні незалежні системи опалення.


ЗАВДАННЯ НА РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНУ РОБОТУ

 

Задача 1. Провести розрахунок тришарової панелі для житлового будинку нового будівництва. Вихідні дані наведено в таблиці 1. Кліматологічні дані брати за останньою цифрою номера залікової книжки. Матеріал теплоізоляції та захисного і основного шарів брати за передостанньою цифрою.

 

Таблиця 1.

№№ Місто Теплоізоляція Основний шар Захисний шар Тип зв’язку
  Київ Плити пінополістірольні Залізобетон d1 = 0,05 м; r1 = 2000 кг/м3 Залізобетон d­3 = 0,18 м; r3 = 2000 кг/м3 З ребрами жорсткості з залізобетону
  Харків Плити теплоізоляційні ПМПБ-2 — «— — «— — «—
  Львів Вироби керамперлітні теплоізоляційні — «— — «— — «—
  Донецьк Мати прошивні будівельні — «— — «— — «—
  Сімферополь Картон теплоізоляційний базальтовий — «— — «— — «—
  Херсон Плити полістірольні Залізобетон d1 = 0,05 м; r1 = 2400 кг/м3 Залізобетон d3 = 0,12 м; r3 = 2400 кг/м3 З гнучкими зв’язками
  Севастополь Плити теплоізоляційні ПМПБ-2 — «— — «— — «—
  Ужгород Вироби керамперлітні теплоізоляційні — «— — «— — «—
  Кіровоград Пінополіуретан — «— — «— — «—
  Суми Мінеральна вата — «— — «— — «—

 

Задача 2. Провести розрахунок стіни житлового будинку, що реконструюється. Модернізацію передбачити шляхом багатошарової теплоізоляції з вентильованим повітряним шаром.

Вихідні дані наведені в таблиці 2. Кліматологічні дані брати за останньою цифрою номеру залікової книжки. Матеріал різних шарів конструкції та його характеристики – за передостанньою цифрою залікової книжки. Термічним опором захисного шару можна знехтувати. Коефіцієнт теплопровідності бетону l1 = 0,38 Вт/(м ×оС).

 

Таблиця 2.

№№ Місто Існуюча стіна (бетон) R1, м2 ×оС/Вт Теплоізоляція Захисний шар
  Суми 0,85 Мінеральна вата Алюміній
  Кіровоград 0,75 — «— — «—
  Ужгород 0,65 — «— — «—
  Севастополь 0,60 — «— — «—
  Херсон 0,65 — «— — «—
  Сімферополь 0,65 Полістірол — «—
  Донецьк 0,80 — «— — «—
  Львів 0,75 — «— — «—
  Харків 0,85 — «— — «—
  Київ 0,85 — «— — «—

 

Задача 3. Спрощеним методом розрахувати та підібрати пластинчатий теплообмінник для систем опалення. Вихідні дані брати по таблиці 3: теплову потужність та дані по воді, що гріє брати за передостанньою цифрою номеру залікової книжки, а дані по воді, що гріється, – за останньою цифрою.

 

Таблиця 3.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)