АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік необоротних активів в бюджетних установах

Читайте также:
  1. IV ДЕНЬ- облік та оцінка результатів.
  2. Аналіз формування власних надходжень спеціального фонду бюджетних установ
  3. Бухгалтерського обліку 3
  4. Виберіть обліковий документ дитячої поліклініки?
  5. Види бухгалтерського обліку виконання бюджетів
  6. Виділення об'єктів облікової інформації
  7. Виплата готівки розпорядникам бюджетних коштів, одержувачам коштів державного бюджету та іншим клієнтам
  8. Головні розпорядники бюджетних коштів та їх основні функції
  9. Господарські операції з обліку виробничих запасів та готової продукції
  10. Господарські операції з обліку розрахунків з покупцями
  11. Господарські операції з обліку розрахунків за податками та платежами
  12. Дисципліна: «Управлінський облік»

 

До необоротних активів відносяться матеріальні та нематеріальні ресурси, які належать бюджетній установі та забезпечують її функціонування, строк корисної експлуатації яких, як очікується, становить більше одного року. У бухгалтерському обліку бюджетних установ законодавством передбачено декілька видів вартостей, за якими відображаються необоротні активи. Балансова вартість – вартість, за якою необоротні активи відображаються в балансі після вирахування суми нарахованого зносу. Первісна вартість – вартість необоротних активів, до якої включаються всі фактичні витрати, пов’язані з їх придбанням, створенням і виготовленням, крім:

- витрат з найму транспорту для перевезення необоротних активів (вони відносяться на фактичні видатки за відповідними кодами економічної класифікації);

- сум ПДВ, які сплачені при отриманні (придбанні) необоротних активів (вони відносяться на фактичні видатки за кодом економічної класифікації, що призначений для придбання цих активів, або відносяться до податкового кредиту, якщо це передбачено чинним законодавством).

Відновлювальна вартість – це первісна вартість, змінена після проведення переоцінки.

До складу необоротних активів бюджетних установ належать основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи.

Для обліку основних засобів в бюджетних установах передбачено рахунок 10”Основні засоби”, який має дев’ять субрахунків.

Надходження основних засобів у бюджетних установах може здійснюватися декількома шляхами, серед яких найбільш часто зустрічаються придбання та безоплатне надходження. Однією з особливостей придбання активів бюджетною установою є обов’язкове здійснення закупівлі шляхом проведення тендерних торгів. Застосування таких процедур для придбання цінностей бюджетною установою зумовлене необхідністю цільового витрачання коштів бюджету відповідного рівня.

У бухгалтерському обліку сформована первісна вартість основних засобів відображається на рахунку 10 “Основні засоби”, а всі видатки, понесені бюджетною установою, що не включаються до первісної вартості об’єкта, відносяться до складу видатків установи та відображаються за дебетом субрахунків 801 “Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи ”, 802 “Видатки з місцевого бюджету на утримання установи та інші заходи ” (при придбанні необоротних активів за рахунок коштів загального фонду), 811”Видатки за коштами, отриманими як плата за послуги”, 812 “Видатки за іншими джерелами власних надходжень”, 813 “Видатки за іншими надходженнями спеціального фонду” (у випадку придбання необоротних активів за рахунок коштів спеціального фонду) і кредиту субрахунків 364 “Розрахунки з іншими дебіторами”, 675 “Розрахунки з іншими кредиторами”. Зарахування об’єктів, що надійшли, до складу основних засобів відображаються записом:

Д-т 10”Основні засоби” К-т 364 “Розрахунки з іншими дебіторами” – при надходженні основних засобів на умовах попередньої оплати;

Д-т 10”Основні засоби” К-т 675 “Розрахунки з іншими кредиторами” – при надходженні основних засобів на умовах наступної оплати.

При цьому слід пам’ятати, що на рахунок 10 “Основні засоби” не відноситься сума сплаченого ПДВ. Сума ПДВ списується з кредиту субрахунків 364 “Розрахунки з іншими дебіторами” чи 675 “Розрахунки з іншими кредиторами” і одночасно відноситься:

- в дебет субрахунків рахунка 80 “Видатки із загального фонду”, якщо основні засоби були придбані за рахунок коштів загального фонду;

- в дебет субрахунків рахунка 81 “Видатки спеціального фонду”, якщо основні засоби були придбані за рахунок коштів спеціального фонду і установа не являється платником ПДВ;

- в дебет субрахунку 641 “Розрахунки за платежами і податками в бюджет”, якщо основні засоби були придбані за рахунок коштів спеціального фонду і установа являється платником ПДВ.

У бюджетних установах при надходженні основних засобів відображається створення (збільшення) фонду в необоротних активах, облік якого ведеться на субрахунку 401 “Фонд у необоротних активах за їх видами”. На вартість основних засобів, що надійшли, одночасно робиться запис за дебетом субрахунків 801 “Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи ”, 802 “Видатки з місцевого бюджету на утримання установи та інші заходи ” (якщо необоротні активи придбані за рахунок коштів загального фонду), 811”Видатки за коштами, отриманими як плата за послуги”, 812 “Видатки за іншими джерелами власних надходжень”, 813 “Видатки за іншими надходженнями спеціального фонду” (якщо необоротні активи придбані за рахунок коштів спеціального фонду) та кредитом субрахунку 401 “Фонд у необоротних активах за їх видами”, на якому відображається тільки первісна вартість основного засобу, що обліковується на рахунку 10 “Основні засоби” (без урахування витрат на транспортування, суми ПДВ тощо).

Облік необоротних активів (за винятком бібліотечних фондів, малоцінних необоротних матеріальних активів, білизни, постільних речей, одягу та взуття, матеріалів довгострокового використання для наукових цілей та таких, що мають обмежене використання) ведеться в повних гривнях без копійок. Сума копійок, сплачених за придбані необоротні активи, відноситься відразу на видатки установи. Списання сум копійок з придбаних необоротних активів відображається кореспонденцією: дебет субрахунків 801 “Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи ”, 802 “Видатки з місцевого бюджету на утримання установи та інші заходи ” (при придбанні необоротних активів за рахунок коштів загального фонду), 811”Видатки за коштами, отриманими як плата за послуги”, 812 “Видатки за іншими джерелами власних надходжень”, 813 “Видатки за іншими надходженнями спеціального фонду” (у випадку придбання необоротних активів за рахунок коштів спеціального фонду) і кредит субрахунків 364 “Розрахунки з іншими дебіторами” чи 675 “Розрахунки з іншими кредиторами”.

Порядок зарахування на баланс бюджетної установи основних засобів, які надійшли у вигляді гуманітарної допомоги, аналогічний порядку зарахування на баланс основних засобів, придбаних за грошові кошти.

Видатки, пов’язані з проведенням поточного ремонту необоротних активів, відображаються у складі фактичних видатків бюджетної установи за кодами економічної класифікації – 1135 “Оплата транспортних послуг і отримання транспортних засобів”, 1137 “Поточний ремонт обладнання, інвентарю та будівель; технічне обслуговування обладнання”, проведення капітального ремонту – 2133 “Капітальний ремонт та реконструкція інших об’єктів”.

На необоротні активи бюджетних установ амортизаційні відрахування не проводяться, а здійснюється нарахування зносу в останній день грудня в гривнях без копійок за повні календарні місяці експлуатації впродовж року відповідно до встановлених норм. Знос нараховується у відсотках до первісної вартості кожної з груп необоротних активів. Якщо первісну вартість необоротного активу було змінено в попередні періоди експлуатації шляхом проведення дооцінки або уцінки, то знос нараховується на відновлену вартість необоротного активу. Облік зносу основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів ведеться по кредиту відповідних субрахунків рахунка 13 “Знос необоротних активів”: 131”Знос основних засобів”, 132“Знос інших необоротних матеріальних активів”, 133 “Знос нематеріальних активів” у кореспонденції з дебетом субрахунку 401”Фонд у необоротних активах за їх видами”.

Списання основних засобів може здійснюватися внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі. При цьому необхідно списати залишкову вартість об’єкта основних засобів (Д-т 401”Фонд у необоротних активах за їх видами” К-т 10”Основні засоби”) та суму нарахованого зносу (Д-т 131”Знос основних засобів” К-т 10”Основні засоби”). У разі реалізації необоротних активів додатково формується дохід бюджетної установи по кредиту субрахунку 711”Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги” у кореспонденції з дебетом субрахунків 364 “Розрахунки з іншими дебіторами” чи 675 “Розрахунки з іншими кредиторами”. Якщо установа являється платником ПДВ, визначається також сума податкових зобов’язань: Д - т субрахунків 364 “Розрахунки з іншими дебіторами” чи 675 “Розрахунки з іншими кредиторами” К - т субрахунку 641 “Розрахунки за платежами і податками в бюджет”. Під час ліквідації необоротних активів можуть бути отримані матеріали, придатні для подальшого використання в бюджетній установі, які оприбутковуються по дебету відповідних субрахунків рахунку 23”Матеріали і продукти харчування” у кореспонденції з кредитом субрахунків рахунка 70 “Доходи загального фонду” (якщо необоротні активи були придбані за рахунок коштів загального фонду) чи 71“Доходи спеціального фонду” (якщо необоротні активи були придбані за рахунок коштів спеціального фонду).

Для обліку інших необоротних активів (матеріальні активи, які призначені для використання протягом періоду більше одного року і не входять до складу основних засобів) призначений активний рахунок 11”Інші необоротні матеріальні активи”, до якого відкриваються дев’ять субрахунків

Планом рахунків для обліку нематеріальних активів призначено рахунок 12 “Нематеріальні активи”, до якого відкриваються субрахунки 121 “Авторські та суміжні з ними права” та 122 “Інші нематеріальні активи”.

Синтетичний облік вибуття і переміщення необоротних активів відображається в меморіальному ордері №9 “Накопичувальна відомість щодо переміщення і вибуття необоротних активів” ф. №438(бюджет).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)