АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 9. Слідчі (розшукові) дії

Читайте также:
  1. Відповідальними за перебування затриманих не можуть бути слідчі.
  2. НЕГЛАСНІ СЛІДЧІ (РОЗШУКОВІ) ДІЇ
  3. Негласні слідчі (розшукові) дії пов’язані із втручанням у приватне спілкування.
  4. Слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії виконуються членами спільної слідчої групи тієї держави, на території якої вони проводяться.
  5. Слідчі (розшукові) та негласні слідчі (розшукові) дії
  6. Стаття 253. Повідомлення осіб, щодо яких проводилися негласні слідчі (розшукові) дії
  7. Тема 9. Слідчі (розшукові) дії
  8. Тема 9. Слідчі (розшукові) дії

Питання для усного опитування та дискусії

 

1. Поняття проникнення до житла чи іншого володіння особи.

2. Обшук: поняття, мета, підстави та процесуальний порядок проведення.

3. Огляд: поняття, види, підстави та процесуальний порядок проведення.

4. Ексгумація трупа.

5. Освідування.

6. Призначення і проведення експертизи. Підстави, процесуальні умови і порядок залучення експерта.

7. Отримання зразків для експертного дослідження.

Задачі до практичного заняття

№ 1. Під час обшуку в квартирі підозрюваного Симиренка дружина підозрюваного схопила з ліжка невеликий предмет і сховала у себе під одягмо. На пропозицію слідчого добровільно видати даний предмет відповіла відмовою, мотивуючи це тим, що предмет інтимного призначення і кримінального провадження не стосується.

Як повинен діяти слідчий?

 

№ 2. Під час провадження досудового слідства в провадженні за підозрою Ситника у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, слідчий зробив висновок про необхідність проведення обшуку в помешканні Ситника.

Слідчий виніс постанову про проведення обшуку, запросив спеціаліста-криміналіста, двох понятих і прибув на квартиру гр. Ситника. У квартирі знаходився лише 8-річний син підозрюваного. В його присутності слідчий провів обшук і вилучив 240 грн. та золотий ланцюжок вагою 5 г., про що склав протокол.

Чи були допущені слідчим порушення кримінально-процесуального закону? Якщо були, то які саме?

 

№ 3. Малько повернувся додому і виявив, що з його квартири була вчинена крадіжка. Він викликав працівників міліції, які провели одразу ж огляд місця події. Під час судового засідання захисник наполягав на тому, що протокол огляду місця події не може бути доказом у провадженні, оскільки огляд житла особи проведено без відповідної ухвали слідчого судді, як це передбачено в Конституції і КПК України.

Чи обґрунтовані доводи захисника?

№ 4. У провадженні про злочин, передбачений ч. 3 ст. 185 КК України (крадіжка з житла), слідчий вирішив провести обшук у квартирі підозрюваного Царука, про що виніс постанову. За результатами проведеного обшуку було виявлено і вилучено DVD-плеєр, магнітолу і золотий браслет. Для детального огляду вилучених речей слідчий запросив до себе в кабінет потерпілу Кравцову, яка вказала, що саме ці речі у неї викрали. Слідчий склав про це протокол огляду речей.

Оцініть дії слідчого. Чи правильно і законно були проведені слідчі дії? Чи доцільно у даному випадку було провести інші слідчі дії?

 

№ 5. До райвідділу внутрішніх справ зателефонував
гр. Бабко і повідомив, що біля будинку № 9 по вул. Олімпійській лежить труп чоловіка. Слідчий Івасик виніс постанову про огляд місця події і виїхав для його проведення. Після проведення вказаної слідчої дії слідчий вніс відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вбивства.

Оцініть правильність дій слідчого. Чи можна провадити слідчі дії до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань?

 

№ 6. Слідчий Хоматов на підставі ухвали слідчого судді за участю двох понятих провів огляд будинку гр. Червоної, яка була рідною сестрою підозрюваного. Червона, вважаючи ухвалу слідчого судді і відповідні дії слідчого незаконними, оскаржила їх районному прокурору і апеляційному суду.

Оцініть законність ухвали слідчого судді, дій слідчого та дій гр. Червоної. Які рішення по скаргах Червоної повинні прийняти прокурор і апеляційний суд?

 

№ 7. До райвідділу внутрішніх справ зателефонувала гр. Синчук і повідомила про те, що в будинку по вул. Шевченка в м. Деражня вона виявила труп жінки, за якою протягом останніх двох місяців доглядала. В будинку також перебував 25-річний син померлої Корецький, який перебував у стані сп’яніння і на крики Синчук не реагував. Слідчий терміново виїхав на місце події для проведення огляду. Прибувши на місце, слідчий виявив у кімнаті Корецького, який був у стані сильного алкогольного сп’яніння і міцно спав. Розбудити його слідчому не вдалося. За результатами огляду місця події був складений протокол. У той же день слідчий повідомив районного прокурора про проведений огляд. На наступний день до слідчого з’явився Корецький і вказав, що без ухвали слідчого судді проведення огляду було незаконним.

Оцініть дії слідчого і доводи Корецького.

 

№ 8. При проведенні обшуку в квартирі підозрюваного Пилипка, при якому були присутні сам підозрюваний, його дружина і двоє понятих, слідчий Селезньов побачив, що дружина Пилипка сховала у кишеню свого халату невеликий згорток паперу. Вважаючи, що вказаний предмет має значення для провадження, слідчий провів особистий обшук дружини Пилипка. На наступний день дружина Пилипка з’явилася до прокурора і подала скаргу на дії слідчого, мотивуючи це тим, що слідчий не отримав для її обшуку санкції прокурора і не був однієї статі з нею.

Оцініть дії слідчого Селезньова і доводи Пилипко. Яке рішення повинен прийняти прокурор по скарзі Пилипко?

 

№ 9. Проводячи розслідування у кримінальному провадженні про збут наркотичних засобів, у вчиненні якого підозрювався юрисконсульт дипломатичного представництва Російської Федерації Громов, слідчий Буряк вирішив провести обшук приміщення дипломатичного представництва, про що виніс відповідну постанову. З’явившись в приміщення представництва, слідчий пред’явив постанову про проведення обшуку одному з працівників, який не заперечував щодо його проведення. При проведенні обшуку були присутні двоє понятих. За результатами обшуку було вилучено 128 г порошку, схожого на героїн.

Чи правомірне проведення даного обшуку? Чи буде мати вилучений порошок доказове значення? Якщо так, то яке саме?

 

№ 10. По кримінальній справі про крадіжку, у вчиненні якої підозрювався Прокопенко, слідчий вирішив провести обшук будинку його батьків, оскільки мав відомості про те, що викрадені речі обвинувачений сховав саме там. На підставі ухвали слідчого судді слідчий розпочав проведення обшуку. Коли дійшла черга проводити обшук у четвертій кімнаті, батько Прокопенка заявив, що ця кімната закрита, оскільки вони здають її в оренду, а квартиранта у даний момент немає.

Яким чином повинен діяти слідчий у даному випадку? Чи має він право без згоди квартиранта зайти у кімнату?

 

№ 11. Маючи відомості про те, що в квартирі підозрюваного Степчука можуть знаходитися викрадені речі, слідчий на підставі ухвали слідчого судді за участю двох понятих і потерпілої Місечко провів обшук квартири Степчука. За результатами обшуку було виявлено і вилучено DVD-плеєр SONY, відеокамеру SONY та цифровий фотоапарат KODAK. Потерпіла Місечко вказала, що це саме ті речі, які були викрадені з її квартири. Слідчий оформив проведені дії протоколом обшуку і протоколом пред’явлення речей для впізнання.

Оцініть дії слідчого. Чи будуть мати вказані протоколи доказове значення?

 

№ 12. В процесі розслідування вбивства у слідчого райвідділу внутрішніх справ виникла потреба у проведенні обшуку гаража і комори гр. Слинюка, який підозрювався у вчиненні злочину і тримався під вартою. Винісши відповідну постанову, слідчий прибув в с. Олешин на вул. Шевченка, 17, де знаходилася садиба Слинюка. Враховуючи те, що нікого з власників будівель не було, слідчий залучив до проведення обшуку голову Олешинської сільської ради. За результатами обшуку було виявлено і вилучено сокиру з темно-червоними засохшими плямами, про що оформлено протокол.

Чи правильно був проведений обшук? Чи буде мати вказаний протокол доказове значення?

 

№ 13. Гр. Антошевську, коли вона поверталась ввечері додому з роботи, у під’їзді її будинку побив і зґвалтував невідомий чоловік. При допиті Антошевська повідомила слідчому, про те, що злочинця можна впізнати за характерними ознаками обличчя (шрам на підборідді, викривлений ніс, широкі брови), округлою родимою плямою на правому стегні і татуюванням на передпліччі у вигляді черепа. Через 12 днів за підозрою у вчиненні цього злочину було затримано гр. Чубідзе.

Які слідчі дії необхідно провести слідчому для підтвердження чи спростування вчинення Чубідзе злочину?

 

№ 14. Під час допиту потерпілого Синчука по кримінальному провадженні про крадіжку слідчому стало відомо про те, що злочин вчинила жінка, яка спочатку підсипала потерпілому у коньяк клофелін, а після того, як потерпілий заснув – викрала у нього 800 доларів США, мобільний телефон і годинник. Синчук повідомив, що на правій сідниці у цієї жінки було татуювання у вигляді ангелочка, а також пірсинг на язиці. Зважаючи на те, що за підозрою у вчиненні злочину було затримано гр. Валунську, слідчий Касперський провів освідування. За результатами слідчої дії у Валунської на сідниці було виявлено татуювання, а на язиці – пірсинг, про що слідчий склав протокол.

Чи були дотримані вимоги кримінального процесуального закону при провадженні освідування?

 

№ 15. Для виявлення у обвинуваченої Крисько на тілі шраму від операції з видалення апендициту слідчий виніс постанову і провів освідування. Результати освідування слідчий відобразив у протоколі. Обвинувачена Крисько оскаржила такі дії слідчого прокурору, вважаючи, що проведення освідування без присутності понятих є незаконним.

Оцініть дії слідчого. Чи допустив він порушення при провадженні слідчої дії? Яке рішення має прийняти прокурор?

 

№ 16. Під час провадження розслідування вбивства у слідчого виникла необхідність призначення експертизи тіла загиблого, яке на той час уже було поховано. Слідчий, вирішивши провести ексгумацію трупа, виніс про це постанову і одразу разом з експертом і понятими Малютою і Марчуком виїхали на місце поховання, яке знаходилося у 3-х км від міста. Понятій Малюті, коли вона побачила ексгумований труп, стало погано і вона відмовилася брати подальшу участь у слідчій дії. Враховуючи, що інших осіб поруч не було, для оперативного проведення слідчої дії, слідчий залучив в якості другого понятого водія міліцейського автомобіля сержанта міліції Кільчика. По завершенню слідчої дії був складений протокол, який підписали слідчий і всі особи, які брали в ній участь.

Чи допустив слідчий порушення вимог кримінального процесуального закону?

 

№ 17. На гр. Синельникову напав невідомий чоловік, побив її і зґвалтував. Однак Синельниковій, яка намагалася чинити опір, вдалося поранити нападника манікюрною пилочкою, на якій залишилася кров нападника. Пізніше за підозрою у вчиненні злочину було затримано гр. Кушніра.

Які слідчі дії необхідно провести слідчому для встановлення відповідності крові Кушніра тій крові, яка знайдена на манікюрній пилочці? В якому порядку проводяться ці слідчі дії?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)