АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки до задачі 4

Читайте также:
  1. I. МЕТА І ЗАДАЧІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  2. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  3. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  4. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  5. Вибір задачі для моделювання
  6. Вказівки до виконання завдання
  7. Вказівки до виконання контрольної роботи
  8. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ РЕФЕРАТУ
  9. Вказівки по виконанню індивідуального завдання
  10. Вказівки по оформленню комплексного завдання.
  11. Вказівки щодо ведення загального журналу робіт
  12. Вказівки щодо виконання і оформлення курсового проекту.

 

При обліку вантажних вагонів розрізняють інвентарний і наявний парк. Інвентарний парк вантажних вагонів складають вагони, які приписані до даної залізниці та враховуються на її балансі. Наявний парк – складають, в основному, вагони інвентарного парку Укрзалізниці, що знаходяться на момент обліку в межах даного структурного підрозділу, вагони інвентарного парку залізничних адміністрацій держав СНД й іноземних залізниць, а також приватні вагони юридичних і фізичних суб’єктів, які мають право виходу на колії загального користування для перевезення планових вантажів.

Поточний облік наявного парку вагонів ведеться балансовим і постанційним методами. Балансову наявність вагонів на кінець звітного періоду ∑nqg визначають виходячи із даних поточного обліку про наявність вагонів на початок звітного періоду ∑n qо, даних про надходження вагонів ∑n qро (від сусідніх залізниць, з-за кордону, з новобудов, із оренди, нових із заводів, переставлених з іншої ширини колії, приватних вагонів інших відомств) і про вибуття вагонів ∑nqvo (на сусідні залізниці, за кордон, на новобудови, в оренду, виключених з інвентарного парку, переставлених на колію іншої ширини, приватних вагонів інших відомств) за звітний період:

 

∑nqg = ∑n qо + ∑n qро - ∑n qvo.

 

Наявний парк, визначений цим методом, називається балансовою наявністю вантажних вагонів ∑nq. Розрахунок балансової наявності вагонів вантажного парку залізниці на 17.00 звітної доби повинен бути представлений у вигляді таблиці 4.3. (джерела прибуття і відправлення вагонів заповніть відповідно до вихідних даних таблиці 4.1 свого варіанту).

 

Таблиця 4.3. Визначення балансової наявності вантажних вагонів залізниці на 17.00 звітної доби.

Приклад

Показники Кількість вагонів
Наявність вагонів на залізниці на початок звітної доби  
Прийнято вагонів на залізницю за звітну добу, всього: в т.ч:  
- від сусідніх залізниць  
- із-за кордону  
- з новобудов -
- з оренди  
- нових із заводів  
- переставлених з колій іншої ширини  
- приватних з під’їзних колій підприємств  
Здано вагонів за звітну добу, всього: в т.ч:  
  Продовження таблиці 4.3.
- на сусідні залізниці  
- за кордон  
- на новобудови -
- здано в оренду -
- виключено з інвентарю через зношення  
- передано на баланс інших залізниць  
- переставлено на колію іншої ширини  
- здано приватних на під’їзні колії  
Балансова наявність вагонів на залізниці на 17.00 звітної доби  

 

Оскільки балансова наявність не відображає географічне розміщення парку вагонів на залізниці (дирекції залізничних перевезень) і розподіл його за категоріями використання, крім балансової наявності, щодобово за станом на звітний момент (17.00 звітної доби) визначається і постанційна (оперативна) наявність вагонів ∑nор на підставі даних поточного обліку вагонів, що ведеться по станціях. По залізниці (дирекції залізничних перевезень) постанційна наявність визначається як сума наявності вагонів на станціях і в поїздах, що знаходяться на звітний момент на дільниці. Наявність вагонів у поїздах враховується в додатках до графіку виконаного руху поїздів.

Величини балансової і постанційної наявності, як правило, дещо розходяться. За звітну величину приймається балансова наявність, а постанційна наявність коригується на величину розходження балансової та постанційної наявності:

 

∆∑n = ∑nq - ∑n q о р .

 

При цьому величина розходження відноситься на робочий парк і розподіляється пропорційно числу навантажених та порожніх вагонів робочого парку. Корегування постанційної наявності вагонів проводиться за формулою:

,

де: – постанційна наявність робочого парку навантажених вагонів;

– постанційна наявність робочого парку порожніх вагонів;

– постанційна наявність вагонів робочого парку;

– постанційна наявність неробочого парку вагонів;

– частка навантажених вагонів у робочому парку;

– частка порожніх вагонів у робочому парку вагонів.

вагонів.

вагонів.

Розрахунок постанційної наявності вагонів вантажного парку має бути представлений у вигляді таблиці 4.4. за даними свого варіанту таблиці 4.2. з урахуванням даних корегування постанційної наявності вагонів.

 

Таблиця 4.4. Визначення постанційної наявності вантажних вагонів на залізниці на 17.00 звітної доби.

Приклад

Категорія наявності Кількість вагонів постанцій-на Кількість вагонів з урахуванням даних коригування постанцій-ної наявності
В оренді    
Робочий парк, всього: у т.ч.:    
- навантажені    
- порожні    
Неробочий парк, всього: у т.ч.:    
- резерв Укрзалізниці    
- несправні    
- під житлом і службовим приміщенням    
- для спеціальних і технічних потреб    
- інші    
Постанційна наявність вагонів на залізниці на 17–00 звітної доби    

 

Облік наявного парку вагонів ведеться як у цілому для всіх вагонів, так і по окремих категоріях їхнього використання.

Основну частину наявного парку вагонів становить парк у розпорядженні залізниці ∑nqR. Його складовими частинами є робочий парк ∑nqrb, що використовується для перевезення вантажів, і неробочий парк ∑nqnrb, який з тих чи інших причин не використовується для перевезення вантажів.

Облік робочого парку вагонів ведеться з групуванням за станом (навантажені, порожні) і родом вагонів (криті, платформи, піввагони, цистерни, ізотермічні, інші).

Неробочий парк вагонів складають несправні вагони, резерв Укрзалізниці, вагони під житлом і службовими приміщеннями, для спеціальних і технічних потреб та інші.

У наявному парку поза розпорядженням залізниці ∑n qnrs враховуються вагони, здані за договором в оренду підприємствам та організаціям інших відомств, фізичним особам, а також ті, що знаходяться на новозбудованих залізничних лініях. За умовами завдання 60 вагонів здано в оренду, тому парк у розпорядженні залізниці буде відповідати балансовій наявності вагонів і дорівнюватиме 6575 вагонів.


Рекомендована література

1. Козлов Т.И., Поликарпов А.А. Статистика железнодорожного транспорта: Учебник для ВУЗов. – 2-е изд. – М.: Транспорт, 1990. – 327 с.

2. Кірпа Г.М. Інтеграція залізничного транспорту України в Європейсь ку транспортну систему: Монографія. – Дніпропетровський НУЗТ, 2003. – 267 с.

3. Моніторинг показників основної діяльності підприємств залізничного транспорту України (1991 – 2000 рр.). – К.: ВАТ “ІКТП – Центр” (Наук. керівн. д-р. екон. наук, проф. Ю.М. Цвєтов), 2001. – 163 с.

4. Конспект лекцій “Загальна теорія статистики” Укладач к.е.н. Л.В. Мазник. – К.: КУЕТТ, 2002. – 114 с.

5. Методичні вказівки і завдання для виконання контрольної роботи з дисципліни: “Статистика залізничного транспорту” Автор к.е.н. І.М. Гойхман. – К.: КУЕТТ, 2004. – 60 с.

6. Статистика: підручник для вузів За ред. С.С. Герасименка. – К.: КНЕУ, 2000. – 467 с.

 

Навчально-методичне видання

 

 

СТАТИСТИКА ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)