АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст і послідовність виконання завдань. Фіксація тварин. Поросят фіксують у спинному положенні на операційному столі або в кориті

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ
  3. II Методика виконання курсової роботи.
  4. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  5. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  6. III. Формування теми, мети і завдань уроку.
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI Поточний контроль виконання роботи
  10. VI Поточний контроль виконання роботи
  11. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  12. VIІ Поточний контроль виконання роботи

Фіксація тварин. Поросят фіксують у спинному положенні на операційному столі або в кориті.

Знеболювання. Операцію роблять під інфільтраційною анестезіею 0,5 % роз­чином новокаїну. Анестетик вводять у тканини стінки грижового мішка по лінії наміченого розрізу і навколо його основи.

Техніка операції. Існує кілька способів операції. Її вибирають з урахуванням н і іду грижі (вправляється, не вправляється) та розміру грижових кілець.

Завдання 1.Операція без ампутації грижового мішка

При грижах, що вправляються, з невеликими грижовими отворами і за від­сутності патологічних процесів у стінці грижового мішка частіше оперують за способом Герінга — Седамгроцького, Сапожникова або за першим способом ()ливкова.

За всіма цими способами операцію проводять у чотири етапи:

1. відокремлення грижового мішка;

2. ліквідація грижового мішка;

3. закриття грижових воріт;

4. закриття шкірної рани швами.

Перший етап операції, тобто відокремлення грижового мішка, виконують однаково за всіх способів оперування, починаючи з розрізування шкіри на грижовими воротами, в місці найбільшої опуклості грижі. При невеликих гри­жах розріз роблять прямолінійний, при великих — веретеноподібний. Після розрізування шкіри препаруванням відокремлюють грижовий мішок шкіри й черевної стінки на відстані 3 - 5 см навколо грижового кільця. Наступні етапи операції за кожним способом виконуються з деякими особливостями.

Спосіб Герінга — Седамгроцького. Оголений грижовий мішок вправля­ють через грижове кільце в черевну порожнину, після чого на його краї накла­дають вузлові шви з шовку. Шкіру рани зашивають вузловим швом.

Спосіб Сапожникова. Після вправлення грижового вмісту в черевну по­рожнину відпрепарований грижовий мішок перекручують 2-3 рази навколо поздовжньої осі, прошивають кетгутом і вводять у грижове кільце. Краї грижо­вого кільця зближують вузловими швами з шовку на зразок кишкового шва Ламбера. Для цього укол роблять так, щоб вхідний отвір голки був на відстані 1 — 2 см від грижового кільця, а вихідний — поблизу його краю. Таким самим способом, але в зворотному порядку проводять голку на протилежному боці грижового кільця. Грижовий мішок виконує роль біологічного тампона, який закриває грижове кільце. Операцію закінчують накладанням вузлового шва на шкіру і закриттям шкірної рани клейовою пов'язкою.

Перший спосіб Оливкова. Грижовий мішок захоплюють пінцетом Пеана, перекручують по поздовжній осі на 360° і на верхівку його накладають шовкову лігатуру, кінці якої проводять голкою через краї грижового кільця і зав'язують між собою.

У разі потреби на краї грижового кільця додатково накладають два вузлових шви. Шкірну рану закривають звичайним вузловим швом.

Спосіб Гутмана. Після відокремлення грижового мішка від прилеглих тканин його вправляють у черевну порожнину, а на краї грижового отвору накладають кілька (звичайно 3-5) шовкових стібків за способом Ламбера. Нитки шовку проводять екстраперитонеально. Потім грижовий мішок виводять з черевної порожнини, стискають його шийку кишковим затягачем, після чого безпосередньо нижче від затягача прошивають шийку мішка кетгутом. Після накладання шва грижовий мішок відрізують ножицями на 2 — 3 см нижче від шва, знімають затягач і стягують раніше накладені на кільце лігатури, закриваючи грижове кільце. Шкірну рану зашивають вузловим швом.

Грижі з широкими грижовими кільцями оперують за третім способом Оливкова, способом Тарасевича або застосовують алопластику, за якої грижові кільця закривають лавсановими або капроновими сітками.

За третім способом Оливкова широкі грижові кільця закривають гофруванням грижового мішка. Для цього грижовий мішок прошивають через однакові відстані кількома довгими нитками, кінці яких проводять через краї грижових воріт. При стягуванні кінців лігатур грижовий мішок збирається в складку (гофрується) і закриває просвіт грижового кільця.

За способом Тарасевича для закриття широких грижових кілець використовують потовщені складки грижового мішка, з яких утворюють подвійну складку (рис.).

Операція з ампутацією грижового мішка. При некрозі або абсцесах грижового мішка, різкому потовщенні його стінки мішок ампутують. Операцію починають з оголення й відпрепаровування грижового мішка. Ці етапи операції виконують, як описано вище. Потім циркулярним розрізом на відстані 1,5 — 2 см від краю грижових воріт відрізують відпрепарований грижовий мішок, вміст його вправляють у черевну порожнину. Грижове кільце зашивають під контролем пальця, введеного в черевну порожнину, петлеподібними швами. П.А. Алексеев, вважаючи, що при напруженні черевного преса стінки живота розтягуються в боки від білої лінії, пропонує з'єднувати краї грижового кільця не в поздовжню, м и поперечну складку. Шкіру зашивають вузловим швом.

 

Рис. Схема закриття грижових воріт методом біологічного тампона:

a — скручування грижового мішка; б — гофрування грижового мішка; 1 — очеревина; 2 — поперечна фасція; 3 — м'язи черевної стінки; 4 — жовта черевна фасція; 5 — шкіра; 6 — гофрована очеревина

 

Завдання 2. Проведення операції при інтравагінальних грижах

При інтравагінальних грижах петлі кишок через розширений піхвовий канал потрапляють у порожнину загальної піхвової оболонки. У зв'язку з тим, що защемлення грижового вмісту часто стає причино загибелі тварин, слід робити операцію своєчасно.

Кнурів краще оперувати в 1,5 - 2-місячному віці. Перед операцією рекомендована 8-годинна голодна дієта.

Тварин фіксують у спинному положенні з дещо піднятою тазовою частиною. Після обробки операційного поля внутрішньом'язово вводять розчин аміназину або іншого нейроплегіку. Місцево застосовують інфільтраційну анестезію. Розріз аавдовжки 7 — 12 см роблять у паху навпроти зовнішнього пахового (пахвинного) кільця. Розрізують шкіру, підшкірну клітковину і фасцію. Піхвову оболонку разом з грижовим вмістом відділяють тампоном від навколишніх тканин. Пальцями проникають у мошонку в напрямі її дна, де розривають (іноді перерізують ножицями) мошонкову зв'язку.

Фіксований в руці сім'яник, вкритий загальною піхвовою оболонкою, виводять через рану назовні й, утримуючи його в руці, скручують грижовий мішок. При цьому грижовий вміст легко занурюється в черевну порожнину (вправна грижа). У разі наявності спайок між грижовим вмістом і грижовим мішком (невправна грижа) через невеликий розріз загальної піхвової оболон­ки («вікно») перерізують спайки, закривають («вікно» і скручують грижовий мішок. На загальну піхвову оболонку поблизу зовнішнього пахового кільця накладають довгу прошивну лігатуру, яку зв'язують навколо скрученого грижового мішка. Кінці лігатури за допомогою хірургічної голки проводять через внутрішні та зовнішні краї грижових воріт. На відстані 1 - 1,5 см сім'яний канатик перерізують, а кінці лігатури затягують і зв'язують між собою. Грижові ворота закривають куксою сім'яного канатика (біологічний тампон). При дуже широкому паховому каналі на зовнішнє пахове кільце додатково накладають 1 — 2 вузлових шви. Шкіру зашивають вузловими або валиковими швами. При однобічній грижі протилежний сім'яник видаляють закритим способом (рис.).

 

Рис. Схема хірургічного доступу при оперуванні пахово-мошонкової грижі

 

Висновки: ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Після виконання практичного заняття студент повинен:

Знати

Вміти


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)