АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. (Теорія до даної роботи описана в лекційному курсі (інтерактивного комплексу Ч І) §2.23)

Читайте также:
  1. Бази даних. Основні відомості
  2. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  3. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  4. Відомості про авторів
  5. Відомості про виконання робіт
  6. Відомості про виконання робіт
  7. ВІДОМОСТІ ПРО РАЙОН ПОДОРОЖІ
  8. Відомості щодо освіти та стажу роботи кадрового складу інформаційно-аналітичного відділу
  9. Відомості, що вносяться до ЄРДР
  10. Властивості свідомості
  11. Вправа 206. Допишіть відсутні анкетні відомості.
  12. Вправа 217. Допишіть відсутні анкетні відомості.

(Теорія до даної роботи описана в лекційному курсі (інтерактивного комплексу Ч І) §2.23)

 

Рідкий стан займає за своїми властивостями проміжне становище між газами і кристалами. Зокрема, рідина як і для кристалічне тіло, зберігає об’єм, але подібно до газів, не зберігає своєї форми.

Для кристалічного стану характерне упорядковане розташування частинок (атомів або молекул), а для газів – хаотичне. В розташуванні частинок рідини спостерігається так званий ближній порядокце упорядковане розташування по відношенню до довільної частинки найближчих до неї сусідів. В кристалічних тілах має місце дальній порядок – впорядковане розташування частинок по відношенню до довільної частинки спостерігається в межах значного об’єму.

Тепловий рух в рідинах має наступний характер: кожна молекула протягом деякого часу (час осілого життя) коливається біля положення рівноваги, після чого стрибкоподібно переходить до іншого положення на відстань порядку розмірів самої молекули. Таким чином, молекули лише повільно переміщуються всередині рідини, перебуваючи частину часу біля тимчасових положень рівноваги.

Сили взаємодій зменшуються із збільшенням віддалі між молекулами, тому кожна молекула рідини взаємодіє лише з молекулами, що входять в так звану сферу молекулярної дії.

Кожна молекула зазнає притягання зі сторони найближчих сусідів, що знаходяться в межах сфери молекулярної дії, центр якої співпадає з даною молекулою. Рівнодійна всіх сил для молекули, що знаходиться всередині рідини в середньому дорівнює нулю. Рівнодійна сил притягання, які діють на молекулу, що знаходиться в поверхневому шарі рідини, напрямлена всередину рідини (рис.1). Якщо на рідину не діють ніякі інші сили, то рівноважною виявиться така форма поверхні, для якої ці сили нормальні до поверхні. Тому крапля рідини, на яку не діють зовнішні сили, повинна під впливом сил молекулярного тиску прийняти сферичну форму. Краплини рідини, для яких роль сили тяжіння мала, дійсно приймають форму кульок.

Дія сил молекулярного тиску, завдяки якій рідина приймає сферичну форму, аналогічна дії, що виникла б, якщо поверхня рідини являла б собою розтягнуту плівку, що намагається скоротитись. Всі явища, які викликані існуванням сил молекулярного тиску, пояснюються шляхом розгляду властивостей такої розтягнутої плівки. Для того, щоб розтягнуту плівку втримати в рівновазі, до лінії її границі потрібно прикласти силу f, дотичну до поверхні рідини. Цю силу називають силою поверхневого натягу. Вона, очевидно, тим більша, чим більша довжина граничної плівки l

f = a×l (1)

Коефіцієнт a, що залежить від природи рідини, називається коефіцієнтом поверхневого натягу. Із співвідношення (1) видно, що коефіцієнт поверхневого натягу a чисельно дорівнює силі, прикладеній до одиниці довжини краю поверхневої плівки рідини. З підвищенням температури a зменшується. При наближенні температури рідини до критичної коефіцієнт поверхневого натягу прямує до нуля. Це пояснюється тим, що в критичній точці різниця між рідким і газоподібним станами зникає.

Для визначення коефіцієнта поверхневого натягу використовують торсіонні ваги зображенні на рис.2

Визначимо силу P, при якій кільце(3) відривається від поверхні води. Ця сила Р в момент відриву кільця зрівноважує силу поверхневого натягу. Нехай зовнішній діаметр кільця D, а внутрішній d. При підніманні кільця над поверхнею рідини між нею та кільцем утворюється плівка. Зовнішня поверхня цієї плівки тягне кільце вниз з силою a×pD, внутрішня поверхня також тягне вниз з силою a×pd.

Результуюча сила, що тягне кільце вниз дорівнює

. (4)

Якщо , де h – товщина кільця,, то (4) має вигляд

(5)

Звідси коефіцієнт поверхневого натягу

. (6)

Хід роботи

1. Відкрити кришку 7 і вийняти підвішене на нитці кільце3.

2. Штангенциркулем виміряти зовнішній діаметр кільця D та товщину кільця h.

3. Звільнити коромисло 8.

4. Повільно повертаючи (проти годинникової стрілки) поводок 6, сумістити контрольну стрілку 4 з контрольним штрихом циферблата 9. Записати покази стрілки 5 в .

5. Опустити кільце в посудину з водою. Повільно повертаючи (проти годинникової стрілки) поводок 6 добитися відриву кільця від поверхні води. Записати покази стрілки 5 в .

6. Порахувати силу Р за формулою .

7. Оцінити паспортні приладові похибки та похибки табличних величин.

8. Обчислити середні значення величин. D, h, Р.

9. Обчислити за робочою формулою (6) коефіцієнт поверхневого натягу a.

10. Обчислити відносну і абсолютну похибки, записати кінцевий результат.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)