АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Криві другого порядку

Читайте также:
  1. Exercise 15 Поставте слова в правильному порядку.
  2. IV. — Действие призрака субъекта на другого субъекта.
  3. VIII. Сигналы, применяемые для обозначения поездов, локомотивов и другого подвижного состава
  4. Верующего человека легче обратить в атеиста (неверующего), чем заставить верить в другого бога.
  5. Выселение нанимателя и (или) проживающих совместно с ним членов его семьи из жилого помещения без предоставления другого жилого помещения
  6. Глава 5 ПСИ - МАЯК ИЗ ДРУГОГО МИРА
  7. Глава пятая. Принимать законодательство кого-нибудь другого, кроме Аллаха есть ширк в божественности и господстве.
  8. Д. Першого і другого періоду ГПХ
  9. Для выражения значения другого времени
  10. Друг для одного, враг для другого
  11. Завдання 4.4.31. Знайти загальний розв’язок лінійного диференціального рівняння другого порядку
  12. ЗМІСТ І ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ ДРУГОГО РОЗДІЛУ

Загальне рівняння кривої другого порядку, що лежить у площині , має вигляд

де xoча б одне з чисел відмінно від нуля.

Виявляється, що всі криві другого порядку можна поділити на кола, еліпси, гіперболи, параболи та їхні виродження - точки або прямі.

 

 

18. Еліпс.

Еліпсом називається геометричне місце точок площини, сума відстаней кожної з яких від двох заданих точок цієї самої площини, що називаються фокусами, є величиною сталою і більшою, ніж відстань між фокусами.

Нехай на площині дано дві точки і , що називаються фокусами еліпса. Систему координат розмістимо так, щоб вісь абсцис проходила через ці точки, а вісь ординат ділила відстань між ними навпіл.

Позначимо відстань між фокусами еліпса через , тоді , а . Величина називається фокальною відстанню. Знайдемо геометричне місце точок, сума відстаней від кожної з яких до даних точок і стала і дорівнює .

Візьмемо довільну точку площини . Позначимо відстань її до точок і відповідно через і . Точка буде точкою еліпса, якщо , де і - фокальні радіуси точки еліпса. За формулою відстані між двома точками маємо , .Тоді дістаємо

 

 

Це рівняння є аналітичним рівнянням еліпса, але після деяких перетворень в ньому можна звільнитися від ірраціональності і звести до вигляду

, (18.1)

де позначено . Рівняння (18.1) називається канонічним рівнянням еліпса.

Тепер фокальні радіуси точки еліпса дістають значення

 

 

 

 

 

 

Рис.18

 

 

Властивості еліпса:

  1. Із рівняння (18.1) випливає, що тобто еліпс є обмеженою кривою.
  2. Із рівняння (18.1), яке має поточні координати у парних степенях, дістаємо, що коли точка належить еліпсу, то і точки також належать еліпсу. Отже, еліпс має вертикальну та горизонтальну осі симетрії, а також центр симетрії (в канонічній системі координат це осі та початок координат).
  3. Еліпс перетинає осі симетрії у точках, які називаються вершинами еліпса. Для (18.1) це точки Величини і називаються відповідно великою та малою осями еліпса, а - напівосями.
  4. Якщо у рівнянні (18.1) (тобто ), то дістанемо рівняння кола з центром у початку координат і радіусом . Таким чином, коло – уе еліпс, у якого фокуси збігаються з центром симетрії.
  5. Для характеристики еліпса вводять відношення яке називається ексцентриситетом і характеризує відхилення еліпса від кола – степінь його “витягнутості”. Для кола для еліпса
  6. Прямі назиаються директрисами еліпса. Оскільки то тобто директриси еліпса лежать поза ним. Характерна особливість директрис полягає в тому, що відношення фокального радіуса будь-якої точки еліпса до відповідної відстані до директриси є величиною сталою, що дорівнює ексцентриситету еліпса:

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)