АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психологічна діагностика як наука

Читайте также:
  1. I. Наука против полтергейста
  2. I. ОПРЕДЕЛЕНИЕ ПРЕДМЕТА МАТЕМАТИКИ, СВЯЗЬ С ДРУГИМИ НАУКАМИ И ТЕХНИКОЙ
  3. Академик М.К. Янгель и академическая наука Украины
  4. Аналіз, діагностика та прогнозування розвитку регіональної економіки
  5. Бібліотеки і бібліотечна наука у XVIII ст.
  6. Быстрый бег как наука и бизнес
  7. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.
  8. Вера и наука
  9. Веселая наука
  10. Взаємозв'язок економічної соціології з іншими науками
  11. Взаимосвязи курса «Судебная экспертиза» с другими науками
  12. Взаимосвязь документоведения с другими науками

План

Вступ………………………………………………………………………3

1. Психологічна діагностика як наука…………………………………...4

2. Предмет психодіагностики як наукового знання…………………….5

3. Класифікація психодіагностичних методик………………………….6

4. Типи діагностичних методик. Формалізовані методики…………….8

5. Форма і зміст психологічного тестування………………………..…10

6. Малоформалізованние методики…………………………………….19

Висновок………………………………………………………………...33

Список використаної літератури…………………………………….34

 

Вступ

Психодіагно́стика - галузь психології, яка вивчає теорію й практику визначення психологічного діагнозу. Містить у собі розробку вимог до інструменту вимірювання, конструювання та апробацію методик, розробку правил обстеження, обробки та інтерпретації результатів. Основу психодіагностики складає психометрика, яка займається кількісним вимірюванням індивідуально-психологічних особливостей.

Практичний психолог - фахівець, який надає психологічну допомогу (психологічні послуги) населенню в ситуаціях, що вимагають психологічного втручання або використання спеціальних знань і технологій.

 

 

Психологічна діагностика як наука

1. Історичні корені сучасної психодіагностики психологія не може стати міцною і точної, як фізичні науки, якщо не буде базуватися на експерименті і вимірі. Д.М. Кеттел (журнал "Mind", 1890)

Становлення і розвиток психодіагностики відбувається в кінці XIX ст. Воно пов'язане із зародженням диференційно-психологічного вивчення людини, яке складалося під впливом запитів практики. Наприкінці XIX століття оформилася "індивідуальна психологія ", метою якої було вивчення індивідуальних особливостей людини за допомогою експериментально-психологічних методів. Першими досягненнями індивідуальної психології були дослідження учнів В. Вундта: Е. Крепеліна, Д. Кеттела, а також інших вчених - А. Біне, А. Лазурський.

На початку ХХ століття склалися сприятливі умови для виникнення тестології. Зростання промисловості, залучення великих мас у процес виробництва (у США), потреба у висококваліфікованих робочих спонукали промисловців звернутися до проблеми професійного відбору, профорієнтації. Це сприяло виникненню тестів. [1, c.65]

Але тестології не була єдиним напрямком психології індивідуальних розходжень (інша назва - "диференціальна психологія"). Російський учений А. Ф. Лазурський (1912 р.) писав, що вивчати індивідуальні розходження з допомогою одних тільки тестів недостатньо. Він виступав за природний експеримент, завдяки якому досліджувалися не окремі психічні процеси (як з допомогою тестів), а психічні функції й особистість в цілому. Приблизно в ці ж роки іншим російським ученим Г.І. Россолімо був запропонований метод цілісної оцінки особистості з допомогою "психологічного профілю", що показує рівні розвитку психічних процесів.

Перераховані тенденції становлення психологічного знання в нашій країні та за кордоном стали прототипами сучасних напрямків у психодіагностики.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)