АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відомості, що вносяться до ЄРДР

Читайте также:
  1. До Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості
  2. Інші відомості, передбачені міжнародним договором України, який також чинний для іноземної держави, на території якої встановлено розшукувану особу.
  3. Не збирати відомості, що стосуються кримінального провадження, поза судовим засіданням.
  4. Теоретичні відомості, метод та дослідна установка

У разі надходження до правоохоронного органу заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, в яких на думку заявника містяться ознаки кримінального правопорушення або прохання останнього притягнути особу «правопорушника» до кримінальної відповідальності, всі без виключення заяви вносяться до журналу Єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, а потім – до ЄРДР.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про:

1) дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;

2) прізвище, ім'я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника;

3) інше джерело, з якого виявлені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;

4) короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела;

5) попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

6) прізвище, ім'я, по батькові та посада службової особи, яка внесла відомості до реєстру, а також слідчого, прокурора, який вніс відомості до реєстру та розпочав досудове розслідування;

7) інші обставини, передбачені положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що здійснюється негайно після завершення огляду. У разі виявлення ознак кримінального правопорушення на морському чи річковому судні, що перебуває за межами України, досудове розслідування розпочинається негайно; відомості про нього вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань при першій можливості (ч. 3 ст. 214 КПК України).

У Єдиному реєстрі досудових розслідувань автоматично фіксується дата внесення інформації та присвоюється номер кримінального провадження.

Про розпочате досудове розслідування повідомляється прокурор, який здійснює нагляд за додержанням законності під час досудового розслідування у формі процесуального керівництва.

Якщо вчинено очевидне кримінальне правопорушення – особу застали на місці його вчинення (грабіж) або обставини підтверджують його вчинення (порушення порядку речей квартирі після крадіжки), тілесні ушкодження на особі, ДТП з тілесними (навіть якщо їх ступінь не визначений) – відомості вносяться до ЄРДР та розпочинається провадження з можливістю проведення всього комплексу процесуальних дій, передбачених КПК України.

У разі виникнення сумнівів щодо викладеної у заяві чи повідомленні інформації або у заяві, повідомленні не зазначено відомості про вчинене кримінальне правопорушення, передбачені частиною 5 статті 214 КПК України, відомості також вносяться до ЄРДР. Відповідно до п. 2.2 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань на протязі 7 днів проводяться дії, спрямовані на встановлення ознак заявленого кримінального правопорушення.

Зокрема, передбачається:

- направлення вимоги до установ, підприємств, організацій про надання документів або відповідних даних;

- відібрання пояснень відповідно до ч. 8 ст. 95 КПК України, які не мають доказового значення, але виконують інформативну функцію, що дозволяє слідчому скласти уявлення про ситуацію, яка мала місце у минулому;

- проводити інші процесуальні дії, передбачені ст. 11 ЗУ «Про міліцію», ст. 8 ЗУ «Про оперативно-розшукову діяльність», ст. 12 ЗУ «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» та ін..

Наприклад, надійшло повідомлення про зловживання службовим становищем суддею у будь-якому вигляді від заявника. У такому випадку інформацію вносимо в ЄРДР, на протязі 7 днів проводимо зазначені дії на підтвердження наданої інформації, наприклад, отримання рішення апеляційного суду про те, що рішення суду 1 інстанції залишено без змін, тобто визнано законним.

Або якщо у поданій заяві чи повідомленні зазначається про вчинення, наприклад, крадіжки, слідчий вносить відомості до ЄРДР, витребовує необхідні документи, які підтверджують суму збитків, це може фіскальний чек, квитанція про купівлю гаманця вартістю 40 гривень.

Враховуючи те, що зазначена сума менша за 107,3 грн. (передбачена для крадіжки ст.. 12 ЗУ «Про Державний Бюджет України на 2012 рік» і в першому випадку рішення судді є законним – виноситься постанова про закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України та надсилає її копії заявнику та прокурору.

У випадку крадіжки матеріали надсилаються начальнику міськрайліноргану для організації провадження в порядку, передбаченому КУпАП.

Прокурор відповідно до ч. 5 ст. 284 КПК має право скасувати постанову про закриття за власною ініціативою протягом 20 днів з моменту отримання копії чи за скаргою заявника - протягом 10 днів.

У разі, коли після проведення перевірки підтвердяться ознаки кримінального правопорушення, слідчий відповідно до п. 2.2 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, за згодою прокурора, розпочинає досудове розслідування.

Таке погодження надається в усній формі, не потребує письмового підтвердження з огляду на те, що йому і так направляється повідомлення про розпочате досудове розслідування.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)