АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

За національно-етнічним принципом (13)

Читайте также:
  1. Домінуючим принципом механізму функціонування державної влади є принцип її поділу.

Індія, Росія, Бельгія, Нігерія, Пакистан, М'янма, Боснія і Герцеговина...

2) за історико - географічним принципом (13) США, Канада, Мексика, Бразилія, Венесуела, ФРН, Австрія, Малайзія, ОАЕ, Південна Африка, Австралія...

 

Збройні сили конфедерацій складаються зі збройних контингентів країн-учасниць, фінанси — з їхніх вне­сків. Спільні органи, що створюються в конфедера­ціях, не здійснюють прямої влади над громадянами держав-членів. З історії найбільш відомими є кон­федерації: Швейцарський союз (1291-1798 та 1815-1848 pp.), Конфедерація Нідерландів (1579-1795), США (формально — 1776-1787 pp., фактично — до 60-х pp. XIX ст.), Германський союз (1815-1866

.

Найдавніша фе­деративна держа­ваШвейцарія (хоча офіційна назва — Швей­царська Конфе­дерація). З 1 ве­ресня 1291 р. аль­пійські кантони Урі, Унтервальден та Швіц під­писали угоду. Конституція 1848 р. законо­давчо перетвори­ла конфедерацію на федеративну державу.

4)Міжнародні організації

Назва організації, рік утворення, штаб квартира Тип організації Мета організації Країни - учасники  
Організації Об'єднаних Націй (ООН). 24 жовтня 1945 р Нью-Йорк (США). Загальнополітична для підтримки та зміцнення міжна­родного миру; безпеки та розвитку співробітництва між країнами. 192 держави  
Рух неприєднання, 1961 р. Белграді (Сербія) загальнополітична підтримка миру та неприєднання до військових блоків. понад 100 країн світу з Африки, Латинської Америки, Азії, Європи.  
Рада Європи (РЄ),1949 р. Страсбург(Франція). загальнополітична реалізація прав людини, гуманітарного, правового та соціально-економічного співробітництва, співпраці в сфері культури, екології, інформації. 47 держав з різних регіонів світу1995 р. вступила Україна.  
Співдружність незалежних держав (СНД) у грудні 1991 Мінську (Білорусь загальнополітична координація зусиль країн у військовій, господар­ській та соціальній сферах.   10 країн-учасниць колишнього Радянського Союзу  
Органі­зація Північноатлантичного договору (НА ТО), 1949 р. Брюссель(Бельгія). Спеціальна військова гарантування безпеки країнам-учасницям, колективна оборона, підтримання стабільності в зоні Північної Атлантики.   28 країн Європи та Північної Америки, З 1999 р. новими членами цієї організації стали Польща, Чехія та Угорщина, з 2004 р. — Латвія, Литва, Естонія, Словаччина, Румунія, Болгарія, Словенія, з 2008 р. — Албанія та Хорватія. Україна активно співпрацює з НАТО.  
Світова організація торгівлі (СОТ), 1995 р. Женева(Швейцарія) Спеціальна економічна допомога виробникам товарів та послуг, експортерам та імпортерам у веденні їх бізнесу. Кожна з них зобов'язана забезпечити іншим членам організації режим найбільшого сприяння в торгівлі.   153 учасники, з яких 149 — країни та 4 — митні території Україна з 2008 р.    
Європейський Союз (ЄЄ), У 1992 Брюссель Люксембург Страсбург регіональна економічна та політична політичний та валютно - фінансовий союз економічна та політична консолідація. єдиний внутрішній ринок країн, для вільного пересування товарів, послуг, капіталів та населення. з 1 січня 1999 р. єдиної грошової одиниці — евро.   27 країн Євро­пи. З 1991 p. Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Данія, Ірландія, Греція, Іспанія, Португалія. З 1995 р. Австрія, Швеція та Фін­ляндія. У 2004 р. до складу ЄС увійшли ще 10 країн: Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Кіпр,Словаччина, Угорщина, Словенія,, Мальта. У 2007 р. — Болгарія Румунія.      
Угода про Північноамериканську зону вільної торгівлі (НАФТА). усунення протягом 10-15 років усіх мит та обмежень у торгівлі між трьома країнами, взаємне відкриття ринків для державних закупівель, спільний захист інтелек­туальної власності США та Канади 1989 р 1992 р. Мексика.  
Асоціація держав Південно- Східної Азії (АСЕАН). 1967 р. Джакарта (Індонезія).   Регіональне угрупування метою сприяння економічному, соціальному та культурному розви­тку країн-учасниць, забезпечення спільної оборони 10 країн: Індонезія, Малайзія, Таїланд, Філіппіни, Сінгапур, Бруней, Камбоджа, В'єтнам, Лаос та М'янма  
Форум «Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво » (АТЕС) 1989 р. Постійної штаб-квартири немає.   регіональне угруповання консультативну роль правила єдиної регіональної торгівлі, інвестиційної діяльності, економічного та технічного співробітництва.   20 держав.високорозвинені країни (США, Канада, Японія, Австралія, Нова Зеландія), країни, що розвиваються (Бруней, Індонезія, Республіка Корея, Малайзія, Папуа-Нова Гвінея, Сінгапур, Таїланд, Тайвань, Філіппіни, Чилі, Перу), країни планової економіки (Китай та В'єтнам)країна з перехідною економікою (Росія).  
Ліги арабських держав (ЛАД) 1945 р. регіональне угруповання координацію дій країн-учасниць у політичній, військовій та економічній сферах, заборо­няє використання сили для врегулювання суперечок між членами ЛАД та вимагає поваги до режимів, що існують у країнах. 22 країни Південно-Західної Азії та Північної Африки.    
Африканський Союз (АС) 2002 р, Аддис Абеба (Ефіопія).   Регіональне угрупування сприяння єдності та солідарності між країна­ми Африки, співробітництва у всіх сфе­рах     усі незалежні країни континенту, окрім Марокко  
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) I960 р Відень для колективного захисту інтересів країн- експортерів нафти, встановлення на неї єдиних цін, підвищення прибутків від продажу сировини та створення власної нафтопереробної промисловос­ті 12 країн: ряд країн Перської затоки та Індонезія, в Африці — Алжир, Лівія, Нігерія, Габон, Ангола, у Латинській Америці — Венесуела та Еквадор. Статус спостері­гача в ОПЕК має Росія.    
СиПЕК експортерів мідних руд Париж. 1967.   координація дій країн-членів щодо виробн. і збуту міді та встановлення цін на неї для захисту інтересів цих країн, обмеження впливу монополістичних об'єднань. 5 країн-експортерів мідних руд (Перу, Чилі, Замбія, ДРК, Індонезія),    
IБА експортерів бокситів 1974 м. Кінгстон (Ямайка). (добувають боксити) створення власної алюмінієвої промисловості, обмеження впливу алюмінієвих монополій, домовленість про єдину політику щодо встановлення цін на боксити та оподаткування. Австралія, Ямайка, Домініканська Республіка,, Суринам, Гвінея, Гана, Сьєрра-Леоне, Індонезія). (Югославія,, Гаїті, Домініканська Республіка та Спостерігачі - Індія, Трінідад і Тобаго, Греція)  
                 

Основні підрозділи ООН

ООН має головні орга­ни: Генеральну Асамблею, Раду Безпеки, Економічну і соціальну раду. Раду з опіки. Міжнародний суд і Секретаріат.

ООН має 16 спеціалізованих установ. Серед них найбільший обсяг роботи виконують:

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) з штаб-квартирою в Парижі;

Продовольча та сільськогосподарська організація (ФАО) з штаб-квартирою у Римі;

Міжнародний валютний фонд (ІМФ);

Міжнародний банк реконструкції і розвитку, або Світовий банк, з штаб-квартирами у Вашингтоні.

Міжнародний валютний фонд координує фінансову політику держав-членів і надає їм короткострокові позики.

МАГАТЕ - Міжнародне агентство з атомної енергетики

ВООЗ - Всесвітня організація охорони здоров'я

МБРР - Міжнародний банк реконструкції і розвитку

Інтеграція економічна — сучасна форма інтернаціоналізації господарського життя, яка полягає в об'єднанні зусиль у діяльності певної групи країн шляхом послаблення міждер­жавних економічних бар'єрів і створення однорідних умов міжнародних економічних відносин для цих країн.

Можна об'єднати у три групи: політичні, економічні та змішані.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)