АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості. Вставляння графічних і відеофайлів

Читайте также:
  1. Вправа 206. Допишіть відсутні анкетні відомості.
  2. Вправа 217. Допишіть відсутні анкетні відомості.
  3. Загальні відомості.
  4. Загальні теоретичні положення
  5. ІІІ. Теоретичні відомості.
  6. Короткі теоретичні відомості
  7. Короткі теоретичні відомості
  8. Короткі теоретичні відомості
  9. Короткі теоретичні відомості
  10. Короткі теоретичні відомості
  11. Короткі теоретичні відомості
  12. Короткі теоретичні відомості

Вставляння графічних і відеофайлів. Графічні зображення, такі як фотографії, картинки, піктограми тощо, зберігаються на серверах в окремих файлах з розширеннями bmp, jpg, gif та іншими і відображаються на web-сторінці за допомогою тега <IMG> з параметрами:

<IMG SRC="aдpeca графічного файлу" ALT="альтернативний текст" ALIGN="left" WIDTH=”240” HEIGHT=”200”>

Дія тега. Обов'язковим є лише перший параметр SRC. Альтернативний текст - це текст, який виводитиметься замість картинки, якщо броузер не може прийняти графічний файл або якщо режим відображення графіки вимкнено. Параметр ALIGN задає місце розташування картинки на екрані, а параметри WIDTH і HEIGHT - її розміри за шириною і висотою в пікселях або відсотках.

Для доступу до файлів на локальному диску використовують протокол доступу file: Наприклад, SRC="file:///d:/mycatalog/mypage.gif". Назву протоколу можна не писати, наприклад, SRC="c:/windows98/forest.bmp".

Якщо графічні чи інші файли є в тому ж каталозі, що основний html-файл, то достатньо зазначити лише назву файлу, наприклад, SRC="myfoto.gif". Якщо файл є в деякому сусідньому каталозі images, то шлях до нього подають так: "../images/myfoto.gif".

Зображення можна подати в рамці. Це рекомендують робити, якщо його використовуватимуть як гіперпосилання.

Для створення рамки навколо зображення призначений параметр BORDER="товщина рамки в пікселях".

Праворуч і ліворуч від картинки, яку обгортає текст, можна зробити вільний простір: HSPACE="кількість пікселів". Можна створити вільний простір також над і під рисунком: VSPACE="кількість пікселів".

За допомогою тега IMG можна вставити також відео-фільм, який запускатиметься в момент відкриття web-сторінки:

<IMG DYNSRC="адреса відеофайлу">.

Вставляння гілерпосилань. Гіперпосилання є двох видів:

1) на файл;

2) на деяке місце на певній сторінці:

• початок сторінки (top),

• кінець сторінки (bottom),

• позначений текст.

Гіперпосилання вставляють за допомогою парного тега <А HREF="адреса файлу, на який посилаємось">текст гіперпосилання</А>

Гіперпосиланням може бути текст або картинка.

Розглянемо випадок, коли гіперпосиланням є текст. Нехай у реченні "Мене звуть Світлана" слово "Світлана" потрібно зробити гіперпосиланням на файл "newinf.htm", що містить додаткові відомості про Світлану. Це роблять так:

Мене звуть <A HREF="newinf.htm"> Світлана</А>.

У наслідок цього на web-сторінці слово Світлана буде підкреслене і зображене іншим кольором.

Параметри LINK, VLINK, ALINK тега BODY. Колір Гіперпосилання визначають у тезі BODY параметрами:

LINK="колір" Колір гіперпосилання
VLINK="колір" Змінює колір гіперпосилання після першого його використання
ALINK="колір" Змінює колір активізованого гіперпосилання

Як деяке графічне зображення зробити гіперпосиланням? Для цього в середині тега <А>...</А> потрібно використати тег IMG.

Інший тип гіперпосилань - посилання в межах сторінки. Насамперед потрібно позначити місце на сторінці, куди відбуватиметься перехід. Якщо з деякого місця перехід має виконуватися на початок сторінки, то в те місце html-файлу, що відповідає точці посилання, вводять тег, який називається якорем:

<А NAME="#початок"></А>.

Аналогічно позначають деяке місце в кінці файлу:

<А NАМЕ="#кінець">/А>.

Якір можна кинути в будь-якому місці тексту так:

<А NАМЕ="#моя позначка"></А>.

Тепер на сторінці розміщують гіперпосилання на створені позначки (якорі) так:

<А HREF="#початок" або "#кінець"або "#моя позначка">текст гіперпосилання</А>.

Вставляння звуку і відеозображення. Щоб вставити звук чи відео, достатньо як значення параметра HREF у тезі гіперпосилання задати шлях до відповідного звукового чи відеофайлу, який вже є на диску, наприклад, так:

Тепер <А HREF="mysound.wav">послухайте мене (150К) </А>.

Текст «послухайте мене (150К) стане гіперпосиланням, клацнувши на якому можна почути привітання, застереження, деяку інформацію, яка була заздалегідь записана. Оскільки звукові та відеофайли завантажуються довго, рекомендують зазначати у гіперпосиланнях їхні обсяги в кілобайтах.

Щоб звуковий чи відеоефект повторювався декілька разів, у тезі <А> використовують параметр LOOP=n, де п -кількість повторень.

Щоб звук з деякого файлу пролунав у момент запуску сторінки, потрібно використати тег <BGSOUND SRC = "адреса звукового файлу">.

Інший спосіб - використайте тег <EMBED SRC=" адреса звукового файлу"> і, крім звукового ефекту, отримаєте на екрані магнітофонну панель для регулювання тривалості й сили звуку, припинення звучання, продовження тощо.

Поняття про динамічні ефекти. Динамічними називаються ефекти, коли графічні зображення на web-сторінці змінюються з часом, елементи сторінки змінюють розміри або навіть свій зміст після клацання над ними мишею, текст "біжить" уздовж екрана тощо.

Розглянемо ефект рухомого тексту у смузі, що має висоту HEIGHT ="висота в пікселях" і тло BGCOLOR="колір тла". Ефект створюється за допомогою парного тега <MARQUEE>...</MARQUEE>, а саме:

<MARQUEE BGCOLOR="green" HEIGHT=”40”> Хай завжди буде сонце!</MARQUEE>

Текст "Хай завжди буде сонце!" буде рухатись в смузі справа наліво, заходитиме за край екрана і з'являтиметься справа. Цей тег варто застосовувати до заголовків сторінки.

Ефект відбивання від країв екрана забезпечує параметр BEHAVIOR="alternate", а зупинити рядок біля лівого краю екрана може значення цього параметра "slide".

Значення "right" параметра DIRECTION забезпечить ефект Руху у протилежний бік.

Обмеження кількості проходів задається параметром LOOP= п, де п - кількість проходів.

Смугу можна відцентрувати за допомогою параметрів HSPASE і VSPACE.

Швидкість руху задає параметр SCROLLAMOUNT= п, де п - конкретне значення, яке вибирають з діапазону від 1 (повільно) до 10 (швидко).

Зауваження. Інші динамічні ефекти створюють за допомогою процедур з використанням мов програмування Visual Basic Script чи JavaScript. Немає єдиного стандарту мови HTML. Деякі теги чи їхні параметри не діють у всіх броузерах. Деякі теги і параметри для різних броузерів називаються по-різному. Якщо в написанні тега, назви параметра чи в його значенні допущено синтаксичну помилку, то тег чи параметр не діятимуть.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)