АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретична частина. Визначення рівня шумового забруднення урбоекосистеми розрахунковим методом

Читайте также:
  1. VІІІ. Теоретична база
  2. Б) Змістовна частина тестових завдань.
  3. Вступ Основна частина Висновки ПИТАННЯ-
  4. Графічна частина
  5. Графічна частина
  6. Графічна частина курсового коректу
  7. ГРАФІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ
  8. Графічна частина.
  9. Графічна частина:_____________________________________________________
  10. Допит потерпілого проводиться з дотриманням правил, передбачених частинами другою, третьою, п'ятою - чотирнадцятою статті 352 цього Кодексу.
  11. ДОХОДНА ЧАСТИНА БЮДЖЕТУ ЗМІЇВСЬКОГО РАЙОНУ
  12. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ЧАСТИНА

Практична робота № 2

Визначення рівня шумового забруднення урбоекосистеми розрахунковим методом

 

Теоретична частина

Шум – одна із форм хвильового (фізичного) забруднення довкілля, адаптація організмів до якого практично не можлива. Розрізняють постійний, непостійний, коливальний, переривчастий та імпульсний шум.

Звуки, які сприймає людське вухо, знаходяться в діапазоні 16-20000 Гц, тобто від 16 до 20000 коливань за секунду. Нижче 16 – інфразвук (ІЗ) і вище 20000 – ультразвук (УЗ). Звичайно, що на організм людини особливо шкідливо діють підвищені рівні шуму. Для порівняння: 10-20 дБ – шепіт, шелест листя; 30-35 дБ – рівень шуму, що змушує прокинутьсь вночі; 75 дБ – голосна розмова; 90 дБ – робота відбійного молотка; 110 дБ – поріг шумового стресу (звукового сп’яніння); 120-150 дБ – гуркіт грому, старт космічної ракети і, нарешті, 160-170 дБ – постріли з гвинтівки або автомата Калашникова. Не слід вважати, що нешкідливими є інфразвуки. Частота ІЗ 2-15 Гц особливо несприятливо впливає на організм внаслідок резонансних явищ (радарні установки, турбіни тощо).

Вимірювання рівнів звуку проводять шумомірами, ком­бінованими вимірювальними системами або автоматичними пристроями.

Для мешканців міста шум – справа звична. Досить часто людина не замислюється над його шкідливим впливом. В будь-якому районі міста шумить автотранспорт, гуркоче трамвай, функціонує підприємство тощо. В квартирах гудять холодильники і пральні машини, в під'їздах – ліфти. Якщо шуму так багато в нашому житті, то помилково може здаватися, що він не шкідливий. Однак за своїм впливом на організм людини він більше шкідливий, ніж хімічне забруднення.

За останні роки він зростає на 0,5-1 дБ в рік. Основна причина – зростання потужностей і швидкостей пересування транспортних засобів. На магістралях загальноміського значення рівень шуму становить 85-87 дБ. Інтенсивним джерелом шуму є авіаційний транспорт (ТУ-134 створює шум до 120 дБ на відстані 600 м). На відстані 50 м від залізничного вокзалу шум становить в середньому – 71 дБ. Великою шумністю відзначаються такі машини як КрАЗ (110 дБ), трактори “Білорусь” – 100 дБ.

Негативний вплив шуму. Шум знижує продуктивність праці на 15-20%, суттєво підвищує ріст захворюваності. Експерти вважають, що в великих містах шум скорочує життя людини на 8-12 років. При тривалій роботі в шумних умовах перш за все уражаються нервова та серцево-судинна системи та органи травлення. Зменшується виділення шлункового соку та його кислотність, що сприяє захворюванню гастритом. Необхідність кричати при спілкуванні у виробничих умовах негативно впливає на психіку людини. Вплив шуму на організм людини індивідуальний. У деяких людей погіршення слуху настає через декілька місяців, а у інших воно не настає через декілька років роботи в шумі. Встановлено, що для 30% людей шум є причиною передчасного старіння.

Якщо на 100 тисяч сільських мешканців припадає 20-30 тих, хто погано чує, то в містах ця цифра зростає в 8 разів. Під впливом шуму погіршується сон та сприйнятливість до навчання. Для позначення комплексного впливу шуму на людину медики ввели термін – “шумова хвороба”. До шумової хвороби схильні більшість мешканців великих міст, які постійно отримують шумові навантаження. Наприклад, нормативні рівні звуку в дБ для мешканців житлових кварталів повинні становить 55 вдень і 45 вночі. Однак різні джерела техногенного шуму вносять вагомий внесок у звукове середовище міста, у сучасних міських районах зі значним рухом транспорту рівень шуму близький до небезпечної межі в 80 дБ.

Шум має й інші можливості впливу. Так, у міських умовах тривалість життя дерев коротша, ніж у сільській місцевості. Головною причиною цього є вплив інтенсивного шуму. При дії шуму в 100 дБ рослини виживають 10 днів. При цьому швидко гинуть квіти і уповільнюється ріст рослин.

Заходи боротьби із шумовим забрудненням. При міському плануванні необхідно додержуватись принципів акустичного зонування, що забезпечувало б відмежовування промислових і транспортних зон від селітебних територій і зон відпочинку. При розробці проектів нових мікрорайонів і реконструкції існуючих важливою задачею є створення акустичної комфортності для населення, а саме:

– створення тунелів, метро, вулиць-дублерів;

– винесення промислових об’єктів і транспортних магістралей за межі міста;

– формування шумозахисної зони з будівель нежитлового призначення;

– збільшення площі зелених насаджень та ін.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)