АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стаття 400. Наслідки подання апеляційної скарги

Читайте также:
  1. Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді розглядається не пізніш як через три дні після її надходження до суду апеляційної інстанції.
  2. Використання добрив і пестицидів та його наслідки
  3. Відмову у задоволенні скарги.
  4. З дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.
  5. Забруднення гідросфери. Наслідки забруднення гідросфери.
  6. Інфляція, її суть, види і соціально-економічні наслідки
  7. Касетний скандал» і його політичні наслідки
  8. Копія ухвали про залишення касаційної скарги без руху невідкладно надсилається особі, яка подала касаційну скаргу.
  9. МАКСИМАЛЬНІ І МІНІМАЛЬНІ ЦІНИ, ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ ЇХ ВСТАНОВЛЕННЯ. МІНІМАЛЬНА ЦІНА НА РИНКУ ПРАЦІ
  10. Наслідки Великого переселення народів. Давні слов’яни
  11. Наслідки вивозу капіталу
  12. Науково-технічний прогрес та його наслідки для екології держави

1. Подання апеляційної скарги на вирок або ухвалу суду зупиняє на­брання ними законної сили та їх виконання, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

2. Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє на­брання нею законної сили, але не зупиняє її виконання, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

1. Відповідно до ст. 532 КПК вирок або ухвала суду першої інстанції, ухвала слідчого судді набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було по­дано. Ухвали суду, слідчого судді, які не можуть бути оскаржені, набирають законної сили з моменту оголошення. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рі­шення судом апеляційної інстанції.

2. Подання апеляційної скарги на вирок або ухвалу суду зупиняє набрання ними законної сили та їх виконання. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що вирок чи ухвала суду, ухвала слідчого судді не набрала законної сили. У разі поновлення судом апеляційної інстанції строку апеляційного оскарження одночасно вирішується питання про зупинення ви­конання вироку або ухвали (див. коментар до ст. 534 КПК).

3. Згідно зі ст. 534 КПК подання апеляційної скарги на вирок чи ухвалу суду першої інстанції не зупиняє виконання виправдувального вироку або судового рішення, що звільняє обвинуваченого з-під варти (обвинувальний вирок без призначення покарання; обвинувальний вирок з призначенням покарання, але зі звільненням від його відбування; обвинувальний вирок із відстрочкою його виконання; обвинувальний вирок із призначенням покарання, не пов'язаного з позбавленням волі). Такі рішення виконуються в цій частині негайно після їх проголошення в залі судового засідання.

4. Якщо апеляція подана тільки на частину вироку або якщо засуджено кілька підсудних, а апеляцію подав лише один з них, вирок в інших частинах або стосовно інших засуджених осіб не набирає законної сили до моменту винесення відповідної ухвали апеляційною інстанцією.

5. Враховуючи, що подання апеляційної скарги зупиняє набрання законної сили вироком або ухвалою суду першої інстанції, суд не повинен на виконання вимог ч. З ст. 535 КПК видавати виконавчий лист, який може бути звернений до виконання в порядку, передбаченому законом про виконавче провадження.

6. На період апеляційного розгляду особу, засуджену до позбавлення волі, не можна переводити в місця позбавлення волі, що знаходяться в іншій міс­цевості, не виконуються інші основні і додаткові покарання, а також вирок у частині цивільного позову і стягнення судових витрат.

7. Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання, крім випадків, установлених КПК України.

8. Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє її ви­конання, наприклад, у випадку оскарження рішення щодо видачі (екстрадиції) особи (ч. 6 ст. 591 КПК).

С т а т т я 401. Підготовка до апеляційного розгляду

1. Суддя-доповідач протягом десяти днів після відкриття апеляційно­го провадження за скаргою на вирок або ухвалу суду першої інстанції:

1) надсилає копії ухвали про відкриття апеляційного провадження учасникам судового провадження разом з копіями апеляційних скарг, ін­формацією про їхні права та обов'язки і встановлює строк, протягом якого можуть бути подані заперечення на апеляційну скаргу

2) пропонує учасникам судового провадження подати нові докази, на які вони посилаються, або витребовує їх за клопотанням особи, яка подала апеляційну скаргу;

3) вирішує інші клопотання, в тому числі щодо обрання, зміни або скасування запобіжного заходу;

4) вирішує інші питання, необхідні для апеляційного розгляду.

2. Усі судові рішення судді-доповідача під час підготовки до апеляцій­ного розгляду викладаються у формі ухвали. Копії ухвал надсилаються учасникам судового провадження.

3. Після закінчення підготовки до апеляційного розгляду суддя-допо- відач постановляє ухвалу про закінчення підготовки та призначення апе­ляційного розгляду.

4. Обвинувачений підлягає обов'язковому виклику в судове засідан­ня для участі в апеляційному розгляді, якщо в апеляційній скарзі пору­шується питання про погіршення його становища або якщо суд визнає обов'язковою його участь, а обвинувачений, який утримується під вартою, - також у разі, якщо про це надійшло його клопотання.

1. Відповідно до ст. 398 КПК суддя-доповідач, отримавши апеляційну скаргу на вирок чи ухвалу суду першої інстанції, протягом трьох днів за відсутності перешкод має постановити ухвалу про відкриття апеляційного провадження. Згідно з положенням коментованої статті на суддю-доповідача покладений обов'язок протягом десяти днів після відкриття апеляційного провадження за скаргою на вирок або ухвалу суду першої інстанції здійснити низку необхідних процесуальних дій, спрямованих на підготовку апеляційного розгляду поданої апеляційної скарги, забезпечивши при цьому учасникам кримінального провадження необхідний і достатній рівень захисту їх прав та законних інтересів.

2. Суддя-доповідач має надіслати копії ухвали про відкриття апеля­ційного провадження учасникам судового провадження разом з копіями апе­ляційних скарг, інформацією про їхні права та обов'язки і встановити строк, протягом якого можуть бути подані заперечення на апеляційну скаргу. Ця норма зобов'язує суддю-доповідача повідомити всіх без винятку учасників кримінального провадження про подання апеляційної скарги і не пов'язує виконання цього обов'язку з тим, чи зачіпає подана апеляція інтереси того або іншого учасника кримінального провадження.

3. Якщо в суді першої інстанції брали участь захисники, представники чи законні представники обвинуваченого, потерпілого, цивільного відповідача або цивільного позивача, то щодо цих осіб також здійснюються дії, визначені ч. 1 коментованої статті.

4. Прокурор у всіх випадках повідомляється про надходження апеляції від будь-якої особи, що має право подати апеляцію, на будь-яке судове рішення, зазначене в ст. 392 КПК.

5. Суддя-доповідач має запропонувати учасникам судового провадження надати нові докази, на які вони посилаються в апеляційній скарзі або в запере­ченнях на неї. При цьому треба враховувати положення ст. 404 КПК, відповідно до якої суд апеляційної інстанції може дослідити докази, які не досліджувалися судом першої інстанції, виключно якщо про дослідження таких доказів учасни­ки судового провадження заявляли клопотання під час розгляду в суді першої інстанції або якщо вони стали відомі після ухвалення судового рішення, що оскаржується.

6. З метою доповнення судового розгляду, проведеного судом першої ін­станції неповно або однобічно, апеляційний суд вправі прийняти рішення про витребування доказів за клопотанням особи, яка подала апеляційну скаргу. Уявляється, що це положення може поширюватися не тільки на особу, котра подала апеляційну скаргу, а й на інших учасників кримінального провадження. Це рішення суддя вправі прийняти лише за клопотанням учасників процесу.

7. Враховуючи положення п. З ч. 1 коментованої статті, можна дійти висновку, що суддя-доповідач, вирішуючи клопотання учасників кримінального провадження, має право вимагати від підприємств, установ, організацій, об'єднань, окремих громадян документи або їхні копії, що містять інформацію, яка може бути доказом у справі, предмети й інші об'єкти, що можуть бути визнані речовими доказами. На цьому етапі підготовки апеляційного розгляду суддя-доповідач, задовольняючи клопотання учасників кримінального провадження, також вправі призначати проведення експертизи (див. коментар до ст. 332 КПК), доручати органу досудового розслідування проведення певних слідчих (розшукових) дій та застосування заходів забезпечення кримінального провадження, зокрема, щодо обрання, зміни або скасування запобіжного заходу (див. коментар до ст. 333 КПК).

8. Про порядок подання заперечень на апеляцію див. коментар до ст. 402

КПК.

9. Суддя-доповідач має також вирішити інші питання, необхідні для апе­ляційного розгляду. До питань, пов'язаних із підготовкою справи до апеляцій­ного розгляду, можна віднести питання про обсяг дослідження доказів під час апеляційного розгляду; про витребування в необхідних випадках додаткових доказів; про список осіб, що підлягають виклику в судове засідання; про зміну, скасування або обрання заходів забезпечення кримінального провадження; про виклик у необхідних випадках перекладача; про проведення апеляційного роз­гляду у відкритому або закритому судовому засіданні; про день і місце розгляду справи, про зупинення провадження у випадку захворювання обвинуваченого, участь якого в апеляційному розгляді визнано обов'язковою, до його видужан­ня, а також з інших питань, що стосуються підготовчих дій до апеляційного розгляду.

10. Рішення про список осіб, що підлягають виклику в судове засідання, суддя може прийняти як за клопотанням учасників процесу, так і з власної ініці­ативи, може внести до списку, запропонованого учасником процесу, корективи, виходячи з того, чи мають значення показання конкретних осіб для постанов- лення правильного судового рішення.

11. Обвинувачений підлягає обов'язковому виклику в судове засідання для участі в апеляційному розгляді, якщо в апеляційній скарзі порушується пи­тання про погіршення його становища або якщо суд визнає обов'язковою його участь, а обвинувачений, який утримується під вартою, - також у разі, якщо про це надійшло його клопотання.

12. Виклик осіб у суд апеляційної інстанції проводиться в порядку, перед­баченому ст. 134 КПК.

13. Якщо з матеріалів провадження видно, що обвинувачений або інша особа, що бере участь в цьому провадженні, не володіють мовою, якою ведеть­ся судочинство, і необхідні послуги перекладача, суддя приймає рішення про його виклик (див. ст. 29 КПК).

14. Питання про розгляд справи у відкритому або закритому судовому за­сіданні вирішується з урахуванням вимог ст. 27 КПК.

15. У випадку захворювання обвинуваченого, участь якого в апеляційно­му розгляді визнана обов'язковою, апеляційний суд зупиняє розгляд до його видужання. Наявність у обвинуваченого захворювання, що перешкоджає йому брати участь у розгляді, повинна бути підтверджена відповідним медичним до­кументом.

16. До інших питань, що стосуються підготовчих дій до розгляду справи, може відноситися, наприклад, питання про гарантування безпеки осіб, котрі беруть участь у судочинстві.

11. Про порядок зміни, доповнення поданої апеляційної скарги або від­мови від неї див. коментар до ст. 403 КПК.

12. Усі судові рішення судді-доповідача під час підготовки до апеляційно­го розгляду викладаються у формі ухвали. Копії ухвал надсилаються учасникам судового провадження.

13. Після закінчення підготовки до апеляційного розгляду суддя-допові­дач постановляє ухвалу про закінчення підготовки та призначення апеляцій­ного розгляду.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 | 305 | 306 | 307 | 308 | 309 | 310 | 311 | 312 | 313 | 314 | 315 | 316 | 317 | 318 | 319 | 320 | 321 | 322 | 323 | 324 | 325 | 326 | 327 | 328 | 329 | 330 | 331 | 332 | 333 | 334 | 335 | 336 | 337 | 338 | 339 | 340 | 341 | 342 | 343 | 344 | 345 | 346 | 347 | 348 | 349 | 350 | 351 | 352 | 353 | 354 | 355 | 356 | 357 | 358 | 359 | 360 | 361 | 362 | 363 | 364 | 365 | 366 | 367 | 368 | 369 | 370 | 371 | 372 | 373 | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 | 379 | 380 | 381 | 382 | 383 | 384 | 385 | 386 | 387 | 388 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)