АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІІ. Валентний стан атома

Читайте также:
  1. А18. Физика атома. 2012 год
  2. Боровская теория атома.
  3. Боровская теория атома.
  4. Лекция 3. Электронное строение атома.
  5. На рисунке представлена диаграмма энергетических уровней атома. Какой цифрой обозначен переход с поглощением фотона наибольшей частоты.
  6. Старческая кератома.
  7. Строение атома.
  8. Строение атома. Периодический закон Д. И. Менделеева
  9. Строение электронной оболочки атома.
  10. Укажіть правильне закінчення твердження «Ковалентний неполярний зв’язок утворюється між...».
  11. Электронное строение атома.

До цього часу ми обмежувались розглядом властивостей атомів лише в основному стані, який має найнижчу енергію. Проте у більшості випадків основний стан атома не забезпечує для нього тієї валентності, з якою він вступає у хімічну взаємодію. У таких випадках атоми елементів переходять у збуджений стан, який ще називають валентним станом. Зокрема, атоми елементів ІІ-ої групи, у яких ns2 зовнішній енергетичний рівень і попередній (n-1)p6 або (n-1)d10 є заповнені, потребують деякої надлишкової енергії, щоб перевести з ns2 на np1 або на (n-1)d1. В результаті збудження і взаємодії орбіталей валентних електронів між собою утворюються різні типи гібридних орбіталей: sp, sp2, sp3, sd, sp2d, sp3d2 і т.д.

Питання про валентний стан атома в тому чи іншому випадку вирішується не завжди просто і однозначно. Н-д, для Be, Mg, Zn, Cd і Hg відбувається збудження конфігурації sp, тому що sd має вдвічі більшу енергію збудження, що невигідно. Для інших елементів – Ca, Sr, Ba, Ra – енергії збудження валентних конфігурацій sp I sd є дуже близькими (для Ba I Ra sd навіть краще),тому у цих випадках валентний стан атомів є сумішшю S-, p-, і d-станів, що утруднює використання поняття валентного стану атома як в хімії, так і в кристалохімії.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)