АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Алюміній –крилатий метал

Читайте также:
  1. GG ДРУГИЕ ОТХОДЫ, СОДЕРЖАЩИЕ В ОСНОВНОМ НЕОГРАНИЧЕСКИЕ КОМПОНЕНТЫ, КОТОРЫЕ МОГУТ СОДЕРЖАТЬ МЕТАЛЛЫ И ОРГАНИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ
  2. IV Механическое оборудование металлургического производства
  3. Scrub Buds — нержавеющая металлическая губка , 4 шт
  4. V Энергоснабжение металлургического производства
  5. А вот ребенка вспоминать не надо, это и так больной мозоль. Я вцепилась в крышку стола, а хвост уже гневно метался, ударяясь о мое бедро.
  6. А) 87 (92) металл, 22 бейметалл.
  7. А) Ковалентные – молекулярные – металлические – ионные.
  8. Аллотропия и анизотропия металлов
  9. Алюминотермическое восстановление оксидов металлов. Характеристики алюминотермического процесса.
  10. Алюміній та його сплави
  11. Анализ эксплуатационной надежности оборудования печного отделения ЭСПЦ ОАО «ЕВРАЗ Объединенный Западно – Сибирский металлургический комбинат»

Алюміній — металічний елемент головної підгрупи ІІІ групи 3 періоду періодичної системи хімічних елементів. Електронна конфігурація зовнішнього енергетичного рівня його атома 3 s 23 p 1. При хімічних взаємодіях у збудженому стані він здатен утворювати три ковалентних зв’язки або повністю віддавати свої три електрони, проявляючи у своїх сполуках ступінь окиснення +3. Отже, Алюміній є активним відновником.

Алюміній по поширеності займає третє місце серед інших елементів. Масова частка Алюмінію в земній корі становить 8,5 %. У природі він зустрічається тільки у вигляді сполук. Він входить до складу алюмосилікатів, до яких належать: глини, слюди, польові шпати, зокрема каолін. Промислово важливою алюмінієвою рудою є боксит Al2O3 · n Н2О. Алюміній входить до складу мінералу корунду, який є кристалічним алюміній оксидом Al2O3. Різні домішки здатні надавати корундові різних кольорів. зеленого, жовтого, жовтогарячого, фіолетового та інших кольорів й відтінків. Його синій різновид називають сапфіром, а червоний — рубіном. І рубіни, і сапфіри є коштовними каменями.

Проста речовина алюміній — блискучий сріблясто-білий метал. Він має високу здатність відбивати світлові та теплові промені, а також високі тепло- та електропровідність. Температура плавлення алюмінію 660 °С. Це досить легкий і пластичний метал. З нього

Широке застосування алюмінію зумовлене його властивостями. Поєднання легкості з достатньо високою електропровідністю дозволяє застосовувати алюміній як провідник електричного струму. Алюміній і його сплави використовують практично у всіх галузях сучасної техніки: в авіаційній й автомобільній промисловості, залізничному і водному транспорті, машинобудуванні тощо. Завдяки високій корозійній стійкості алюміній широко застосовують при виготовленні апаратури для виробництва харчових продуктів та деяких хімічних речовин. З полірованого алюмінію виготовляють дзеркала та поверхні нагрівальних і освітлювальних рефлекторів. Алюміній використовують як розкисник сталей та інших сплавів. Ним відновлюють метали з їхніх оксидів.

Чо́рна металургі́я

— одна з найважливіших галузей важкої промисловості, яка охоплює виробництво чорних металів та спорідненої сировини і напівфабрикатів.

До чорної металургії входить видобуток всіх видів чорних металів та виробництво з них, тобто чавун, прокат чорних металів, сталь, феросплави, як також вторинні виробництва: сталеві і чавунні труби, порошки чорних металів та металеві вироби індустріального призначення.

До обсягу чорної металургії належать також галузі, що видобувають і переробляють флюсові вапняки, кокс, вогнетривні матеріали й інші продукти, які служать сировиною для виробництва чорних металів.

 

Катіони Феруму в організмі людини

Залізо - один з найпоширеніших елементів: в земній корі його міститься близько 5%. Однак лише приблизно сорокову частину запасів цього металу сконцентрована у вигляді родовищ, придатних для розробок. Основні рудні мінерали заліза - магнетит, гематит, бурий залізняк, сидерит. Магнетит містить до 72% заліза, як показує його назва, має магнітні властивості. Гематит, або червоний залізняк, містить до 70% заліза. Назва цього мінералу походить від грецького слова «гема» - кров. Саме ж слово «залізо» сталося, як вважають одні вчені, від санкрітского слова «джальжа» - метал, руда. Інші вважають, що в основі російської назви елемента лежить санкрітскій корінь «Жель», що означає «блищати», «палати».

Залізо міститься в морській воді і на дні океанів. Якщо витягти все залізо, розчинене у воді, то його доведеться 35 тонн на кожного жителя планети, причому за все існування людства вироблено близько 6 тонн на кожну людину.Залізо утворюється на дні океанів у вигляді залізомарганцевих відкладень. Вони знаходяться в глибоких океанських западинах, у дрібних водах, затоках, морях, і навіть озерах. У центрі цих утворень звичайно розташовується який-небудь предмет, наприклад зуб акули, а навколо нього утворюється залізо шляхом наростання концентрованих кілець опадів.

Без заліза неможливе життя тварин, рослин і людини. Воно міститься в живих організмах, і без нього не здійсненні життєво важливі процеси, без протікання яких все живе приречене на загибель.

У рослинному світі роль заліза дуже важлива. За винятком залізобактерій, всі живі організми - від рослин до людини - пов'язують вдихуваний кисень у складні з'єднання. У центрі їх молекул знаходиться атом металу. Для рослин - це атом магнію, для тварин - атом заліза. Залізо необхідне для утворення хлорофілу, який обумовлює засвоєння рослинами вуглекислоти за допомогою поглинається ними енергії сонячного світла. Хоча залізо не входить до складу хлорофілу, без нього цей пігмент не утворюється.

Недолік заліза в грунті викликає залізне голодування рослин і захворювання - хлороз. Найбільш чутливі до нестачі заліза плодові дерева - яблуня, груша, слива, персик, цитрусові, а так само малина та виноград. Застосування комплексних препаратів, що містять залізо, допомогло збільшити урожай яблук та інших культур.

Цінним його властивістю є здатність легко окислюватися і відновлюватися, утворювати складні сполуки зі значно відрізняються біохімічними властивостями. При хімічних взаємодіях атом заліза може віддати не лише два електрони останнього рівня, а й електрон передостаннього. Таким чином, основними ступенями окислення атома заліза можуть бути +2 і +3.

При нестачі заліза в організмі людини виникає його дефіцит. У загальному вигляді дефіцит заліза розвивається при порушенні балансу між надходженням і втратами заліза з організму. Його виділення обмежена.

При нестачі заліза людина починає швидко втомлюватися, виникають головні болі, з'являється поганий настрій. Ще в давнину були відомі рецепти різних «залізних» ліків. У 1783 році «Економічний журнал» писав: «У деяких випадках і саме залізо становить дуже хороші ліки, і застосовуються з користю наімельчайшіе оного тирсу, або просто, або обсахаренние». У тій же статті рекомендуються й інші ліки: «залізний сніг», «залізна вода», «сталеве вино» («виноградне кисле вино, як, наприклад, Рейнвейн, настояти з залізними тирсою»).

Загальний вміст заліза в їжі і його засвоєння, залежне переважно від співвідношення продуктів тваринного і рослинного походження, речовин, що поступаються або гальмують всмоктування, визначає надходження заліза в організм. Потреби в залозі визначаються його витратами. Воно виділяється з кров'ю, отшелушивающие клітинами шкіри і при неправильній роботі кишкового тракту. Велика кількість заліза треба вживати вагітним жінкам і дітям, у зв'язку з їх ростом.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)