АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Становлення цивілізації

Читайте также:
  1. IV. Встановлення психологічного контакту із свідком.
  2. Виникнення, становлення та розвиток юридичної деонтології як науки.
  3. Вів банку. Встановлення високого мінімального рівня регулятивного
  4. Встановлення дотацій
  5. Встановлення опіки над майном
  6. Встановлення підсумків голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу
  7. Встановлення податків
  8. Встановлення причиново-наслідкових зв'язків.
  9. Встановлення профілю торгового підприємства
  10. Встановлення ринкової рівноваги
  11. Встановлення рівноваги та максимізація прибутку на ринку монополістичної конкуренції
  12. Встановлення фашистської диктатури. Зміни в державному ладі та праві.

Формування автономних міських цивільних громад відбувалося паралельно з розширенням популяції еллінських полісів у Середземномор'ї та Причорномор'ї. Перетворення об'єднань сільських і родових общин в однотипні цивільні колективи було складним і тривалим процесом, що розтягнувся на VIII-VI ст. до н.е. Відповідно до традицій бронзового століття спочатку на роль об'єднувача родових спільнот претендували архаїчні царі (Басіле). Проте їх претензії не були підкріплені ні їх роллю організаторів ремісничого виробництва, ні їх значенням релігійного символу колективногоєдності. До того ж змінився характер військової організації, в якій на зміну колісничими війську прийшла кіннота. Тому з початком залізного віку в суспільстві різко підвищилася роль родової аристократії, що контролювала життя простолюдинів - своїх молодших родичів. На зміну об'єднанням громад навколо палацових центрів бронзового століття прийшли родові колективи, в яких роль хранителя традицій і об'єднує початку для колективу грала аристократія. Родова власність була економічним важелем її влади, а праця родичів - її економічною опорою, яка дозволяла мати дозвілля для вдосконалення у військовій справі та освіти. Міць аристократичної кінноти також базувалася на містить її працю всього родового колективу.

Тому претензії басілеев на роль реальних правителів формуються полісів виявилися неспроможні: вони безнадійно і повсюдно програли в конкурентній боротьбі з спиралася на родові колективи аристократією. Близько VIII ст. до н.е. влада басілеев була ліквідована майже у всіх полісах Греції і повсюдно встановилося колективне правління аристократії. У всіх інших суспільних структурах перехідного між первісною і класовим суспільством ладу боротьба родової аристократії і царської (князівської, королівської) влади закінчувалася перемогою останньої. Великі порівняно з Грецією розміри протодержавне об'єднань інших областей і епох дозволяли архаїчним володарям спертися на народ і підпорядкувати собі родову аристократію. На значних територіях завжди складалася ієрархія громад, протиріччя між якими дозволяли царської влади виступати в ролі арбітра. У невеликих за розміром грецьких полісах на ранній стадії їх розвитку практично не було вільних людей, що не входили в родові колективи і не підлеглих родовим владик. Умови ж існування в обстановці постійної загрози зовнішнього світу ("війна - спільна робота", за висловом К. Маркса) формували рівність прав окремих родів і представляли їх аристократів. Так було покладено початок тієї соціальної мутації, яка призвела до встановлення в еллінських полісах особливого суспільного ладу.

Три наступні століття грецької історії були наповнені боротьбою між аристократичними кланами, пов'язаної з концентрацією земельної власності, демографічним зростанням і економічним розвитком. Результати цих процесів виявилися суттєвими як для внутрішнього розвитку окремих полісів, так і для розвитку полісної цивілізації в цілому. Боротьба аристократичних угруповань і загострюється через концентрації земельної власності малоземелля стали причиною періодичних виселень полісних жителів у колонії. Вони несли з собою стають звичними форми полісного гуртожитку. До того ж на новій території елліни часто опинялися в оточенні чужих по культурі людей, так що мимоволі повинні були триматися за принципи громадського порядку. Тому їх поселення по всьому узбережжю Середземного та Чорного морів приймали форму полісів, общинні риси якої на нових землях проявлялися ще більш чітко у зв'язку з більшою свободою від родових традицій. Велика грецька колонізація VIII-VI ст. до н.е. стала формою розширення полісної цивілізації, первинний центр якої знаходився на іонійського та Еолійські узбережжі Малої Азії разом з суміжними островами.

Культура цього регіону, в якому знаходилося велика частина еллінських метрополій, була тісно пов'язана з культурою народів Анатолії, по суті будучи периферійною по відношенню до цивілізацій Месопотамії і Єгипту. Проте в нових полісах на колонізуемих землях їх вплив був істотно ослаблене. Туди виселялися найбільш активне населення метрополій, не пристосувалися до умов кланового підпорядкування життя на батьківщині. З одного боку, це робило його більш пристосованим до змін (мутацій) громадської культури. Звідси, мабуть, відбувається розквіт філософії, науки, законотворення та політичних ідей саме на Заході у Великій Греції. З іншого боку, це сприяло активному пристосуванню еллінів до нових умов життя, розвитку ремесла, торгівлі, мореплавання. Знову засновані грецькі міста були морськими портами і це висувало мореплавання і торгівлю на роль інститутів, підтримували популяційне полі. Це відрізняло полисную цивілізацію від традиційних "сухопутних" цивілізацій, де інструментами підтримки популяційного поля служили політичні інститути та ідеологія.

Наявність колоній стимулювало розвиток метрополій і прискорювало процес розвитку грецьких полісів в цілому. Різноманітність умов населених греками областей вело до розвитку торгівлі, спеціалізації і грошових відносин. У результаті з'являється можливість, накопичивши гроші, забезпечити собі існування без кланової підтримки роду. У середовищі грецького демосу з'являються багаті люди, які обтяжуються обов'язком містити родову аристократію. Вони самі можуть виступати в ролі експлуататорів чималого числа людей, але цими людьми є не вільні, а раби. Багатство і знатність втрачають свою початкову зв'язок. Одні із заможних демотов живуть у рідних полісах, общинна взаємодопомога яких зізнається ними як важлива життєва цінність. Інші, в основному ремісники і торговці, тікають від своїх аристократів в інші поліси, стаючи там метеками. Кількісне зростання маси цих людей створював передумову для соціального перевороту, нізвергнувшего влада родової аристократії. Але перемогти її вдалося тільки тоді, коли демос виявився здатний перейняти у аристократії провідну роль у військовій справі, коли на зміну аристократичної кінноті прийшла фаланга тяжкоозброєних піхотинців-гоплітів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)