АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

IV. Перші кроки римської поезії під впливом грецької

Читайте также:
  1. Виникнення бібліотечної сфери діяльності .Перші бібліотекознавчі праці.
  2. Восени 1918 р. у результаті поразки в Першій світовій війні та національно-визвольного руху слов'янських народів Австро-Угорська імперія розвалилася
  3. Доведіть, що Іван Драч — невтомний шукач нового змісту і нової форми поезії («Балада про соняшник», «Балада про вузлики», «Крила»).
  4. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.
  5. Етапи розвитку античної цивілізації в рамках Римської держави
  6. Змістовний модуль 3.2 Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції
  7. Змістовний модуль 3.2 Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції
  8. Населення України в доцивілізаційний період. Перші цивілізації на українських теренах
  9. ОХТИРСЬКИЙ КОЗАЦЬКИЙ ПОЛК У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ – ДРУГІЙ ТРЕТИНІ XVIIІ-го СТОЛІТТЯ
  10. Періодизація розвитку Римської держави і права
  11. ПЕРШІ КРОКИ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗБРОЙНОЇ СИЛИ

1. Лівій Андроник, грек з Тарента, який прибув до Риму в 272 р., після взяття його рідного міста.

Для навчальних цілей він переклав сатурнійскім віршем «Одіссею». Після 1-ї Пунічної війни, в 240 р., Лівій поставив на святкових іграх одну трагедію і одну комедію, переробки з грецького, мали величезний успіх. Крім того, збереглися назви його трагедій: «Ахілл», «Аякс-біченосец», «Троянський кінь», «Егісф», «Герміона», «Андромеда», «Даная», «Іно», «Ті-рей». Відомо, що в 204 р. Лівій Андронік склав за дорученням влади гімн з метою запобігання одного поганого ознаки.

2. Гней Невій (бл. 270-201) був вільнонароджені уродженцем Кампанії; його поетична діяльність протікала в Римі вже після 1-ї Пунічної війни. Його трагедії були теж близьким відтворенням грецьких оригіналів. Збереглися такі заголовки: «Троянський кінь», «Даная», «Гесіона», «Виступаючий Гектор», «Андромаха», «Іфігенія», «Лікург». Невий вперше вводить римську національну драму, претек-стату (претекста - римський сенаторський костюм з пурпуру облямівкою). Є звістка про драми «Ромула» і «Кластідіі» (перемога консула Клавдія Марцелла над галлами при Кластідіі в 222 р.). Набагато більш Невий був популярний в комедії, в якій він допускав «контамінацію» (об'єднання та переробку двох грецьких п'єс в одну) та внесення рис з римського життя (збереглися назви 33 п'єс). Відома, наприклад, «Тарента-нічка» з яскравим чином гетери. Будучи ліберально налаштованим, він намагався наслідувати древнеаттіческой комедії і нападав на сучасників, але цей плебейський запал зустрів відсіч з боку уряду і привів до вигнання його з Риму.

Прославилося і його епічний твір «Пунічна війна», де розповідь йшов ще про відбуття Енея з палаючої Трої, відвідини ним Дідони в Африці, про онука Енея Ромула - засновника Риму та ін Виклад, очевидно, було дуже сухе.

3. Квінт Енній (239-169 рр..), Уродженець Калабрії, був привезений в 204 р. М. Порцием Катоном в Рим і надалі отримав римське громадянство і невеликий наділ.

Трагедії Еннія були вільної переробкою грецьких зразків, головним чином Евріпіда («Олександр», «Андромеда», «Ерехфей», «Гекуба», «Іфігенія», «Медея» тощо) і частково Есхіла. Про те, що тут була талановита і психологічно поглиблена трагедія, можна судити по чудових фрагментами - з «Олександра» з пророцтвом Кассандри або зображення відчаю Андромахи («Андромаха-полонянка»).Комедія навряд чи в повній мірі давалася Еннію. З області національної драми є звістка про його Претекстата «Викрадення сабінянок».

Особливо Енній прославився своїм епосом «Аннали» («Літопис»), де зображувалася історія Риму від початку до сучасності. І до того ж у дактилічних гекзаметрах, не сухо, як у Невия, але з постійним позаимствование у Гомера образів, різного роду висловів, епітетів та інших поетичних прийомів. До «Енеїди» Вергілія ця «Літопис» дійсно була найпопулярнішою поемою на національно-історичні теми.

4. Тит Макций Плавт - найвизначніший римський комедіограф. Він народився в Умбрії (середина III ст.- 184 р. до н. Е..). Про його життя немає точних достовірних відомостей. Авл Геллі, римськийписьменник II ст. н. е.., у своєму творі «Аттические ночі» писав, що Плавт спочатку працював у театрі, потім зайнявся торгівлею, але «втратив на торгівлі всі гроші, зібрані ним під час роботи в театрі, повернувся бідняком до Риму і в пошуках засобів до існування найнявся до борошномели перевертати млинові жорна». Може бути, ці відомості й не зовсім вірні, але що Плавт обертався в гущі народних мас, знав їх життя, відчувається у всіх його комедіях.

Творчість Плавта носить плебейський характер, воно тісно пов'язане з традиціями народного италийского театру, з його споконвічними, улюбленими жанрами - ателланой, фесценнінамі, мімами. Недарма Горацій в «Посланнях» порівнював деякі персонажі Плавта з однією з масок ателлани, з Доссену.

Плавту приписували близько 130 комедій, але у I ст. до н. е.. відомий римський вчений і знавець літератури Варрон виділив з цієї кількості 21 комедію, вважаючи їх справді плавтовских, і ці комедії дійшли до нас. Найбільш популярні з них «Скарб» (або «Горщик»), «Куркуліон» (або «Витівки парасита»), «Ме-нехми» (або «Близнюки»), «Хвалькуватий воїн», «Псевдол» (або «Раб- обманщик»),«Бранці»і«Амфітріон».

Плавт прекрасно знав грецьку літературу, грецьку драматургію, і він використовував сюжети новоаттической побутової комедії, так як в умовах свого часу, коли на чолі держави стояв аристократичний сенат, поет не міг давати сюжети з італійської життя, сатирично зображати безпосередньо своїх сучасників

Сюжети ж побутової новоаттической комедії Плавт з успіхом використовував і, розкриваючи їх, умів вирішувати питання, що цікавлять його сучасників.

Герої комедій Плавта - греки, дія їх розгортається в грецьких містах або на узбережжі Малої Азії, але все ж глядачі відчували в цих комедіях биття римського життя, відчували співзвучність поставлених у них проблем із запитами їх життя. Недарма М. О. Добролюбов писав, що, незважаючи на грецьку обстановку, римські «глядачі впізнають самих себе і свої звичаї».

Романізація грецьких сюжетів позначається в тому, що Плавт часто вносить у свої комедії риси римського укладу життя, римської культури, римського суду, римського самоврядування. Так, він багато говорить про претори, еділи, а це посадові особи римського управління, а не грецького. Говорить про сенаті, куріях, - це теж явища державного ладу Риму, а не Греції.

Комедії були дуже популярні в плебейських масах, захоплювали дотепністю, динамічністю, надзвичайною соковитістю мови.

В епоху Відродження Плавта почали вивчати, ставити на сцені. Шекспір ​​високо цінував його комедії і в своїй «Комедії помилок» використовував сюжет плав Котовського комедії «Менехм» (або «Близнюки»), передавши в ній радість життя, віру в сили людини, - риси, такі характерні для світогляду гуманістів Ренесансу.

Мольєр теж високо цінував комедії Плавта. Йому були співзвучні образи героїв цього плебейського поета, розумні, енергійні люди, невичерпні в своїх жартах, у своїй жадобі життя. Співзвучними були йому і сатиричні тенденції творчості Плавта. Мольєр використовував сюжети комедій «Амфітріон» і «Скарб» у своїх комедіях, з яких одна так і названа, як у Плавта, - «Амфітріон», а інша носить назву «Скупий». Творчо використовуючи плавтовских сюжети, Мольєр зумів передати через них обстановку свого часу - розпуста придворних кіл, пристрасть до грошових накопичень у французької буржуазії, яка вперше висувалася на історичній арені.

5. Публій Теренцій (близько 195-159 рр..) Багато зробив для знайомства римських громадян з грецькою культурою, Носив прізвисько Афр, оскільки родом був з Африки, з Карфагена. За походженням - раб, він ще в ранньому віці потрапив до рук сенатора Теренція Лукана. Господар дав освіту красивому, розумному рабові, привласнив йому своє ім'я і відпустив на волю. Ці відомості повідомляє нам біографія, складена Светонием і скорочено передана коментатором Теренція граматиком IV ст. н. е.. Донатом.

Теренцій створив шість комедій, і всі вони дійшли до нас. Дійшли і короткі вказівки до них, з яких ми дізнаємося про час постановки комедій і їх виконанні.

Перша комедія Теренція - «Андріянка» була поставлена ​​в 166 р., друга - «Свекруха» ставилася вперше в 165 р., але подання було зірвано, оскільки глядачі в середині п'єси втекли дивитися кулачних бійців і канатохідців. Другий раз Теренцій ставив комедію в 160 р., але глядачі після першого акту кинулися на ігри гладіаторів. У тому ж 160 р. Теренцию все ж таки вдалося поставити комедію «Свекруха».

Третя комедія Теренція - «Самоістязатель» поставлено в 163 р., четверта - «Євнух»-в 161 р., п'ята-«Форміон» - теж у 161 р. і шоста комедія - «Брати» - в 160 р.

Також і ти, про Теренцій, який добірною мовою,

Перекладаючи на латінсній мову, висловлюєш Менандра,

І серед загальної тиші пропонуєш в театрі народу,

Всі висловлюючи витончено, пов кажучи сладкогласно!

Дійсно, у Теренція герої говорять витонченим літературною мовою. У тому не йшлося грубих просторічних виразів, майже немає архаїзмів, але в ній немає і тієї соковитості, яка характерна для мови плавтовских персонажів.

У відношенні композиції комедії Теренція близькі до комедій Менандра, але прологи Теренцій будує краще за свого вчителя: він не розкриває в них заздалегідь зміст п'єс і завдяки цьому тримає глядачів у напрузі протягом всього театрального уявлення.

У сучасників Теренцій користувався меншим успіхом, ніж Плавт, тому що його комедії і з питань, поставлених в них, і за формою були менш співзвучні інтересам і смакам плебейських мас.

Теренція головним чином цінували й у колах освічених еллінофільствующіх аристократів. Але пізніше, за часів Римської імперії, комедії Теренція стали більш популярні. Багато граматики зайнялися вивченням і тлумаченням їх.

У середні віки і в епоху Відродження Теренцій був одним з найпопулярніших античних авторів. Мова його комедій вважався зразком класичного латинського літературної мови. Теренція вивчали,перекладали, і недаремно до нас дійшло дуже багато списків комедій Теренція, і серед них найдавніший список IV ст. Цей список називається «Соdех Веmbinus», на ім'я власника його, кардинала Бембо, і зберігається в даний час в Римі, у Ватиканській бібліотеці.

Високо цінували Теренція у XVIII ст. теоретики так званої «слізливою комедії». Вони вважали його свого роду зачинателем цього жанру.

З великим схваленням ставився до Теренцию найвидатніший представник німецького освіти Лессінг. Він присвятив йому ряд статей у своїй знаменитій «Гамбурзької драматургії».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)