АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

VI. Література періоду принципату

Читайте также:
  1. V. Література періоду громадянських воєн.
  2. Болгарська література
  3. Використана література
  4. Використана література
  5. Відомо, що попит на товар повільно зростає, прибуток від реалізації або відсутній, або незначний наприкінці періоду. На якому етапі життєвого циклу знаходиться товар?
  6. Гідравлічний розрахунок мережі для періоду максимального водорозбору і пожежі інтуїтивним методом
  7. Гідравлічний розрахунок мережі для періоду максимального водорозбору методом В.Г. Лобачова
  8. Д. Першого і другого періоду ГПХ
  9. Джерела та література
  10. Додаткова література
  11. Додаткова література

1. Принципат. Протягом цілого століття історія Риму була заповнена суцільний цивільної смутою. Сталося те, що набагато раніше і у менших розмірах відбувалося у Греції. Принципат (рrinceps - перший) був природною формою влади і означав вже перехід від республіки до імперії. Обезземелені, безробітне вільне населення йшло тепер в армію будь-якого вождя. Аристократія і фінансово-адміністративний стан вершників пішло тепер на службу принцепсу і перетворилося на його чиновний апарат, а всяка опозиція з боку республіканських залишків, як аристократичних, так ідемократичних, придушувалася вогнем і залізом.

Так виникла Римська імперія - принципат, який на перших порах очолив Октавіан Август, який зумів до 30 р. до н. е.. побороти всіх своїх супротивників, менш вдалих військових вождів. У короткий час серпні захопив всі найголовніші керівні пости колишнього республіканського держави, залишаючи, таким чином, видимість республіки, насправді ж стаючи одноосібним владикою.

2. Письменники епохи принципату. Дуже значним в римській літературі періоду її класики було те офіційне напрям, в центрі якого був гурток Гая Цильни Мецената, куди входили Варій Руф, Вергілій та інші поети. Найбільшим поетом тут був Вергілій, який завоював своїми творами світову популярність. Серед тих, хто намагався забути своє республіканське минуле, були талановиті восхвалітелі нового режиму. Тут «блищить» ім'я знаменитого Горація, який, втім, теж входив до гуртка Мецената, але відрізнявся добродушним вільнодумством, безпечним для політики Августа.

Слід зазначити інший літературний гурток - Корвіна Массалов, куди входили Овідій, Тібулл, Проперций та ін Овідія, як і Вергілія, теж чекала світова слава у віках.

Цей короткий список найголовніших письменників епохи Августа повинен бути доповнений ще двома іменами. Величезною славою користувався історик Тіт Лівій, теж примикав до офіційного напрямку своїм викладом героїчної історії римського народу в тому піднесеному дусі, в якому хотів її реставрувати Август. Азіній Полліон, навпаки, примикав до легальної опозиції і славився як оратор, драматург і історик.

3. Публій Вергілій Марон народився в 70 р. до н. е.. в Північній Італії, в селі Анди, близько Мантуї. Освіту здобув у Кремоні і в Римі. Проте вже в 42 р. він повернувся додому, оскільки не був розташований до міського життя, а любив просте життя в глухій провінції. У 41-40 рр.. його маєток було конфісковано цезаріанцев.

Світову славу доставило Вергілію його великий твір - героїчна поема «Енеїда». В «Енеїді» Вергілій зображує прибуття Енея зі своїми супутниками після падіння Трої в Італію для подальшого за цимпідстави римської держави. Вся ця міфологія, однак, не дана в «Енеїді» повністю, так як підставу Риму віднесено до майбутнього і про нього даються тільки пророцтва. Створені Вергілієм дванадцятьпісень поеми носять сліди неповної доробки (так, наприклад, деякі віршовані рядки залишилися недокінчене). Є цілий ряд протиріч і по змісту. Вергілій не хотів у такому вигляді видавати свою поему і перед смертю велів її спалити. Але за розпорядженням Августа, ініціатора цієї поеми, вона все ж була видана після смерті її автора.

4. Тібулл і Проперций.

Талановитим римським поетом-елегіком I ст. до н. е.. був Тібулл. Він народився в багатій родині вершника близько 55 р. до н. е.., а помер у 19 р., в один рік з Вергілієм.

Поет входив у літературний гурток Корвіна Мессали, а не в гурток Мецената, який пропагує ідеологію нового режиму, режиму принципату. Гурток Корвіна Мессали на противагу кухоль Меценат не схилявся перед цезаризму і навпаки, навіть висловлював приховану опозицію йому.

До нас дійшов збірник, в якому містилися вірші кількох поетів. Дві перші книги цієї збірки, крім того, ще одна елегія і одна епіграма належать Тібулл.

Тібулл мріє про мирне життя на лоні природи, про щасливе життя разом зі своєю коханою Делією. Друга книга елегій Тибулла була написана в період між 25 і 19 рр.. У цій книзі шість елегій. У трьох з них поет говорить про свою любов до якоїсь жінки, яку він називає Немезидою, пов'язуючи, мабуть, це ім'я з ім'ям богині помсти, Немезіди. Він з болем у серці пише про те, що його кохана вимагає грошей, одні вірші їй не потрібні. У кого є гроші, тому доступна любов, - для нього не страшна стража біля воріт будинку коханої, перед ним навіть собака і та мовчить. Поет покірно говорить Немезіда, що готовий заради неї борознити поля, навіть носити кайдани, терпіти побої, тільки б знати, що він улюблений нею.

Ці елегії чіпають силою почуття, вираженого в них, щирістю любовних переживань і пов'язаних з ними страждань.

Тібулл, безсумнівно, талановитий римський лірик. Його елегії чіпають своєю щирістю почуття і ніжністю душі. Він вміє жваво передати відтінки любовного почуття, вміє намалювати картини природи, показати життя простої людини.

Він чудово володіє багатством латинської мови, пише легко і витончено, досконало володіє ритмом, особливо йому вдається з'єднання гекзаметра з пентаметром.

Молодший сучасник Тибулла Секст Проперций був видатним римським ліриком. Він народився близько 50 р. до н. е.., а помер близько 15 р. Батько його був багатий, але частина землі втратив при відчуженні її Августом на користь ветеранів. Проперций входив до гуртка Мецената, був другом Овідія.

Він залишив нам чотири книги елегій. В основному ці вірші присвячені любові поета до красуні Кинфии, справжнє ім'я якої, за словами Апулея, було гостей.

Проперций - співак пристрасної любові, і він бачить мету життя в любові, тому зрозумілі його слова, коли він свою перемогу над Кинфии ставить вище перемоги Октавіана Августа, щойно здобутої їм над парфянами:

Ця перемога моя мені цінніше Парфянской перемоги,

Ось де трофей, де царі, де колісниця моя.

Як і Тібулл, Проперций в деяких елегіях засуджує сучасне йому суспільство, де панує користолюбство, де немає ні честі, ні прав, ні добрих звичаїв:

Нині ж храми стоять руйнуючись, в покинутих гаях.

Все, благочестя знехтувавши, тільки лише золото шанують.

Золотому вигнана честь, продається за золото право.

Золоту служить закон, сором про закон забувши.

У III книзі поет заявляє, що він звільняється від своєї любові і переходить в поезії до іншої тематики. У 11-й елегії цієї книги Проперций вихваляє Августа і його перемогу при Акції, де принцепсу вдалося остаточно зломити свого політичного противника Антонія.

Численні міфологічні образи, порівняння надають елегія Проперция тон вченості і не так чіпають серце читача, як щирі, прості елегії Тибулла. Мова поезії Проперция не настільки дохідливий, як мова елегій Тибулла, у ньому чимало грецизмів та архаїзмів.

Елегії Тибулла були, мабуть, більш популярні в Римі, ніж елегії Проперція, але вірші останнього теж охоче читалися, про що свідчать витяги з його елегій, написані на стінах в Помпеї.

Проперция разом з Тибулла згадують Марціал, Стацій, Пліній Молодший і Квінтіліан.

Гете у «Римських елегіях» звернувся до елегія Проперція і творчо використовував їх.

5. Публій Овідій Назон народився в 43г. до н. е.. в місті Сульмоні (приблизно в 150 кілометрах від Риму); він походив з заможного всаднического роду. Надії батька зробити його державним чиновником дуже рано зазнали краху, так як молодий Овідій скоро переконався в своїй повної непридатності для суддівських та адміністративних посад, які він намагався позичати.

У наймолодші роки він відчув у собі покликання поета, що і змусило його теж із самої ранньої юності ввійти в коло тодішніх найвидатніших поетів Риму - Тибулла, Проперція і навіть Горація, незважаючи на різницю з останнім у віці. Відвідування риторских шкіл у Римі рано привчило його до витонченому риторично-декламаційними стилю, елементи якого помітні навіть у його пізніших творах.

Будучи забезпеченим людиною і вільним від державної служби, Овідій вів в Римі легковажний спосіб життя, а володіючи блискучим талантом поета, він часто вводив і в свою поезію легковажні образи і мотиви, безсумнівно, вступаючи в антагонізм з політикою Августа, який мріяв відродити давні й суворі римські чесноти. Негативний вплив Овідія на римське суспільство в цьому сенсі було настільки велике, що у 8 р. н. е.. Август дав розпорядження про його висилку з Риму в крайню північно-східну місцевість імперії, а саме в місто Томи (в нинішньої Румунії, на південь від гирла Дунаю).

Загальний характер любовної елегії Овідія відрізняється за своїм змістом переважно легковажною і безідейної тематикою, а по своєму стилю - відривом від опису реальних почуттів поета до реальних коханим. «Пісні кохання» є першим твір Овідія в такому роді. Тут вихваляється якась Корінна, швидше за все просто умовно-поетіческій образ. Тематика цих елегій - опис різних любовних переживань і любовних пригод.

Овідія належать ще такі твори, пов'язані з тематикою любові, як «Медикаменти для жіночого обличчя», «Наука кохання» та «Засоби від кохання».

У творах Овідія реалізм замінюється красивою і розлогій декламацією з широким використанням шкільних риторичних прийомів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)