АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виникнення та еволюція менежменту

Читайте также:
  1. Алгоритм дій у разі виникнення кровотечі/мажучих кров'янистих виділень при використанні ДМПА
  2. Визначення постійних витрат за їх величиною та за місцем їх виникнення
  3. Виникнення (набуття) авторського права
  4. Виникнення античної цивілізації
  5. Виникнення бібліотечної сфери діяльності .Перші бібліотекознавчі праці.
  6. Виникнення вчення Чарлза Дарвіна
  7. Виникнення грошей
  8. Виникнення грошей як історичний розвиток.
  9. Виникнення держави в Спарті
  10. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії
  11. Виникнення і розвиток економічної соціології, її суть і зміст
  12. Виникнення класичної політичної економії в Англії. В Петті.

 

Торговий капіталізм тривав протягом майже шести століть, довше, ніж будь-яка інша система. Він, без сумніву, не був досконалою системою, але працював добре для свого часу. Він вніс свій внесок у велику частину досліджень і експериментів, які в кінцевому підсумку змінили світ і призвели до того, що торговельний капіталізм застарів.
Багато винаходу повинні були з'явитися, перш ніж були усунуті бар'єри для бурхливого капіталістичного розквіту. Джеймс Уатт повинен був повертати в руках чайник для заварки і відкрити принцип, який привів до парового двигуна. Вугілля після цього став визнаним і доступним джерелом промислової енергії. Нові методи у видобутку руди, в транспорті, зв'язку та виробництві повинні були бути сприйняті, перш ніж було підготовлено підстава для промислової революції.
Одне відкриття, однак, повинно було затьмарити всі інші за своєю важливості для історії управління. Воно називалося свободою отримання прибутку і отримало хрещення в 1766 р. в США або, як тоді говорили, в Новому Світі. Нова нація дозріла для розвитку нової ділової особистості. Промислові капіталісти вірили в спеціалізацію, раціоналізацію і делегування завдань.
Далекоглядним промисловцями стало ясно, що за допомогою простого збільшення чисельності робітників не можна вирішити проблеми підвищення ефективності виробництва. Продуктивність в широкому масштабі стала необхідністю, і це призвело до будівництва більш великих заводів.
Завод, масове виробництво, масові ринки і надлишок щодо малокваліфікованої робочої сили викликали потребу в керуючих (менеджерів), які б координували різноманітні види діяльності в рамках певної єдиної організаційної структури. Так зародився менеджмент - координація людських та інших ресурсів з метою вирішення поставлених організаційних завдань. Головною метою менеджменту була максимізація прибутку на основі зниження витрат, у тому числі і за рахунок експлуатації робочої сили.
З розвитком поділу і спеціалізації праці, збільшенням масштабів виробництва і насиченням ринків менеджмент поступово ставав наукової дисципліною. [4, с.29]
Менеджмент як наука був прийнятий в 1911 році, коли вперше опублікували великий науковий працю, автором якого був Ф. Тейлор. До цього періоду менеджмент пройшов чотири революції. Вчені виділяють перші 3 революції в епоху стародавнього світу, Древній Єгипет, Рим. У сучасної науки до менеджменту ці 3 революції прямого відношення не мають.
Найбільший інтерес з точки зору становлення менеджменту як науки представляє 4 революція. Це епоха технічного перевороту розвитку буржуазії, Епоха переходу від чистого капіталізму до монополістичного, поява великих підприємств. У період четвертої управлінської революції менеджмент носив локальний характер і трактувався як організація виробництва і праці. В епоху четвертої революції експерименти в галузі наукової організації виробництва і праці переважно ставилися на підприємствах Росії та Англії. Тому центрами наукового менеджменту вважалися: Москва, Лондон, Париж. Експерименти носили локальний характер, тобто не було обміну результатами експериментів, була відсутня державна підтримка.
У Росії і в Англії на громадських засадах створювалися гуртки з промисловців для обговорення питань наукової організації виробництва і праці.

Науково-технічний прогрес (НТП)

 

 

 

 

 

 

 

 
       
   
       
   

 

Чистий капіталізм Монополістичний капіталізм
Рис. 1.1 Схема соціально-економічних передумов створення менеджменту
Чистий капіталізм - це такий пристрій економічної системи, при якому економічна система представлена ​​безліччю дрібних і середніх підприємств. Фактори виробництва перебувають у приватній власності, а діяльність економічної системи регулюється ринком при мінімальному втручанні в економіку держави.
У XIX столітті в Америці панував чистий капіталізм в сукупності з ринком товаровиробника. Ринок товаровиробника характеризується перевищенням попиту над пропозицією. У цих умовах товаровиробник панує над ринком і диктує свої інтереси.
Блок 1: В умовах ринку у товаровиробника головним інструментом конкурентної боротьби є нарощування обсягів виробництва швидше, ніж це зробить конкурент (чим більше товаровиробник зробить, тим більше він зможе продати на ринку і завоювати його)
Для того, щоб збільшувати обсяги виробництва необхідно було впроваджувати результати НТП в практику промислових підприємств, модернізувати, вдосконалювати технології, замінювати по можливості ручна праця машинним.
Блок 2:
Впровадження результатів НТП вимагає інвестицій. Інвестиції промисловості носили високоризиковані характер, так як швидкість обороту капіталу в промисловості в кілька разів нижчою за швидкість його оборотів у торгівлі або в дрібному бізнесі. Крім того практика показувала, що не завжди придбання нового обладнання та автоматизація давало очікуваний економічний ефект. Тому інвестори не готові були надати свій капітал на розвиток підприємств, з іншого боку розвиток виробництва сприяє розвитку торгівлі і при певних умовах інвестиції виробництв дають більш високі доходи, ніж інвестиції в торгівлі, отже, існує точка перетину економічних інтересів інвесторів і промислових капіталів.
Блок 3:
Для залучення інвестицій у промисловість використовують акціонерний капітал. Інвестори стають співвласниками, акціонерами, відбувається відділення власника від прямої участі у всіх аспектах господарської діяльності підприємств.
Блок 4:
Ля того, щоб акціонерний капітал працював і приносив прибуток необхідно на професійному рівні займатися питаннями організації виробництва, технічного процесу і збуту, управління персоналом і фінансами. Виникає потреба у фахівцях. Ці фахівці стали прообразами сучасних менеджерів.

Продуктивні сили

 

Виробничі відносини

 

Предмети праці

 

Засоби праці

 

Робоча сила
 
   

Оскільки результати НТП впроваджувалися у виробничу практику і сприяли розвитку засобів праці та предметів праці, а інвестиції в розвитку робочої сили були відсутні, то виникла криза між рівнем розвитку продуктивних сил і виробничих відносин. Криза проявився в тому, що рівень розвитку робочої сили відставав від рівня розвитку засобів праці. У результаті виробничі відносини залишалися на низькому рівні розвитку, що позначалося на ефективності управління трудовими ресурсами. У цю епоху для американської економіки характерно те, що розвиток виробництва стримувалося перевантаженням заводів, новим обладнанням, автоматизованими лініями продуктивними в той час як робоча сила не була підготовлена ​​до роботи в нових умовах. Це є стримуючим фактором у процесі окупності інвестицій, тому акціонери були зацікавлені у підвищенні ефективності робочої сили, але без інвестицій у її розвиток. На практиці для вирішення цієї проблеми акціонери наймали фахівця в галузі управління персоналом. Вони стали першими прабатьками менеджерів в області кадрового менеджменту.

 

Менеджмент зародився в малих підприємствах, але свій розвиток отримав у великих корпораціях. Друккер писав «великі корпорації в Америці становлять така меншина, яка задає структуру суспільства, визначає якість життя суспільства, а менеджер - це лідер або ідеал, до якого прагне суспільство». У 1880 році утворюється товариство інженерів-механіків: Г. Таун, Ф. Хелсі, Л. Брендіс, Ф. Тейлор. Таун і Хелси у своїй статті «Інженер як економіст» запропонував розглядати менеджера як організатора виробництва, що ставило під голову своєї діяльності економіку. Брендіс запропонував вживати термін науковий менеджмент. Виникнення товариства інженерів-механіків доводить масове визнання менеджменту як науки. В університетах відкриваються нові спеціалізації в області менеджменту, починається п'ятий управлінська революція, яка включає в себе розвиток менеджменту по школах:
1) Школа наукового менеджменту (Ф. Тейлор)
2) Адміністративна школа (А. Файоль)
3) Школа людських відносин (Маслоу)
4) Школа науки про поведінку (Макгрегор) [2]

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)