АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Надання першої допомоги потерпілому на виробництві

Читайте также:
  1. Алгоритм 1.11. Пошук невідкладних дій (перша медична допомога) симптоматичної допомоги при гострих струєннях.
  2. Анафілактичний шок. Протокол надання медичної допомоги при анафілактичному шоці
  3. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.
  4. Великобританія в роки Першої світової війни.
  5. Визначте вірні дії першої медичної допомоги та їх послідовність при утопленні
  6. Висновки і мотиви, з яких скасовані судові рішення, є обов'язковими для суду першої інстанції при новому розгляді.
  7. Відповідно до статті 129 КЗпП України відрахування з вихідної допомоги не здійснюються.
  8. Глава 17. Відшкодування матеріальних збитків та надання допомоги постраждалим внаслідок надзвичайної ситуації
  9. Для яких операції при визначенні дати виникнення податкових зобов’язань з ПДВ застосовується правило першої події?
  10. Загальні принципи надання першої долікарської допомоги постраждалим
  11. Індикаторів якості медичної допомоги
  12. Культура України першої половини XIX ст.

Роботодавець зобов’язаний створити на кожному робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці, що відповідають вимогам нормативних документів, забезпечити дотримання законодавства стосовно прав працівників на захищеність їхнього здоров’я і життя. У разі травмування працівників роботодавець забезпечує вжиття термінових заходів для допомоги потерпілим, зокрема, надання першої медичної (долікарської) допомоги.

Перша медична допомога – це комплекс термінових заходів, спрямованих на припинення дії фактора (джерела) ураження, на усунення явищ, що загрожують життю, на полег-

 

 


 

шення страждань і підготовку потерпілого для відправлення до лікувально-профілактичного закладу, що вживаються в разі нещасних випадків і раптових захворювань.

Як правило, першу медичну допомогу (найпростіші медичні дії, виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші строки після травмування) надають працівники, котрі перебувають поруч.


Для полегшення стану потерпілої людини чи врятування їх життя треба знати, як надати першу допомогу. Це стосується насамперед надання допомоги працівникам на роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці.

Законодавством передбачено систему відповідних заходів щодо набуття працівниками необхідних знань і навичок. Згідно з чинним Законом України «Про охорону праці» від 21 листопада 2002 року № 229-IV (Даля – Закон № 229) роботодавець вживає термінових заходів для надання допомоги потерпілим та несе безпосередню відповідальність за забезпечення функціонування системи управління охороною праці (ст.. 13 Закону № 229).

Працівники зобов’язані дотримуватися вимог нормативно-правових актів з охорони праці, зокрема дбати про безпеку і здоров’я людей у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства. За порушення цих вимог працівники несуть безпосередню відповідальність (ст. 14 Закону № 229).

Працівник, який виявив нещасний випадок, або за змогою і сам потерпілий повинні негайно повідомити безпосереднього керівника чи іншу уповноважену особу підприємства і вжити заходів щодо надання необхідної допомоги. Такі вимоги передбачено Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25. серпня 2004 року № 1112 (далі – Порядок). У свою чергу, безпосередній керівник (або уповноважена ним особа) зобов’язана терміново організовувати надання медичної допомоги потерпілому, у разі

необхідності – забезпечити доставку його до лікувально-профілактичного закладу, повідомити про те, що сталося, роботодавця, профспілкову організацію (п. 8 Порядку).

Пунктом 2.7 Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29 січня 1998 року № 9 передбачено, що в Інструкції з охорони праці, яка діє на підприємстві, у розділі «Вимоги безпеки під час роботи» має бути описано, зокрема, порядок повідомлення роботодавця про нещасні випадки чи раптові захворювання. Згідно з пунктом 2.9 цього Положення розділ «Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях» повинен містити, зокрема, порядок повідомлення роботодавця про аварії та ситуації, які можуть до них призвести, а також порядок дій у разі надання першої медичної допомоги потерпілим під час аварій.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)