АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Передача, прийом, екранування та пропускання електромагнітних хвиль

Читайте также:
  1. Будь-яка зміна електромагнітного поля з часом супроводжується його зміною в просторі – тобто поширюється у просторі у вигляді електромагнітних хвиль.
  2. Випромінювання і прийом електромагнітних хвиль

Складіть установку за рис. 267. Рупорні антени розміщують одна навпроти одної на відстані 1 —1,5 м. Увімкнувши живлення, чекають, поки зазвучить гучно­мовець. Обертаючи антену передавача навколо верти­кальної осі, спостерігають спочатку послаблення, а потім і повне зникнення прийому. Повторюють дослід з анте­ною приймача. Роблять висновок про напрямлену дію рупорної антени.

Потім приводять генератор та прийомник в первинне положення та поміщають між прийомником та генератором металевий диск. При цьому спостерігають послаблення прийому та його повну зупинку.

Повторюють дослід з екраном з ізолюючого матеріалу (картон, фанера, пластмаса) і переконуються, що вони не призводять надто сильної екрануючої дії.

 

Відбивання елек тромагнітних хвиль.

 

Гене­ратор і приймач повертають так, як показано на рис. 33.6, при цьому прийом припиняється. У лапці штатива закріплюють алюмінієву пластинку в такому положенні при якому забезпечується голосний прийом. Роблять відповідні висновки.

Повторюють дослід, замінивши алюмінієву пластинку на пластинку з ізолюючого матеріалу (картон).

Сформулюйте висновки з цих дослідів. Поясніть механізм відбиття електромагнітних хвиль.

 

Явище заломлення електромагнітних хвиль у тригранній призмі.

В установці з попереднього досліду відбиваючу пластинку замінюють тригранною призмою (рис. 33.7). При цьому спостерігають відновлення прийому, що дає змогу зробити висновок про заломлення електромагнітних хвиль.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)