АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Отримання затухаючих електричних коливань

Читайте также:
  1. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ РЕЧОВИНИ МЕТОДОМ ЗМІШУВАННЯ
  2. Вивчення вільних затухаючих коливань математичного маятника
  3. Допит малолітнього або неповнолітнього потерпілого проводиться з дотриманням правил, передбачених цією статтею.
  4. Допит потерпілого проводиться з дотриманням правил, передбачених частинами другою, третьою, п'ятою - чотирнадцятою статті 352 цього Кодексу.
  5. ДОСЛІДЖЕННЯ ЕЛЕКТРИЧНИХ І СВІТЛОТЕХНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЛАМП РОЗЖАРЮВАННЯ
  6. ЕКОНОМІЧНИЙ ЦИКЛ І ЙОГО ФАЗИ. ПРИЧИНИ ЕКОНОМІЧНИХ КОЛИВАНЬ. ПРОГНОЗУВАННЯ ДІЛОВОГО ЦИКЛУ
  7. Економічні цикли, їх суть і фази циклу. Види і причини циклічних коливань. Антициклічна політика держави.
  8. Забезпечення обліку бюджетних асигнувань та контролю за їх дотриманням
  9. Загальні обов’язки командирів підрозділів щодо дотримання норм міжнародного гуманітарного права
  10. Основні правові засоби отримання громадянами інформації
  11. Основні правові засоби отримання громадянами інформації
  12. Основні правові засоби отримання громадянами інформації

Устаткування: 1) осцилограф електронний, 2) батарея конденсаторів на 8мкф,3) котушка на —220Ввід універсального трансформатора, 4) реостат на 600ом,5) Б-24., 6) дроти з’єднувальні.

При проходженні теми «Електромагнітні коливання і хвилі» перед розглядом роботи генератора незгасаючих коливань необхідно детальніше ознайомить учнів із загасанням. В цьому випадку цілком доречне застосування електронного осцилографа.

Для отримання стійкої осцилограми затухаючих коливань необхідно створити періодичні короткочасні електричні імпульси, що заряджають конденсатор в коливальному контурі. Повне загасання коливань повинне відбуватися в паузах між імпульсами. Існують різні способи періодичного збудження затухаючих коливань. Нижче описаний один з них, що не вимагає виготовлення спеціальних приладів.


1. Для збудження коливального контура можна скористатися імпульсами, що отримуються при однопівперіодному випрямленні змінного струму. В цьому випадку пауза між імпульсами в 0,01 сік достатня для виникнення і повного загасання коливань в контурі.

Загальний вигляд установки для отримання осцилограми коливань, що затухають, і її схема представлені на рис. 290.

Установка складається з однонапівперіодного випрямляча, коливального контуру і електронного осцилографа. Імпульси змінного струму напругою 4 В, проходячи через напівпровідниковий діод, періодично заряджають конденсатор. У проміжку між імпульсами конденсатор розряджається через котушку і реостат. Розряд має коливальний характер і на екрані осцилографа спостерігається осцилограма затухаючих коливань.

Дослід краще провести в такій послідовності. Спочатку відключити конденсатор (поставити стержень конденсатора на нуль) і продемонструвати криву імпульсів при однонапівперіодному випрямленні, настроївши осцилограф так, щоб на осі ОХ помістилися два періоди. Тоді при включенні конденсатора можна буде спостерігати дві осцилограми коливання (рис. 291), що затухають. Далі потрібно зменшити частоту розгортки і тим самим збільшити масштаб так, щоб одна осцилограма коливань зайняла увесь екран.

Після цього показують зміну частоти коливань при зміні ємності конденсатора і індуктивності котушки. Змінюючи опір реостата, звертають увагу на те, що від цього не лише зменшується початкова амплітуда коливань, але і збільшується швидкість загасання (рис.294).


ЗАВДАННЯ 3


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)