АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Протяжність маршруту: 152,4 км - водна частина; 3,9 км - радіальні пішохідні виходи; мікроавтобусом та рейсовими автобусами – 95 км

Читайте также:
  1. БЛОБ - водная катапульта.
  2. ВВОДНАЯ СТАТЬЯ
  3. ВВОДНАЯ ЧАСТЬ
  4. Вводная часть исследовательской работы. Формулировка основных научных атрибутов.
  5. Вводная часть. Для кого эта статья. Для чего эта статья.
  6. Водная миграция химических элементов в зоне гумидного климата.
  7. ВОДНАЯ ПОДГОТОВКА К РОДАМ
  8. Военно-морские коллизии или как наша подводная лодка случайно украла американский секрет.
  9. Вопрос 4. Производная сложной функции. Полная производная
  10. Гідросфера-водна оболонка Землі.
  11. ГЛАВА 2. БЕСПРОВОДНАЯ ТЕХНОЛОГИЯ WIMAX
  12. ДР-2. Производная и её приложения.

Примітка: Окрім топографічних карт для вимірювання відстаней чи інших метричних характеристикділянок маршруту при підготовці сплаву та при складанні звіту використовувалась більш точніша програма Google Earth (версія6.0.3.2197). Для прикладу наводимо ділянку Дністра, де ми долали поріг після моста в с Устечку. При рівні води, зафіксованому на знімку 04.05.2010р., легко вимірюємо ширину безпечного проходу під лівим берегом – до 17 м.

Весь маршрут, денні переходи по воді, пішохідні радіальні виходи, довжини островів, ширини ріки та ширини протоків поміряно по топокартах та при допомозі Google Earth, яка надає актуальнішу інформацію про місце подорожі. Також на маршруті використовувався портативний GPS-навігатор Garmin GPSmap 62s.

 

День перший

Серпня

Маршрут: с. Побережжя – с. Довге – с. Петрилів – с. Нижнів (Нижнівський луг)

Кілометраж: 29,4 км – сплав.

Чистий ходовий час: 6 год.

Метеоумови: Цілий день - суцільна низька хмарність, вітер - пн.-зх., опівдні – дощ, +18-20°С.

Природні та штучні перешкоди, небезпечні ділянки: Русло ріки - широке. Природних перешкод небагато. Їхній характер та складність не становить загрози при нормальному рівні води. Небезпечні ділянки – мілини та каміння на перекатах при меженному рівні води. Острови проходимо по повноводніших протоках.

 

Назва треку 1 ДЕНЬ - 14.08.2013 Одометр, км 29,359
Початок сплаву 14.08.2013 11:11:54 Висота рівня води на старті дня, м  
Закінчення сплаву 14.08.2013 18:17:11 Висота рівня води на фініші дня, м  
Час сплаву 6:03:51 Падіння висоти ріки за день, м  
Час зупинок і піших переходів 1:01:26 Середня швидкість сплаву, км/год 4,83

 

В 0822 мікроавтобусом вирушаємо з місця збору групи біля школи в с. Серафинцях та здійснюємо доїзд до місця старту сплаву за маршрутом: с. Серафинці – м. Городенка – с. Клубівці – с. Побережжя – луг на правому березі р. Дністер. На дорогу витратили 1 год. 45 хв., подолавши 78,5 км. В Побережжі виходимо біля приміщення сільської ради та робимо відмітку в маршрутному листі.

Місце старту сплаву має абсолютну висоту 211,5 м та розташоване на низькій заплаві правого берега р. Дністер. Розвантажуємось, готуємо човен до сплаву (фото 2), водій фотографує групу в повному складі на старті сплаву (фото 1). Перевіряємо готовність човна, одягаємо рятувальні жилети та шоломи, ознайомлюємось з руслом ріки, характером течії та рівнем води. Рівень води досить низький, вода в ріці - чиста, тепла, швидкість течії – близько 5,5 км/год. Абсолютна висота рівня води тут становить 211 м. Ширина основного русла ріки – ≈ 85 м. Вантажимо спорядження на носову частину човна, проводимо споряджений рафт через мілководдя. Займаємо визначені місця на човні – на бортах розміщуються веслувальники (задля безпеки на днищі є пристрій для кріплення ноги), а решта сідають всередину рафта на надувні сидіння.

Настала довгоочікувана мить. З веселим настроєм в 1112 ми розпочали водну подорож по Дністру (фото 3). Азимут руху - 123°, швидкість течії – 5,5 км/год. На лівому березі – широкий луг на високій заплаві, посеред якого виділяється окремий горб (фото 3), на правому – низькозаплавний луг (фото 4), на якому споруджена протиповенева земляна дамба. Зліва проходимо старичний рукав (фото 5). Через 15 хв. сплаву досягаємо місця, де була поромна переправа з Побережжя до Маріямполя. Хоча на картах переправа позначена як діюча – насправді залишились тільки під’їзні дороги. Далі рухаємось на схід по широкій долині ріки, яка ще не має каньйоноподібного характеру (фото 6). Ще через декілька хвилин на лівому березі видніються окремі будинки та церква с. Маріямпіль (фото 7). Від місця старту через 2,9 км під лівим берегом виділяється острів з вузькою лівою протокою, проходимо основним руслом (А=32°) під правим берегом. Після острова ріка меандрує вправо. Проходимо поворот швидко (ріка тут звужується, швидкість течії збільшується) та продовжуємо рух у південному напрямі. Паде дрібний дощ. На великій обмілині справа екскаватором вибирають річкову гальку (фото 8). Через 900 м ріка меандрує вліво і після повороту ми продовжуємо сплав за А=15°. Через 1 км Дністер робить черговий правий поворот, який ми проходимо за 25 хв. На правому березі бачимо окремі будинки с. Довге та знову на обмілині вибирають гальку (фото 9). Через 15 хв. характер правого берега змінюється, спочатку ми минаємо безлісий горб (фото 10), а далі проходимо крутий високий заліснений схил (фото 11). Ширина ріки тут досягає 140 м, течія сповільнюється, обходимо обмілини та окремі валуни (фото 12). Під правим берегом минаємо критий пліт. Продовжуємо рух в південно-східному напрямі і о 1355 причалюємо до правого берега на відпочинок.

Від місця старту пройшли 14 км. Обідаємо і через 40 хв. продовжуємо сплав. Напрям руху після обіду – переважно на південь. Через 2,1 км підходимо до початку острова Комарівщина, але виявляється, що ліва протока острова майже заросла. На обмілинах зліва хтось спорудив метрові турики (фото 13). Лівий берег далі низький, а правий – високий і зарослий лісом (фото 14). Через 1,2 км Дністер починає повільно повертати вліво, огинаючи на лівому березі с. Петрилів. В 1610 помічаємо на правому березі потужне джерело, робимо запас води (фото 15) на вечерю і на сніданок. Продовжуємо рух за А=68° і через 850 м обходимо лівою протокою обмілину та невеликий острів. Справа почався величезний високозаплавний луг і Дністер робить повільний правий поворот, а в на лівому березі побачили заліснений горб з крутим осипищем та скельним виходом (фото 16). Перед горбом проходимо гирло р. Золота Липа (фото 17). З цього місця починається Дністровський каньйон. Азимут руху після повороту 160° і далі через 2 км ріка повертає вліво. Повернувши, продовжуємо сплав у східному напрямі і через декілька хвилин спостерігач помічає вдалині металевий міст (фото 18). Ширина ріки досягає 170 м, течія сповільнюється.

Близько шостої години вечора вирішуємо знайти рівне місце на Нижнівському лузі для ночівлі (фото 19) і о 1817 причалюємо до правого берега на першу стоянку. До моста близько 500 м. Намети вирішуємо ставити десь за 25 м від ріки на підвищеному сухому місці, сюди ж підносимо рафт. Дрова (сухий пливун) збираємо на лузі. Запас води маємо на сніданок та вечерю.

 

 

Картосхема маршруту І – го дня подорожі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)