АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

С. Побережжя – с. Довге – с. Петрилів – с. Нижнів (Нижнівський луг)

Читайте также:
  1. С. Нижнів (Нижнівський луг)– с. Вістря – с. Кутище – с. Горигляди – с. Будзин – смт. Коропець – луг біля с. Мостище

 

 

 


- місце старту

- місце ночівлі

- напрям руху (водна частина)

- небезпечні ділянки

- місце краєзнавчого дослідження

День другий

Серпня

Маршрут: с. Нижнів (Нижнівський луг)– с. Вістря – с. Кутище – с. Горигляди – с. Будзин – смт. Коропець – луг біля с. Мостище

Кілометраж: 28,6 км – сплав.

Чистий ходовий час: 5 год. 45 хв.

Метеоумови: Зранку – низька суцільна хмарність, +16°С, з 17 год. - хмарність 80%, пробивається сонце, +25°С, протягом дня – легкий пн.-зх. вітер, ближче до вечора – вітер стихає, хмарність 50%.

Природні та штучні перешкоди, небезпечні ділянки: Характер та складність перешкод не становить загрози при нормальному рівні води. Небезпечні ділянки – мілини та каміння на перекатах при меженному рівні води, опори магістрального газопроводу, опори та перешкоди техногенного характеру моста в с. Нижнів. Острови проходимо по повноводніших протоках.

Назва треку 2 ДЕНЬ - 15.08.2013 Одометр, км 28,592
Початок сплаву 15.08.2013 10:10:20 Висота рівня води на старті дня, м  
Закінчення сплаву 15.08.2013 18:03:16 Висота рівня води на фініші дня, м  
Час сплаву 5:45:43 Падіння висоти ріки за день, м  
Час зупинок і піших переходів 2:07:13 Середня швидкість сплаву, км/год 4,95

 

Ранок другого дня видався хмарним. Готуємо рафт до сплаву, на протилежному березі декілька машин вантажать річкову гальку та пісок (фото 20). Від місця ночівлі стартуємо о 1010, напрям руху - 85°, абсолютна висота рівня води – 194 м, ширина ріки – 200 м. Чітко бачимо металевий міст на (фото 21) через Дністер та зауважуємо, що перед мостом швидкість течії помітно збільшується. Через 600 м від місця старту наближаємось до моста (фото 22) та обираємо найбезпечніше проходження наявних перешкод. З води біля крайньої лівої опори стирчить металева конструкція (фото 23), а між середньою та правою опорами багато валунів та вбитих у дно дерев’яних паль (фото 24). Після моста десь за 250 м помічаємо невеликий острів та декілька мілин з залишками великих дерев (фото 25). Острівець проходимо справа, надалі по найбільшому потоці води в цьому місці ріки минаємо мілини, каміння (фото 26), валуни та залишки дерев. На лівому березі – луг на високій заплаві, на правому – низькозаплавний луг та на відстані 600 м ще проглядаються окремі будинки с. Нижнів. Від місця старту через 2,2 км в кінці Нижнівського лугу бачимо стоянку туристів (фото 27). Тут правий берег змінюється на високий заліснений крутий схил (висота близько 90 м) і ми помічаємо, що входимо в Дністровський каньйон. Продовжуємо рух у східному напрямі (А=96°). Виконуємо тренувальні розвороти, вдосконалюємо навички керування човном. Спостерігач попередив про наближення до техногенної перешкоди – труби на опорах через ріку (фото 28). О 1055 минаємо магістральний газопровід «Союз» через Дністер між другою та третьою опорами (фото 29). Через 400 м після газопроводу Дністер меандрує направо. На лівому березі з’являється висока скельна стінка з виходом різноманітних гірських порід (фото 30). З човна виконуємо польові дослідження геологічних відкладів (це перша стінка каньйону, на якій чітко видно гірські породи різних геологічних періодів та епох). Азимут руху після меандри - 220°, характер берегів змінився: зліва – заліснений крутий схил з ділянками скельних стінок справа – висока слабопохила заплава, на який розташоване невелике село Смерклів (фото 31). В 1130 на лівому березі бачимо окремі будинки та церкву с. Вістря (фото 32) Тернопільської обл., яке простяглося вздовж берега близько 3 км. Перед лівим поворотом Дністра в кінці Смерклівського лугу минаємо пліт (фото 33), далі входимо в лівий поворот ріки (азимут руху після повороту 160°) і після повороту помічаємо на правому березі перші будинки с. Кутище та великий острів (фото 34).

Острів проходимо лівою протокою, яка виявилась більш повноводною. Довжина острова – 1100 м. О 1215 після острова проходимо мілкий перекат та залишаємо позаду с. Кутище та продовжуємо рухатись за азимутом 160°. Ширина ріки досягає 150 м, течія уповільнюється до 2,5 км/год. Через 2 км сплаву перед островом біля с. Горигляди проходимо мілкий косий перекат, далі заходимо в ліву протоку і досить швидко минаємо острів довжиною близько 480 м. Ріка повільно починає повертати вліво. Причалюємо до правого берега, робимо короткий відпочинок, набираємо джерельної води. Через 800 м після острова проходимо ще одне мілководдя. Дністер звужується до 100 м, правий берег заліснений та високий, а зліва бачимо заплавний луг та вдалині будинки с. Горигляди. О 1355 підходимо до села та причалюємо до лівого берега. В магазині поповнюємо запас продуктів, обідаємо.

О 1505 продовжуємо наш сплав, на правому березі розкинувся великий Одаївський луг (фото 35), рухаємось за А=110°. Зліва продовжуються будинки с. Горигляди (фото 36). О 1510 проходимо косий перекат (фото 37), напрям руху - 80°, абсолютна висота рівня води – 188 м, ширина ріки – 175 м. Ріка плавно робить лівий поворот. Правий берег – крутий і заліснений, на лівому – високозаплавний луг, за яким видно будинки с. Горигляди. О 1545 зліва минаємо останні хати села, рухаємось строго на північ, течія сповільнилась, ширина ріки ≈ 200 м. Ще через 900 м підходимо до групи островів (фото 38), де Дністер розходиться на чотири рукави. Проходимо між двома невеликими островами і обираємо повноводнішу протоку, якою минаємо зліва великий острів (найдовший острів каньйону (Lострова ≈ 1,5 км)). Через 10 хв. минаємо групу островів та обмілин під лівим берегом (фото 39). Спостерігаємо, як на мілинах рибалять сірі чаплі та чайки, а на правому березі починаються будинки с. Будзин. Після островів рухаємось за азимутом - 47°, та спостерігаємо місцевий спосіб прання (фото 40).

Після Будзина правий берег різко змінюється на скельні круті схили (фото 41), а на високій заплаві лівого берега починається велике смт. Коропець (Тернопільщина). Ріка повертає наліво (А=320°) та через 500 м після повороту справа починається село Луг, а зліва на низьких терасах бачимо будинки Коропця. Неподалік гирла однойменної річки (фото 42) розташований інформаційний щит, на якому можна ознайомитись з історико-краєзнавчими та природними об’єктами, що знаходяться неподалік. Далі Дністер різко меандрує направо, змінюючи напрям течії майже на протилежний, лишаємо позаду правобережне с. Луг, а зліва проходимо невеличке тернопільське село Стигла. Перед наступним поворотом на крутому правому березі виділяється біла скеля (фото 43). Через 5 хв. підходимо до травертинового утворення з гротом всередині (фото 44). В подальшому ми проведемо краєзнавче дослідження травертинових скель. Після повороту ліворуч ми проходимо ≈ 1,5 км за азимутом ≈ 40°. Перед правим поворотом ріки (фото 45) причалюємо до правого берега і біля 18 год. зупиняємось на другу ночівлю. Намети розкладаємо на високому лузі. Дрова збираємо по березі. До с. Мостище (близько 1 км) веде польова дорога. Вода на протилежному березі (джерело).

 

Картосхема маршруту ІІ – го дня подорожі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)