АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Світ колективної миследіяльності як уявлення і воля

Читайте также:
  1. Зміна структура зайнятості і проблема зборки повних систем миследіяльності
  2. І в колективній миследіяльності
  3. Кооператив як підприємство колективної власності
  4. Культурна політика як новий тип і сфера миследіяльності
  5. Новітні уявлення про внутрішні змінні організації
  6. Сучасні уявлення про біосферу.

Говорячи про «подію», колективної миследіяльності, ми фактично надаємо цій уяві сильний реалістичний відтінок. Будучи за своїм походженням проектною уявою [7] и гіпотетичною онтологією (яка виникла із визнання взаємного не зведення і події діяльності і мислення у контексті будь-яких соціокультурних процесів), ідея колективної миследіяльності стає граничною онтологією, яка регулює не тільки екзистенціальні судження (судження про дійсність та існування), але і процеси реалізації.

Колективна миследіяльність існує, перш за все, у знанні про неї – як предмет і гіпотетичний об’єкт системи знань9 про мислення і діяльність. Системомиследіяльністний підхід переносить на уявлення про колективну миследіяльність додатковий знак (мітку значимості), який можливо назвати – квантором реальності. Однак перенос квантора реальності на дане уявлення (сукупність уявлень) ще не створює «реальність-як таку». Остання є результатом накладання, по меншій мірі, двох різних перспектив, про які казав ще А.Шопенгауер - перспективи інтенціональної (у якій ми фіксуємо наявність відповідного уявлення) і перспективи самовизначення (у якій уявлення доповнюється і компенсується зверх зусиллям волі) [8]. Ідея і уявлення у цьому випадку повинні стати і стають рамкою самовизначення.

Мова іде не просто про квантора реальності на «що-завгодно»; мова іде про визнання певного ряду уявлень рамкою межею актуального самовизначення. Існування у знанні і через знання доповнюється існуванням у якості рамки самовизначення і у якості принципу (форми організації) процесів реалізації. Таким образом, виникає світ реальності як єдність уявлення і волі.

Визнання ідеї колективної миследіяльності у якості граничної рамки актуального самовизначення будь-якого агенту миследіяльності зовсім не означає, що вона буде завжди реалізовуватися у своїй повній структурі. Напроти, ми повинні визнати, що ідея колективної миследіяльності залишається, перш за все і в основному, проектом. Виникнення «повних» систем колективної миследіяльності буде кожного разу унікальною подією, створенням «всесвіту», миследіяльністна організованого «космосу», своєрідним спалахом «зверхнової». Виникнувши, повні системи миследіяльності достатньо швидко піддаються впливу агресивного соціального і соціокультурного середовищ і трансформуються у різні редуцировані структури. Ці редуціровані структури у свою чергу стають ядрами організмів життєдіяльності, центрами кристалізації життєвих світів.

Історичний процес являє собою коеволюцію і взаємодію організмів життєдіяльності і результат ненаправлених мутацій редуцірованих структур миследіяльності.

Світ колективної миследіяльності може бути визнаний наявним буттям у тій мірі, у якій ми розрізняємо повні та редуціровані структури миследіяльності і визнаємо, що будь-яка соціокультурна ситуація є моментом у процесах коеволюції та взаємодії миследіяльністних ядер життєвих світів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)