АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Напрям у лінгвістиці , який передував появі корпусної лінгвістики : від картотеки до корпусу

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. Агресія як предмет наукових досліджень в психології та лінгвістиці
  4. Антропологія менеджменту та антропологія конфлікту як перспективні напрями досліджень
  5. Б) матчи, в которых футболист не мог принять участие в связи с травмой или болезнью, которые не были напрямую связаны с его профессиональной деятельностью в качестве футболиста...
  6. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії
  7. Головні напрями впливу соціалізму на долю людства
  8. Головні напрями реформування політичної системи
  9. ЕВОЛЮЦІЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ. СУЧАСНІ НАПРЯМИ І ШКОЛИ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ. ВИДАТНІ УКРАЇНСЬКІ ЕКОНОМІСТИ
  10. Загальна характеристика головних напрямків політичних і правових вчень ХХ ст.
  11. Змістовний модуль 2.2 Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.).
  12. Зовнішньоекономічна політика держави: сутність і напрями реалізації

Корпусні лінгвістика може бути представлена ​​у вигляді набору методів, процедур і ресурсів, що мають справу з емпіричними даними в лінгвістиці. Підйом сучасних корпусних лінгвістики як методології тісно пов'язаний з історією лінгвістики як емпіричної науки.

Технології, які застосовуються в корпусних лінгвістиці, набагато старше електронних комп'ютерів: багато хто з них кореняться в традиції кінця XVIII і XIX століть, коли лінгвістика вперше була проголошена «реальної», або емпіричною наукою. З численних областей лінгвістичних досліджень, які лягли в основу корпусної лінгвістики, тут будуть розглянуті три. Використані в цих трьох областях технології вплинули на розвиток сучасної корпусної лінгвістики, і навпаки [49].

1. Історична лінгвістика: зміни в мові та реконструкція (порівняльно- історичний метод). Одне з головних напрямків, що вплинули на сучасну корпусні лінгвістику, прийшло з порівняльно- історичного мовознавства. Це не дивно, оскільки лінгвісти, які вивчали історичними дослідженнями, завжди використовували тексти або зборів текстів як основні свідоцтва. Багато технологій, розвинені в XIX столітті для реконструкції більш давніх мов (прамови) або встановлення зв'язків між мовами, використовуються і по теперішній час. В індоєвропейській традиції вивчення мовних змін і спроби реконструкції залежали від ранніх текстів чи корпусів (історичних пам'ятників). Я. Грімм і пізніше младограмматики підтримували свої твердження про історію і граматиці мов цитатами з текстів. Младограмматики у своєму маніфесті проголосили, що вони провели дослідження сучасної мови, зафіксованого в діалектах (а не тільки дослідження стародавніх текстів), і це також мало величезне значення.

Багато ідей і технології, що розвиваються з XIX століття, були застосовані і потім розвинені корпусних лінгвістикою. Складання історичних корпусів і раніше представляє великий інтерес. Дійсно, серед перших корпусів, доступних в електронному вигляді, були і історичні корпуси.

Поява величезної кількості текстів, доступних в електронному форматі, зробило можливим відносно швидкий збір величезної кількості даних. Це надало можливість лінгвістам виграти за рахунок статистичних методів у лінгвістичному аналізі, а також розробити і розвинути нові методи і моделі для досліджень. Сьогодні математично складні моделі мовних змін можуть бути обчислені за допомогою даних з електронних корпусів.

2. Написання граматик, лексикографія і навчання мові. Граматисти XIX століття ілюстрували свої твердження прикладами, взятими з творів визнаних авторів. Наприклад, Г. Пауль у своїй німецької граматики використовував твори німецьких «класиків» для ілюстрації кожного свого твердження - в галузі фонології, морфології та синтаксису. Сьогодні укладачі граматик можуть також використовувати корпусний підхід, але тепер корпуси включають не тільки класику, а й будь-які інші типи текстів. Зокрема, великий інтерес проявляється зараз до граматики усного мовлення. У граматичних описах мови можна використовувати корпуси для отримання інформації про частотності характеристик використання різних варіантів, регістрів і т.д.

Візьмемо деякі ранні приклади з лексикографії. У середині XVIII століття, коли С. Джонсон писав тлумачний словник англійської мови (Dictionary of the English language, 1755), він вибирав з книг ілюстративні пропозиції, які називав цитатами, щоб показати на прикладах, як слова були використані англійськими авторами. Під час читання Джонсон маркував пропозиції, контекст яких робив значення слова особливо зрозумілим. Його асистенти потім виписували зазначені пропозиції на аркуші паперу, і Джонсон розподіляв їх для складання та ілюстрації словникових статей у словнику. Проект під керівництвом сера Джеймса Муррея (Оксфордський словник англійської мови - OED) зажадав тисячі читачів і півстоліття для складання.

Багато словники мертвих мов давали цитати з текстів, що містять слово в контексті. У сучасних корпусних лінгвістиці цей метод паралельний по формі конкорданси KWIC (Key Word In Context). Незважаючи на те, що комп'ютери полегшили пошук та класифікацію прикладів і виділення багатослівних одиниць, ідеї використання текстів з корпусу все ще дуже схожі з тими, що використовувалися ранніми лексикографами і філологами, що не мали доступу до комп'ютерних технологій.

Традиційні шкільні граматики й підручники часто проілюстровані штучно складеними чи відредагованими прикладами мовного використання. У майбутньому вони мало чим зможуть допомогти студентам, які рано чи пізно зіткнуться з реальними мовними даними в своїх завданнях або в реальному спілкуванні. У цьому відношенні корпуси як джерела емпіричних даних відіграють важливу роль в лінгводидактики. При навчанні мови корпуси забезпечують джерело для пробудження у студентів інтересу і залучення їх у самостійне вивчення автентичного мовного використання. Важливе вживання корпусних даних - Computer- Assisted Language Learning (CALL), де засноване на корпусі програмне забезпечення використовується для підтримки інтерактивної навчальної діяльності, виконуваної студентами за допомогою комп'ютера.

3. Соціолінгвістика: мовне різноманіття. Врятовано лінгвістика почалася з складання карт діалектів і збірників діалектних виразів в останній третині XIX століття. Її методи були схожі на методи, що використовувалися в той час історичної лінгвістикою, з однією суттєвою відмінністю: корпуси діалектів систематично складалися за певними критеріями. Ймовірно, це можна розглядати як провісник все ще триваючої дискусії про те, що включати в корпус. В даний час електронні корпуси часто використовуються в дослідженнях мовного різноманіття (наприклад, діалектів, соціолектів, регістрів). Математичні методи (наприклад, мультифакторний аналіз) повністю покладаються на доступність таких даних.

Сучасна корпусні лінгвістика використовує і розвиває ці методи. Багато досліджень і результати можливі тільки із застосуванням великих обсягів доступних в електронному вигляді текстів і сучасної комп'ютерної техніки. Розвиток сучасних інтелектуальних програмних систем, призначених для обробки текстів природної мови, також вимагає великої експериментальної лінгвістичної бази. Попит на корпусні дані збігся з появою відповідних технічних можливостей.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)