АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Епос про Гільгамеша

Читайте также:
  1. Література

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Перейти до: навігація, пошук

«Цегляна таблиця» (11-та табиця) Епоса Гільгамеш Аккадійською мовою.

«Е́пос про Гільгаме́ша», або поема «Про того, хто все бачив» (ša nagba imuru) — скарбниця поезії, один із найдавніших літературних творів людства, створений у XXII столітті до н. е. в Стародавньому Шумері.

В епосі розповідається про дружбу правителя Гільгамеша з дикою людиною Енкіду, про їхні подвиги, про смерть Енкіду й пошуки Гільгамешем таємниці безсмертя. Одна з частин епосу містить розповідь про Всесвітній потоп.

Гільгамеш, ймовірно, реальний правитель, царював у місті Урук приблизно в 3000-2500 роках до РХ, десь за 400 років до написання поеми. Докази реального існування Гільгамеша знаходять при дослідженні фактів про царів міста Кіш — Агга і Енмебарагеші.

Поема про Гільгамеша складається з 11 глиняних таблиць. Іноді до неї заразовують ще одну, дванадцяту.

Багато в чому епос про Гільгамеша подібний до пізнішої аккадської поеми про Атрахасіса.

Зміст [сховати]
  • 1 Історія
  • 2 Зміст 11-ти таблиць:
  • 3 Епос Гільгамеша в культурі
  • 4 Українські переклади
  • 5 Примітки
  • 6 Бібліографія

[ред.] Історія

Існує багато різних клинописних записів поеми, дати створення яких лежать у широких межах впродовж двох тисячоліть. Найбільшу цінність мають найдревніші з них — стара шумерська і пізніша аккадська версії, яку тепер називають стандартним виданням. Саме стандартне видання служить джерелом для сучасних перекладів, а до старшого шумерського варіанту звертаються тільки, щоб заповнити прогалини. В своїй найповнішій формі епос невідомий — він поповнюється інформацією з нових знахідок.

Найдревніша шумерська версія епосу датується Третьою династією Ура (2150—2000 ДРХ). Найдревніша аккадська версті датується початком другого тисячоліття до Христа. «Стандартна» аккадська версія з 12 таблиць, знайдена в бібліотеці Ашшурбаніпала в Ніневії, відредагована ченцем Сін-ліке-уннінні приблизно в 1300—1000 роках до Христа.

Стандартна версія була знайдена в 1849 в бібліотеці Ашшурбаніпала Остіном Генрі Леярдом. Вона написана вавилонським діалектом аккадської мови, який використовувався лише для літературних творів. Ця версія є компіляцією старовинних легенд, здійсненою ченцем Сін-ліке-уннінні десь в проміжку між тринадцятим і десятим століттям до Христа.

Стандартна версія відрізняється від древнішої вавилонської вступними словами. Стара версія розпочинається «Той, що понад усіма царями», а стандартна «Той, що бачив усе» (ša nagbu amāru). Аккадське слово nagbu означає глибина, і, мабуть, його потрібно інтерпретувати як невідомі таємниці. Англійський дослідник Андрю Джордж вважає, що ця фраза стосується тих знань, які Гільгамеш отримав, зустрівшись із Утнапіштімом — знань про космічне царство Еа, яке бачиться як фонтан мудрості. Загальна інтерпертація в тому, що Гільгамеш отримав знання про те, як вшановувати богів, про те, чому людині судилося померти, про те, як бути добрим правителем і як прожити хороше життя. Утнапіштім розповів Гільгамешу про Всесвітній потоп.

12-та табличка не пов'язана з іншими 11 за змістом. Ймовірно, це пізніший додаток. Традиційно цю табличку не включають в епос. У ній Енкіду знову живий. 11 таблиць утворюють віночок — останні слова 11-ої таблиці повторюють слова початку, що надає епосу колової структури, завершуючи його. 12-та таблиця майже копіює більш ранній шумерський текст. В ній розповідається про те, як Гільгамеш послав Енкіду в підземний світ, але Енкіду помер і повернувся привидом, щоб розповісти Гільгамешу про потойбіччя. Враховуючи те, що в сьомій таблиці вже розповідається про те, як Енкіду наснився підземний світ, цей додаток випадає із цілосної розповіді.

[ред.] Зміст 11-ти таблиць:

Гільгамеш і Енкіду на циліндрі з Урука

  1. Гільгамеш є царем Урука, найвеличнішим царем світу, на дві-третини богом і на третину людиною, найдужчою істотою, що будь-коли існувала. Мешканці Урука поскаржилися богам на його суворість — на те, що він користається правом першої ночі щодо дівчат і виснажує юнаків роботами, випробовуваннями сили й іграми. Почувши благання людей, небесний бог Ану створює дику людину Енкіду — істоту, що була б рівнею Гільгамешу. Енкіду увесь зарослий шерстю й живе у пущі зі звірями. Храмова жриця Шамхат зуміла спокусити його, що стало першим кроком до залучення Енкіду до цивілізації. Гільгамеш довідується про прибуття майбутнього друга зі сну.
  2. Шамхат привела Енкіду до табору пастухів, де дикун навчився їсти як люди й став нічним сторожем. Довідавшись від мандрівника про те, як Гільгамеш поводиться із нареченими, Енкіду обурюється і вирушає в Урук, щоб провчити зухвальця. На весіллі він блокує шлях Гільгамешу до покою молодих. Зав'язується бійка. Енкіду доводиться визнати перевагу Гільгамеша в силі, а Гільгамеш облишає бійку, й вороги стають друзями. Гільгамеш пропонує Енкіду піти до Кедрового лісу і вбити біса Хумбаба, щоб здобути славу й визнання. Незважаючи на перестороги старійшин, друзі не відмовляються від задуму.
  3. Гільгамеш і Енкіду готуються до пригоди у Кедровому лісі. Мати Гільгамеша, богиня Нінсун, звертається за підтримкою до бого-сонця Шамаша. Гільгамеш залишає інструкції щодо правління Уруком, і мандрівка розпочинається.
  4. Гільгамеша та Енкіду подорожують до Кедрового лісу. Кожного вечора вони зупиняються десь на високому місці й здійнюють ритуал сну. Гільгамеш побачив п'ять жахливих сновидінь, у яких валяться гори, гримить грім, нападають дикі бики, з'являється жарптиця, що дихає вогнем. Незважаючи на те, що ці сновидіння нагадують руйнації, спричинені Хумбабою, Енкіду інтерпретує їх, як добрі знаки. При наближенні до Кедрового лісу, друзі чують рев Хумбаби й повинні підтримати мужність один одного.
  5. Гільгамеш і Енкіду, за допомогою Шамаша вбивають Хумбабу, — біса-охоронця дерев; потім зрубують дерево, яким вони, як човном допливають назад в Урук.
  6. Гільгамеш відмовляється сексуально скористатися донькою Ану, богинею Іштар. Іштар вмовляє свого батька послати «Буйвола неба» покарати за відмову від сексуальної винагороди. Гільгамеш і Енкіду вбивають бика.
  7. Боги вирішують що хтось має бути покараний за вбивство «буйвола неба», і вони засуджують Енкіду. Енкіду стає хворим і, помираючи, описує пекло.
  8. Гільгамеш оплакує Енкіду.
  9. Гільгамеш вирішує уникнути долі, що спіткала Енкіду і здійснює ризиковану мандрівку, щоб відвідати Утнапіштіма і його дружину, єдиних людей, які пережили Великий потоп, людей, яким боги дарували безсмертя. Гільгамеш сподівається, що він також зможе досягти безсмертя. Дорогою Гільгамеш зіштовхується з шинкаркою Сидурі, яка намагається відговорити його від його завдання.
  10. Гільгамеш пливе через Води Смерті разом з поромником Уршанабі, довершуючи мандрівку.
  11. Гільгамеш зустрічає Утнапіштіма, який розповідає йому про Великий потоп і неохоче ділиться з ним знаннями про безсмертя. Утнапіштім розповідає Гільгамешу, що якщо він зможе не спати 6 днів і 7 ночей, то стане безсмертним. Однак, Гільгамеш засинає, і Утнапіштім каже своїй дружині спекти буханку хліба за кожен день, коли він спить, щоб Гільгамеш не зміг би заперечувати свою невдачу. Коли Гільгамеш прокидається, Утнапіштім вирішує розповісти йому про рослину, що буде омолоджувати його. За словами Утнапіштіма, якщо Гільгамеш зможе дістати рослину з дна моря і з'їсти її, це поверне йому юначу наснагу, і він буде знову молодим. Гільгамеш дістає рослину, але не з'їдає її відразу, бо хоче розділити її з іншими старійшинами Урука. Він залишає рослину на березі озера і, поки купається, рослина зникає, вкрадена змією. Втративши обидві можливості, Гільгамеш повертається до Урука, де вигляд масивних стін провокує його на хваління цієї праці смертних людей. Гільгамеш робить висновок, що смертні можуть досягти безсмертя завдяки своій праці, збереженій у витворах цивілізації і культури.

12. ІСТОРІЯ "Епос про Гільгамеша"
Одним з найбільш відомих творів шумерської літератури вважається "Епос про Гільгамеша" - збори шумерських легенд, пізніше переведених на Аккадська мова. Таблички з епосом були знайдені в бібліотеці царя Ашшурбанапала. В епосі розповідається про легендарного царя Урука Гільгамеша, його друга дикуні Енкіду і пошуках секрету безсмертя. Одна з глав епосу, історія Утнапиштима, що врятував людство від всесвітнього потопу, дуже нагадує біблійну історію про Ноєвому Ковчегу, що дозволяє припустити, що епос був знайомий навіть авторам Старого Завіту. Ще більш природно припустити, що обидві історії оповідають про одне й те ж подію, зафіксованим в історичній пам'яті народів незалежно один від одного.
"Епос про Гільгамеша", знаменитому царя Урука в Месопотамії, створений в ті часи, які були повністю забуті, до тих пір, поки в 19 столітті археологи не стали розкопувати зруйновані міста Середнього Сходу. До цього часу історія довгого періоду, що відокремлює Авраама від Ноя, містилася всього в двох розділах Генези. З цих розділів збереглося лише два більш-менш відомих імені: мисливець Німрод і Вавилонська вежа; в цьому ж циклі поем, зібраних навколо фігури Гільгамеша, ми повертаємося прямо в середину невідомої раніше епохи.
Саме недавнє і повне зібрання творів про Гільгамеша було знайдено в бібліотеці Ашурбаніпала, останнього великого царя ассірійської імперії (7 в. До н.е.).
Знахідка епосу зобов'язана, по-перше, цікавості двох англійців, а потім працям багатьох вчених, що зібрали, скопіювавши і переклав глиняні таблички, на яких була написана поема. Ця робота продовжується і в наш час, і багато з прогалин заповнюються з року в рік.
Можна познайомитися з епосом у перекладі Н.С. Гумільова, І.М. Дьяконова, С.І. Ліпкіна. Переклад І.М. Дьяконова, вражає своєю потужністю, він переданий, як стверджує В.В. Іванов [1], з усією можливою філологічної точністю.
ГЕРОЙ ЕПОСУ
Вчені встановили, що, дійсно, був такий чоловік, цар, на ім'я Гільгамеш, який жив і правив у Уруке в першу половину третього тисячоліття. Імена його попередників і сучасників були написані на цеглі і вазах. Існують два документи, - шумерська "список царів" і так званий "Історія Туммула", - дають суперечливу інформацію про Гільгамеша. Згідно з "списку царів", Гільгамеш був п'ятим за рахунком царем від заснування першої династії Урука (після потопу) і правил 126 років, тоді як його син царював всього лише 30 років, а наступні царі були зовсім звичайними людьми.
В епосі не розповідається ні про чудове народження Гільгамеша, ні про його дитинство, хоча ці епізоди зазвичай вставляються в епоси про фольклорних героїв. Коли починається розповідь, Гільгамеш вже виріс і перевершив всіх інших людей силою, красою і непомереннимі бажаннями, які є наслідком його напівбожественний походження.
"Епос про Гільгамеша"
"Епос про Гільгамеша" перекладався на всі існували в Шумері, Аккаде, Вавилоні і Ассирії мови. За час з кінця IV по кінець I тисячоліття до нашої ери на території Межиріччя розцвіли і прийшли в занепад кілька могутніх імперій. Весь цей час міфи про Гільгамеша передавалися приблизно з тим же статусом, з яким останні дві тисячі років в християнських країнах шанують Біблію.
"Епос про Гільгамеша", безсумнівно, є вершиною для месопотамської літератури, що представляє собою складний сплав різних жанрів, що оповідає про легендарних звершеннях Гільгамеша - шумерського царя Урука., Про його безнадійному поході за безсмертям.
Називати "Епос про Гільгамеша" епосом було б не цілком точно: у цьому творі діють епічні герої і міфологічні персонажі, і воно використовує ряд епічних за походженням сюжетів, але присвячено воно не подіям народної історії, а шляхах особистості, долю людини в світі.
У перших рядках коротко описуються досягнення Гільгамеша:
Таємне бачив він, таємне відав,
Приніс нам звістку про дні до потопу,
У далеку дорогу ходив, але втомився і змирився
Розповідь про праці на камені висік.
Слідом за цими словами йдуть докази достовірності повідомлення:
Муром обгородив Урук огороджений,
Світлий комору Еани священною. -
Оглянь стіну, чиї вінці, як по нитці,
Доторкнись до порогів, лежачим давніх-давен,
І піди в Еану, житло Іштар, -
Навіть майбутній цар не побудує такого, -
Піднімись та пройди по стінах Урука,
Оглянувши підставу, цеглу Обмацай:
Його цегли не обпалені чи
І обкладені стіни не сім'ю ль мудрецями?
Останні рядки демонструють дивну з точки зору сучасної людини ситуацію - мудреці обпалюють цеглини і обкладають стіну. Мудреці служать мулярами, майстрами. Результат праці мудреців - міська стіна, досконалість якої служить головним доказом величі царя Гільгамеша.
Слова про стіні в даному уривку відповідають погляду "археологічного". Вигук типу: "Навіть майбутній цар не побудує такого!" - Має на увазі, мабуть, велич минулого, крім того, пропонується оглянути "підстава стіни", яка явно зазнала вже руйнування.
Древній Урук - місто-держава, який піднісся перш Вавилона і служив прототипом, предтечею міст взагалі. У чому суть міста, чому люди стали селитися так щільно, збиратися разом? Стіни - межа міста, священна межа, яка відокремлює світ культури, освоєний і обжитий людиною світ від зовнішніх небезпек, дозволяє зберегти культурну інформацію.
Після вступу, де підтвердженням словами служать обпалені цеглини, випливає представлення самого Гільгамеша:
На дві третини бог, на одну - людина він
У цьому висловлюванні є не тільки уявлення про можливості з'єднання божественного і людського в одному істоту, тут є ще й дивовижна пропорція такого з'єднання!? Виникає питання: як уявляли світ і в що вірили люди впродовж тисячоліть? Свідомість людини є підсвідомістю Бога чи справа йде навпаки?
За описом "генетики" Гільгамеша слід естетичне, фізичне і еротичне його опису. Спочатку йдеться про "образі тіла", потім про силу, тренованості і войовничості, і тільки потім - про неймовірне велелюбний. "Гільгамеш не залишить діви... судженої чоловікові!" - Схожа практика нам відома як "право першої ночі". Однак тут мова йде про щось більше:
Тільки Гильгамешу, царя обгородженого Урука,
Шлюбний спокій відкритий буває, -
Володіє він судженої дружиною! ".
Якщо взяти викладене за чисту монету - тоді цар виявляється в інтимних відносинах з усіма городянки, своїми підданими. Християнин звинуватив би Гільгамеша в порушенні відомої заповіді. Місто - не гарем: дружини формально належать чоловікам, зберігаються соціальні функції шлюбу. Той факт, що шлюбний спокій "відкритий тільки Гильгамешу", означає крім усього іншого, існування любовному зв'язку царя з усіма, особливої ​​інформаційної зв'язності.
Царю відкриті найінтимніші таємниці підданих. Згадаймо, що він - на дві третини бог. Цар - батько у всіх сім'ях, глибина зв'язку царя з "масами" безпрецедентна...
Ясно, що така ситуація, незалежно від ступеня її правдоподібності, не може бути стійкою. Таке становище викликає нарікання і скарги - не всім подобається тотальне співжиття царя з чужими жінками. У тексті зустрічається позиція смирення городянина, який розповідає про це положення:
Так це було: скажу я: так і буде,
Ради богів таке решенье,
Обрізаючи пуповину, так йому судили!
Проте початок інтриги всього "Сказання" саме в тому, що скарги жителів почули боги небес. Вони звернулися до великої Аруру:
Аруру, ти створила Гільгамеша,
Тепер створи йому подобу!
Коли відвагою з Гільгамеша він зрівняється,
Нехай змагаються, Урук та відпочиває.
Ця відозва - одне із самих вражаючих місць у всьому творі, так, мабуть, і в усій світовій літературі. Ми бачимо тут у двох фразах повний рецепт вирішення проблеми. Прохання богів конкретна. З Гільгамеша, своїм улюбленцем, боги мають намір вчинити, як із коханим, але балуваною дитиною: вони хочуть відвернути його увагу. Він любить тренування, змагання в силі і відвазі: хай він це отримає.
Наш герой так "буяє плоттю" - що змушує небеса "вжити заходів". Небесні боги "програмують" Аруру для виконання завдання. Можливо, справа Аруру - виконувати або не виконувати цю програму, проте богині по суті не залишається вибору. Боги нагадують матері, що треба б їй подарувати улюбленому синові іграшку. У цьому нагадуванні є виклик, на який не може не відповісти любов.
Любов людей і богів до Гильгамешу надають енергію розповіді, вона підспудно рухає стародавній переказ і переносить його через кілька тисячоліть в наш час.
Сюжет розвивається далі:
Аруру, почувши ці промови,

 

13. Подобу Ану створила в своєму серці
Вмила Аруру руки,
Відщипнула глини, кинула на землю,
Зліпила Енкіду, створила героя.
Богиня ні на хвилину не сумнівалася в необхідності справи і з радістю взялася за нього. Насамперед вона створює в серці "проект" - подоба верховного бога Ану, зразок, по якому робляться люди. Ліпить із глини на землі, ліпить Енкіду (що в перекладі означає "цар землі" або "цар степу"). Відразу ж слід опис, як виглядає Енкіду:
Шерстю вкрите все його тіло,
Подібно жінці, волосся носить
Герой, подобу бога, напевно, цілком може бути і шерстистим, і волохатим, швидше за все, мова йде про внутрішнє подобі, а не про суто зовнішніх ознаках.
Пасма волосся, як хліба густі;
Ні людей, ні світу не бачив
Цікавий той факт: куди ж потрапляє новий герой?
Разом з газелями їсть він трави,
Разом зі звірами до водопою тісниться,
Разом з тварюками серце радує водою.
Людина - ловець-мисливець перед водопоєм його зустрічає.
Побачив мисливець - в особі змінився,
З худобою своїм додому повернувся,
Злякався, замовк, онімів він
Повідомлення про появу чудовиська в степу досягло Гільгамеша, але перш за цього відбулися деякі події, про які ми дізнаємося по тексту пізніше. Гільгамеш починають снитися дивні сни. Ніби з неба на нього щось падає. Сни повторюються: спочатку падає щось, схоже на камінь, потім - на сокиру. У сні цей предмет оживає. І кожного разу сон закінчується любов'ю Гільгамеша до цього небесного гостя. За тлумаченням снів Гільгамеш звертається до своєї "людської" матері - і вона пророкує йому зустріч з одним.
Цар тим самим готується до якихось важливих подій. Готується за допомогою сну і тлумачень. Сни насилають боги, тлумачать люди. Спільними зусиллями боги і люди зовні і божественне і людське початку всередині героя ведуть його по життю, і найважливішим моментом його поведінки є увага до снів, отримання інформації зі снів. Сни царя стають відомі людям. Обмін інформацією між жителями міста Урука відбувається інтенсивно - і на дуже глибокому рівні. Виявляється, що сни царя так само відкрито городянам, як відкритий для нього вхід у спальні їхніх дружин. Структура "неформального" спілкування в місті Уруке виглядає незвично.
Повернемося до сюжету: мисливець повертається додому і скаржиться своєму батькові на появу в степу "захисника тварин", який не дає йому полює на звірів - вириває пастки і засинає ями.
Батько не тільки направляє мисливця до Гильгамешу - що не дивно - але і повідомляє заздалегідь вирішення завдання: треба послати блудницю, щоб та спокусила волохатого захисника тварин. Запах городянки відверне звірина від людини. Людина старшого віку успішно пророкує вчинки царя. Тут ми стикаємося з компетентністю підданих Гільгамеша.
Всі трапляється по прогнозу. Гільгамеш виділяє для "упіймання" Енкіду блудницю Шамхат. Блудниця з мисливцем вистежують Енкіду, далі - "справа жінок". Після цього Енкіду нічого не залишається, як слухати мови блудниці:
Ти гарний, Енкіду, ти богу подібний,
Навіщо зі звіриною в степу ти бродиш?
Давай введу тебе в Урук огороджений,
До світлого дому, житлу Ану,
Де Гільгамеш досконалий силою,
І немов тур, показує міць свою людям!
Далі йдуть дві прості, але важливі рядки, що показують реакцію на ці слова Енкіду:
Сказала - йому ці промови приємні,
Його мудре серце шукає друга.
Саме в пошуках рівного собі, у пошуках друга йде в місто Енкіду - і вже придумує заздалегідь інтригу зустрічі з Гільгамеша:
Я його виклик, гордо скажу я,
Закричу серед Урука: я - могутній,
Я один лише міняю долі,
Хто в степу народжений, велика його сила!
У словах цих чути "молодецтво молодецька". Блудниця Шамхат на радощах розповідає своє уявлення про місто:
Ходімо ж, Енкіду, в Урук огороджений,
Де пишаються люди царственим сукнею,
Що не день, то вони справляють свято...
Тут ми бачимо розуміння міста блудницею: це місце, де люди щодня справляють свято (до речі, не так далеко від нинішнього подання цивілізації у свідомості масової культури...).
Далі ми дізналися, що Урук - місто особливе: блудниці відомі сни царя. Після здобутої перемоги, на радощах від виконаного завдання, блудниця повідала Енкіду про пророчі сни Гільгамеша - в яких той відчував приближенье одного.
У місті Енкіду насамперед перегороджує Гильгамешу дорогу в шлюбний спокій Ішхари:
Схопилися в двері шлюбного спокою,
Стали битися на вулиці, на широкій дорозі -
Обрушилися сіни, стіна здригнулася.
Схилив Гільгамеш на землю коліно,
Він упокорив свій гнів, угамував своє серце...
Кожен відчув перед собою рівного супротивника: добрі молодці помирилися силушкой і примирилися. Битва закінчилася благородним братанням, Гільгамеш привів Енкіду до своєї матері і з гордістю розповів їй, як цей сирота, який не має ні матері, ні друга, напоумив його.
Коли Енкіду знаходиться царському палаці, прийнятий з пошаною і повагою матір'ю царя, слухає про себе добрі слова, відбувається, на перший погляд, неймовірне:
Варто Енкіду, його слухає промови,
Засмутився, сів і заплакав
Очі його наповнилися сльозами:
Без діла сидить, пропадає сила.
Обнялися обидва друзі, сіли поруч,
За руки взялися, як рідні брати.
Енкіду пояснив причину свого смутку:
Крики, друже мій, розривають мені горло:
Без діла сиджу, пропадає сила.
Неробство виявляється важким тягарем для героя: герой не може простоювати марно - він створений для подвигів, силушка шукає додатки.
Історія Урука - це алегорія: Енкіду проходить всі етапи, провідні людство від дикості до цивілізації. Велика дружба між Гільгамеша і Енкіду, що почалася битвою в Уруке, є ланкою, що зв'язують усі епізоди епосу. Після зустрічі з Гільгамеша Енкіду стає його "молодшим братом", "любим другом". Саме Енкіду приносить звістку про таємниче кедровому лісі й про його сторожі-чудовисько.
Далі в "Сказанні" розповідається про подвиги Гільгамеша і Енкіду, про їх битві зі злим горцем Хумбабой:
"Друг мій, далеко є гори Лівану,
Кедровим ті гори покриті лісом,
Живе в тому лісі лютий Хумбаба [2]
Давай його разом уб'ємо ми з тобою
І все, що є злого, виженемо з світу!
Нарубаю я кедра, - порослі їм гори, -
Вічне ім'я собі створю я! "
І здобутої перемоги:
Убили вони додолу варта, Хумбабу, -
На два поприща навколо застогнали кедри:
З ним разом убив Енкіду лісу і кедри.
Головним випробуванням для Гільгамеша виявляється не зіткнення із зберігачем дикого, не займаного сокирою кедрового лісу Хумбабой, а подолання спокус богині любові і цивілізації Іштар. Могутня богиня пропонує героєві все, про що він міг тільки мріяти до зустрічі з Енкіду, - влада не в одному місті, а в усьому світі, багатство, безсмертя. Але Гільгамеш, облагороджений дружбою з людиною природи, відкидає дари Іштар і мотивує свою відмову доводами, які міг би висунути Енкіду: поневолення нею вільних тварин - приборкання волелюбного коня, винахід пасток для царя звірів лева, перетворення слуги-садівника в павука, долею якого стає безпросвітний працю.
Тут варто відзначити, що вперше вже на зорі цивілізації була висунута ідея, яку потім протягом століть і тисячоліть будуть відкривати заново поети і мислителі, - ідея ворожості цивілізації і природи, несправедливості освячених богами відносин власності і влади, перетворюють людину на раба пристрастей, самими небезпечними з яких були нажива і честолюбство.
Розвінчуючи заслуги Іштар в освоєнні природи в інтересах цивілізації, автор поеми перетворює честолюбця Гільгамеша в бунтаря-богоборця. Чудово розуміючи, звідки виходить небезпека, боги приймають рішення знищити Енкіду:
Ану сказав: "Померти личить
Тому, хто у гір викрав кедри! "
Елліль промовив: "Нехай помре Енкіду,
Але Гільгамеш померти не повинен!
Вмираючи, дитя природи проклинає тих, хто сприяв його олюднення, яке не принесло йому нічого, крім страждань:
"Давай, блудниця, тобі частку призначу,
Що не скінчиться на віки вічні в світі;
Прокляну великим прокляттям,
Щоб скоро то прокляття тебе б спіткало... ".
Здавалося б, смерть Енкіду - кінець всьому. І на цьому природно б закінчити розповідь про Гільгамеша, повернувши його до рідного Урук. Але автор поеми змушує свого героя зробити новий, найвидатніший подвиг. Якщо раніше Гільгамеш викривав одну богиню Іштар, то тепер він повстає проти рішення всіх богів умертвити Енкіду і відправляється в підземний світ, щоб повернути одному життя:
Під владу Ут-напішті, сина убар-Туту,
Шлях я зробив, йду поспішно.
Я запитаю в нього про життя і смерті!
Цим самим він повстає і проти вікової несправедливості - боги утримали безсмертя тільки для самих себе.
Проблема життя і смерті, як це ясно із похоронних обрядів найвіддаленіших часів, завжди хвилювала людство. Але вперше у світовій історії її постановка і рішення даються на рівні трагічного розуміння мислячою людиною несправедливості розлуки зі світом і близькими людьми, неприйняття ним непорушного закону знищення всього живого:
Думка про Енкіду, героя, не дає мені спокою -
Далеким шляхом скитаюсь в пустелі!
Як же змовчу я, як заспокоюся?
Друг мій улюблений став землею!
Енкіду, друже мій коханий, став землею!
Так само, як він, і я не ляжу ль,
Щоб не стати на віки віків?
Гільгамеш тужить про любого друга і вперше відчуває, що і сам він смертний. Він проходить підземним шляхом бога сонця Шамаша крізь навколишнє населений світ гряду гір, відвідує чудовий сад і переправляється через води смерті на острів, де мешкає Ут-напішті - єдина людина, що знайшов безсмертя. Гільгамеш хоче знати, як той домігся цього. Ут-напішті розповідає Гільгамешу історію всесвітнього потопу, очевидцем якого він був:
Я відкрию, Гільгамеш, таємне слово
І таємницю богів тобі розповім я.
Шуріппак, місто, яке ти знаєш,
Що лежить на бреге Євфрату, -
Це місто дереві, близькі до нього боги.
Богів великих потоп влаштувати схилило їх серце.
І після якого отримав з рук богів вічне життя:
"Досі Ут-напішті був людиною,
Відтепер ж Ут-напішті нам, богам, подібний,
Нехай живе Ут-напішті при гирлі річок, подалі! "
Але для Гільгамеша, каже Ут-напішті, вдруге рада богів не збереться. Утнапіштім доводить Гільгамеша, що його пошуки безсмертя марні, оскільки людина не в силах перемогти навіть подобу смерті - сон. Дружина Ут-напішті, шкодуючи героя, вмовляє чоловіка подарувати йому що-небудь на прощання, і той відкриває героєві таємницю квітки вічної молодості:
Ця квітка - як терен на дні моря,
Шипи його, як у троянди, твою руку вколють.
Якщо ця квітка твоя рука дістане, -
Будеш завжди ти молодий.
Гільгамеш насилу дістає квітка, але не встигає ним скористатися: поки він купався, квітка потягла змія і відразу ж, скинувши шкіру, помолодшала:
Змія квітковий учула запах,
З нори піднялася, квітка потягла,
Назад повертаючись, скинула шкіру.
Гільгамеш повертається в Урук і знаходить розраду, милуючись видом спорудженої навколо міста стіни.
І прибули вони в Урук огороджений.
Гільгамеш йому мовить, корабельнику Уршанабі:
"Піднімись, Уршанабі, пройди по стінах Урука,
Оглянувши підставу, цеглу Обмацай -
Його цегли не обпалені чи
І закладені стіни не сім'ю ль мудрецями? "

ВИСНОВОК
Безліч цінних відомостей про мову, історію, науці, побуті, звичаях і законах древніх народів Дворіччя зберегла для нас глиняна бібліотека Ашшурбанапала.
Епос про Гільгамеша - створення поета, який не просто з'єднав між собою розрізнені шумерські оповіді-билини, але ретельно продумав і скомпонував відомий йому матеріал, надавши твору глибокий філософський зміст.
У світі «Гільгамеша» немає і натяку на рівність відносин людей і богів. Боги не спілкуються з людьми і не встановлюють з ними відносин - вони просто використовують їх у своїх цілях. Для людини краще всього не спілкуватися з богами, а якщо така зустріч неминуча, слід бути готовим до всіляких неприємностей.
Лейтмотив поеми - недосяжність для людини долі богів, марність людських зусиль у спробах отримати безсмертя. Кінцівка епосу підкреслює думку, що єдино доступне людині безсмертя - це пам'ять про його славних справах. У міру розвитку сюжету епосу образ Гільгамеша змінюється. Казковий герой-богатир, що хвалиться своєю силою, перетворюється на людину, що пізнав трагічну стислість життя. Могутній дух Гільгамеша повстає проти визнання неминучості смерті. Включення в епопею розповіді про потоп (твору іншого циклу) ще більше підкреслює основну ідею твору - недосяжність головної мети мандрів Гільгамеша - «вічного життя».
Внутрішній розвиток образів Гільгамеша і Енкіду підпорядковане законам розвитку епічних образів: вже не завдяки чарівним помічникам, як герої міфологічних оповідей, а в результаті високих розвилися в них фізичних і моральних якостей підносяться вони над іншими смертними.
Історія духу, розказана нам, завершується вказівкою на марноту амбіцій: навіть великий герой, в якому всього третину людського, не зміг зрівнятися з безсмертними богами. Важливо, що це в принципі можливо - лише з необережності Гільгамеш упустив квітка безсмертя.
Лише в кінці своїх мандрів герой починає розуміти, що безсмертя може принести йому вічна слава його імені, для цього він і споруджує стіни Урука, які і століття тому служать урукітам, і саме до цього звелося зрештою значення його існування в очах «Епосу». Гільгамеш знайшов «безсмертя» шляхом посмертного довголіття його справи.

ЛІТЕРАТУРА
1. Ємельянов В. В. Стародавній Шумер: Нариси культури. СПб., 2001;
2. Тураєв Б.А. Історія Стародавнього Сходу, т. 1., М., 1935;
3. Зазарія Ситчин "12-ая Планета" Алан Елфорд "Боги нового тисячоліття" Сайт Стародавній Світ (http://ufolog.nm.ru);
4. Марина Лущенко (http://www.susianplanet.ru);
5. Могултай "Сенс існування в Епосі про Гільгамеша і передньоазіатські світогляд" (http://www.wirade.ru);
6. Матеріал з Вікіпедії - вільної енциклопедії;
7. Вірші даються в перекладі І. М. Дьяконова з видання "Поезія та проза Стародавнього Сходу", Москва, 1973 р.;
8. Юрій Нечипоренко "Сказання про Гельгамеше Рукописи не кришаться" (http://www.hrono.ru);
9. Чанишева А.Н. "Егейська предфілософія". - М., 1970;
10. В.В. Іванов «Ще одне народження Гільгамеша», Іноземна література. - М., 2000, № 10.

14.

Лахар и Ашнан Много-много лет назад, когда великий Энлиль построил на земле город Ниппур и населил его богами ануннаками, жизнь была скудной и бедной. Люди не знали зерна, не имели домашних животных, не умели делать ткани. Они питались травой и кореньями, пили воду из канав, ходили обнаженными. И вот боги задумали улучшить жизнь на земле. Великий бог Ан собрал их всех на горе небес и земли, и там были созданы богиня зерна Ашнан и богиня овцеводства Лахар. Они должны были удовлетворить голод и жажду ануннаков. Но боги едят хлеб, пьют молоко и никак не могут остановиться. Тогда мудрый Энки предложил Энлилю спустить богинь на землю к людям. Энлиль согласился и по его священному повелению Лахар и Ашнан поселяются среди людей. Сердца великих богов преисполнились радости, когда увидели они, что изобилие и богатство наполнили Страну. Однажды, выпив вина, трудолюбивые и прилежные богини затеяли спор кто из них важнее и нужнее - Ашнан и ее земледелие или Лахар со своими овцами, молоком и шерстью. Они долго пререкались между собой, пока мудрый Энки не вынес свой приговор. Он объявил, что земледелие и скотоводство должны находиться в тесной связи, но первенство отдал Ашнан. Ибо только хлебом можно насытиться, он укрепляет тело, а вино веселит сердце. Хлеб и вино важнее для жизни, чем молоко и шерсть. Ашнан, питающая богов и людей, должна занимать первое место, а ее сестра Лахар должна чтить ее и призна-вать ее старшинство.   На Горе Небес и Земли, Когда Ан сотворил Ануннаков, Тогда еще имени Ашнан-Зерна не зародилось. Не было создано. Нитей Утту-Ткачихи в Стране не сотворили. Уток и основу для Утту не очертили. Овец не было, ягнята не множились. Коз не было, козлята не множились. Овца не рождала двойню. Коза не рождала тройню. Имени Ашнан, Изумрудносверкающей, Лахар-Овцы Ануннаки и великие боги не знали. Зерна тридцатидневки тогда не было. Зерна сорокадневки тогда не было. Зерна пятидесятидневки тогда не было. Зерна мелкого, зерна горного, зерна отборного Священного не было. Одежды - того, чем прикрываются, - не было. Утту-Ткачиха не рождена - повязка царственности Не вознесена. Владыка Вестник, владыка сиятельный не рожден. Бог Шаккан на безводные земли не вышел. Человечество тех далеких дней Хлеба для пропитанья не знало, Как обернуться одеждой, не знало. Голыми по Стране бродили. Словно овцы, ртами траву щипали. Водою канав утоляли жажду. Тогда на Земле Первоздания божьей, В доме том, на Холме Священном, Лахар-Овца и Зерно-Ашнан созданы были. И в божьей трапезной собрав Изобилие Овцы и Зерна, Ануннаки Священного Холма Вкушают и не наполняются. Молоко загонов священных - эту сладость - Ануннаки Священного Холма Выпивают и не наполняются. Священных загонов эта сладость - Человечеству для поддержания силы жизни. Тогда-то Энки и промолвил Энлилю: "Отче Энлиль, Зерно с Овцою, На Священном Холме сотворенные, Со Священного Холма да будут спущены!" И, согласно светлым словам Энки и Энлиля, Овца и Зерно со Священного Холма были спущены. Овцу они оградили загоном, Взрастили ей богатые травы. Для Зерна они устроили поле, Даровали ей плуг, ярмо и упряжку. Стоит Овца в своем загоне - Пастырь загона, изобилие прелести. Стоит Зерно в своей борозде - Статная дева, излучение прелести, От полей главу святую вздымая, Благодатью небес наливается. Восходят Овца и Зерно в сиянии, Для народа они - благоденствие, Для Страны - поддержание силы жизни. Сути божьи исполняют праведно. Ими житницы Страны наполнились, Закрома Страны от них разбухли. И когда в домы бедные, во прахе лежащие, Они вступают - изобилием одаряют. Куда вдвоем стопы они направляют - Щедрость, груз их, нечто в дом прибавляет. Там, где встанут они, - приумножение, Там, где сядут они, - украшение. Сердца Ана и Энлиля радуются. Вино, что так сладко, они пили. Пиво, что так вкусно, они пили. Когда вина, что так сладко, они испили, Когда пива, что так вкусно, они испили, Средь полей орошенных затеяли ссору. В трапезной в спор они вступили. Зерно Овце так молвит: "Сестра, я главная, я тебя превосходней! Средь украс Страны я тебя блистательней! Герою героев я даю мою силу, Дабы он дворец наполнил славой, В Стране безгранично простер свое имя. Я - дар Ануннаков, Я - нутро престолов. Когда я даю мою силу герою, Он отправляется на битву. Он не чувствует своего тела, Когда он, играя, идет по полю. Я поддержка соседства и дружбы, Я примиряю соседей в ссоре. А когда я вхожу к плененному мужу, Я судьбу ему решаю: Свое сердце разбитое он забывает, Его цепи и узы я разрываю. Я Ашнан-Зерно, Изумрудносверкающая, Я воистину дитя Энлиля! В овечьем загоне, Пастушьей хижине, под небом пустыни, Я - повсюду! Что можешь ты возразить на это? Что ответить? Говори!" В ответ Овца Зерну молвит: "Сестрица, что это ты сказала? Ан, всех богов владыка, С земли священной, с земли драгоценной Воистину дал мне спуститься! Нити Ткачества, грозное свечение царства, Мне воистину он доверил! Шаккан, гор повелитель, Свои Сути-знаки пестро разукрасил! Свое хозяйство ведет исправно. От могучих кряжей до горных цепей страны враждебной Он крутит нити, Он направляет пращу, лук великий. Я охрана войск отборных. Я в полях мужей пропитанье. Я мешок из кожи с водою прохладной, Я - кожаные сандалии. Я сладкое масло, богам воскуренье, Я в растертом масле, в давленом масле, в кедровом масле, В постоянных жертвах! В моем одеянье сияющей белой шерсти Царь веселится на своем престоле. Мой облик - радость богам великим, Сиянье и веселье их плоти. Я вместе со жрецом очищающим, Со жрецом-заклинателем, Жрецом омывающим, Когда они облачаются для святого обряда, Я шаги мои с ними направляю К святому светлому застолью! А борона, а лемех, а вожжи - Орудия всепоглощающей топи! Что можешь ты возразить на это? Что ответить? Говори!" Тогда Зерно Овце отвечает: "Когда пивной хлебец в печке прожарится, Когда сусло в печке проварится, Сама Нинкаси их для меня смешает! И все козлы твои, все бараны Окончат жизнь на моем застолье! От моих даров зависит, как на столе их расставят! К моим дарам под небом пустыни Твой пастух вздымает очи! А когда я встаю в борозде посредь поля, Мой земледелец твоего подпаска дубинкою изгоняет! С полей тебя отправляют в места безлюдья, И тебе оттуда не выйти - Скорпионы, змеи, разбойные люди - Все, что есть в пустыне, - Твой приговор под небом пустыни! Каждый день твой там сосчитан, И палка с зарубками воткнута в землю! И сколько б ни повторял твой пастух: "Как много овец, как много ягняток, Коз как много, как много козляток, Когда пролетит ветерок, играя, Когда промчит ураган, сбивая, - Тростниковую хижину ты себе строишь! Но когда пролетит ветерок, играя, Но когда промчит ураган, сбивая, Поднимаюсь, Ишкуру-грому равна я! Я, Зерно, возрождаюсь героем Остаюсь, стою не склоняясь! А маслобойка, котел на ножках - Украсы пастырства, твое достоянье! Что можешь ты возразить на это? Что ответить? Говори!" В ответ Овца Зерну молвит: "Ты! Подобно Инанне небесной, Ты возлюбленная коней! Когда вражий пленник вместе с горным рабом И с тем мужем, что бедных жену и детей оставил, Веревкою связанные за локоть, На гумно подымаясь, С гумна спускаясь, Палками глаза твои бьют, уста твои бьют, Когда колосья твои точно в ступке разбиты, И ты вздымаема южным и северным ветром, И каменные жернова по тебе гуляют, И лик твой ручными камнями перетирают, А потом ты собою квашню заполняешь, Пекарь рубит тебя и швыряет, Пекарка раскатывает тесто. А потом тебя ставят в печку И вынимают тебя из печки. А когда на стол тебя поставят, Я пред тобою, ты за мною! Зерно, поразмысли-ка сама получше - Ты, как и я, - для поеданья! Итак, на Сути твои взглянув, С чего бы это мне быть за тобою? Мельник, это ли не зло? Что можешь ты возразить на это? Как ты мне ответишь?" Тогда сердце Ашнан-Зерна наполнилось горечью, Она обратила голову к ссоре. Зерно Овце так молвит: "Ты! Гром-Ишкур твой владыка, Шаккан пастух твой, Т вое ложе - безводная пустыня! Словно огонь, пожирающий дом и ниву, Как воробей, влетающий в дом и ворота, Входишь ты в нищих и слабых Страны. Ну, склоню к земле я шею! Но когда в деревянных мерках Твои внутренности несут на рынок, Когда твое собственное горло обернуто Твоею же набедренной повязкой, То один говорит другому: "Отвесь-ка мне мерку зерна Для моей овцы!" Тогда Энки Энлилю так промолвил: "Отче Энлиль, Овца и Зерно, Пусть обе они ходят вместе. Серебра три доли их союз да упрочат - да не прервется, Но две из них Зерну причитаются. Пусть пред Зерном преклонят колени, Дабы поцеловать ей ноги. От восхода и до заката Солнца Да будет имя Зерна прославлено, Под ярмо Зерна да склоняют выи. И пусть тот, кто серебром владеет, Каменьями дорогими владеет, Быков имеет, овец имеет, В воротах того, кто Зерном владеет, пусть постоит, Так денек проведет!" Спор между Овцой и Зерном. Овца осталась. Зерно вышло. Отец Энки, тебе хвала!" Перевод В. К. Афанасьевой  

 

 
Мифы  
     

 

  Энки и Нинхурсаг Дильмун - это "чистая", "непорочная " и "светлая" "страна жизни", в ней неведомы ни смерть, ни болезни. Единственно чего там нет, так это пресной воды. Поэтому великий бог Энки призывает к себе бога Солнца Уту и просит его принести в Дильмун свежую воду с земли. После этого благословенная страна превращается в цветущий и плодоносящий сад. В этом саду великая богиня-мать Нинхурсаг, не испытывая родовых мук, что особо подчеркивается в мифе, производит на свет восемь дочерей, которые превращаются в восемь растений покрытых сочными сладкими плодами. Энки захотелось вдруг отведать их. Он призвал своего советника двуликого бога Исимуда и говорит: - Вот травы, судьбу им я не решу ли? Что это, что это? Исимуд вырывает эти драгоценные растения, приносит их своему повелителю и по одному дает их Энки съесть. Узнав об этом, разгневанная Нинхурсаг прокляла Энки смертельным проклятием и призвала на его голову различные напасти. Богиня удалилась от мира и богов, и людей и никто не мог ее найти. Между тем, съеденные Энки растения превратились для него в смертельный яд и восемь различных органов тела великого бога оказались поражены. Испытывая страшные муки и боли, он повалился на землю и зарыдал. Все боги оказались бессильны помочь Энки, даже великий Энлиль не смог облегчить страданий брата. Все живое на земле и на небе предалось великой скорби. В это горестное время явился к собранию богов лис и предложил за определенное вознаграждение вернуть богиню-мать. Боги, конечно, согласились и каким- образом хитрому лису удалось уговорить Нинхурсаг помочь несчастному Энки. Она сжалилась над ним, села возле поверженного бога и восемь раз вопрошала его громким голосом, что у него болит. После каждого ответа больного на свет рождалось соответствующее божество-целитель. Каждое из этих божеств прикоснулось к соответствующему органу и Энки снова стал жив, здоров и весел. "Меж градов пресветлых - ей ее отдайте - Дильмун есть страна, страна пресветлая. В Шумере пресветлом - ей ее отдайте - Дильмун есть страна, страна пресветлая. Дильмун страна пресветлая, Дильмун страна непорочная, Дильмун страна непорочная, Дильмун страна воссиянная. А он там сам, в Дильмуне он возлег. Энки вместе с супругою там возлег, Та земля непорочная, та земля воссиянная, - А он там сам, в Дильмуне он возлег, Энки с Нинсикилою - с "Непорочною" - он возлег, - Та земля непорочная, та земля воссиянная. А там, в Дильмуне ворон не каркает. Птица смерти не накликает смерти. Там лев не бьет. Волк ягненка не рвет. Там собака сторожевая, как козлят стерегут, не знает. Там свинья зерна не пожирает. Вдова на крыше солод не рассыпает. Птица небесная солод тот не склевывает. Там голубь головою не вертит. Там хворь глазная -"я хворь глазная" - не говорит. Там хворь головная - "я хворь головная" - не говорит. Там старица не говорит - "я старица". Там старец не говорит - "я старец". Там девушка не умывается, водой из окна не плещется. Там перевозчик -"навались!" - не кричит. Там страж вокруг зубцов не кружит. Там певец песнопений не распевает, Плачей за городом не заводит. Ниисикила Эаки, отцу своему, так молвит "Вот дал ты мне город, дал ты мне город, А что мне в твоем дарении? Вот дал ты мне Дильмун-город, дал ты мне город, А что мне в твоем дарении? О отец мой, ты дал мне город, дал ты мне город, А что мне в твоем дарении? В моем городе нету воды в каналах! Вот дал ты мне город, вот дал ты мне город, А что мне в твоем дарении? В моем городе нету воды в каналах! Его колодцы с водою горькой Не дают расти зернам-злакам На полях, в бороздах, на нивах! Город мой не "Дом прибрежный, пристань всей страны!" Да станет Дильмун "Домом прибрежным, пристанью всей страны""! Отец Энки Нинсикилс так отвечает: "Отныне и вовеки под солнцем, Когда солнце-Уту в небесах восстанет, От... перед Эзеном - "местом празднеств", От "дома рыбы рогатой" месяца-Нанны, Устами воды прибрежной, бегущей воды, злаки из земли для тебя подымутся, По путям твоим просторным вода да выбежит. Город твой водой изобилия тебя напоит. Дильмун водой изобилия тебя напоит. Твои колодцы с водою горькой да станут колодцами с водою сладкой! Город твой "Домом прибрежным, пристанью всей страны" да станет! Дильмун "Домом прибрежным, пристанью всей страны" да станет! Страна Тукриш золото Харали, Светлый лазурит да переправит. Страна Мелухха сердолик желанный, драгоценный, Дерево Магана морское, ценнейшее На кораблях пусть тебе доставит! Страна Марахши горный хрусталь драгоценный светлый Да переправит! Страна Маган крепкую медь, Диорит, сосуды из камня доставит! Страна заморская дерево эбен роскошное, Царское да переправит! "Страна шатров" лучшую шерсть, порошок рудный Пусть тебе доставит! Страна Элам свой груз - шерсть тончайшую Да переправит! Храм Ура, град священный, святыня царства, Зерно, масло, наилучшие ткани на больших судах Пусть тебе доставит! Просторное море изобилие это пусть тебе переправит! О город! Его жилища прекрасными жилищами будут! О Дильмун! Его жилища прекрасными жилищами станут! Зерно его чистое-чистое, Его финики - крупные-крупные, Свой урожай соберет он трижды! Деревья его - великаны-деревья! Отныне и вовеки под солнцем!" И вот солнце-Уту в небесах встало. От... перед Эзеном - "местом празднеств", От "дома рыбы рогатой" месяца Нанны, Устами воды прибрежной, бегущей воды, злаки из земли Для нее поднялись, вышли, По путям просторным вода побежала, Город водой изобилья ее поит, Дильмун водой изобилья ее поит, Колодцы ее с водою горькою стали колодцами С водою сладкою. Вода в полях, вода на нивах, в борозде рост дает Зерну-злакам. Стал ее город "Домом прибрежным, пристанью всей страны"! Стал Дильмун "Домом прибрежным, пристанью всей страны"! Так от дней от тех под солнцем, отныне и вовеки Воистину так да будет! А сам он. Разум Премудрый, перед Нинту, Что страны матерь, Он, Энки, Разум Премудрый, перед Нинту, Что страны матерь, - Его корень рвы наполнил семенем, Его корень тростники окунул в семя, Его корень дал жизнь покрову могучему. Он вскричал: "По болотам никто да не ходит!" Энки вскричал: "По болотам никто да не ходит!" Жизнью небес он поклялся. Ту, что возлежит в болотах, ту, что возлежит в болотах, ее, Дамгальнуну - "Супругу великую" свою, он ее оросил своим семенем, Нинхурсаг в утробу он излил семя. Нинхурсаг в утробу приняла семя, семя Энки. И один ее день - словно месяц. Два ее дня - словно два месяца. Три ее дня - словно три месяца. Четыре дня - что четыре месяца. Пять ее дней - это пять месяцев. Шесть ее дней - это шесть месяцев. Семь ее дней - это семь месяцев. Восемь дней - это восемь месяцев. Девять дней - это девять месяцев, Девять месяцев материнства. Словно по маслу, словно по маслу, По прекрасному нежнейшему маслу Нинту, матерь страны, Породила Нинсар. На брегах реки взрастала Нинсар. А Энки - он затаился в болотах, он в болотах затаился. Советчику своему Исимуду так он молвит: "Отроковицу милую я ли не поцелую. Нинсар милую я ли не поцелую?" Советчик его Исимуд так ему отвечает: "Отроковицу милую, поцелуй ее! Нинсар милую, поцелуй ее! Господин поплывет, я буду править, Он поплывет, я буду править!" Он поставил ногу в лодку, А другой уж коснулся земли твердой. Он к груди прижал ее, он поцеловал ее. Энки излил семя в ее утробу. Она приняла его семя, семя Энки. И один ее день - словно месяц, И второй ее день - словно два месяца. Девять дней ее - девять месяцев, Девять месяцев материнства. Словно по маслу, словно по маслу, по прекрасному нежнейшему маслу, Нинсар, словно по маслу, словно по маслу, По нежнейшему прекрасному маслу, Родила Нинкур. На брегах реки взрастала Нинкур. А Энки - он затаился в болотах, он в болотах затаился. Советчику своему Исимуду так он молвит: "Отроковицу милую я ли не поцелую? Нинкур милую я ли не поцелую?" Советчик его Исимуд так ему отвечает: "Отроковицу милую, воистину поцелуй ее, Нинкур милую, воистину поцелуй ее! Господин поплывет, я буду править, он поплывет, я буду править!" Он поставил ногу в лодку, А другой уж коснулся земли твердой. Он к груди прижал ее, он поцеловал ее. Энки излил семя в ее утробу. Она приняла в утробу семя, семя Энки. И один ее день - словно месяц. Девять дней ее - что девять месяцев, Девять месяцев материнства. Словно по маслу, словно по маслу, По прекрасному нежнейшему маслу, Нинкур, словно по маслу, по прекрасному нежнейшему маслу. Утту, крепышку-толстушку, породила. Нинту речи обращает к Утту: "Совет тебе дам, прими совет мой, Слово скажу, слова мои выслушай! Некто - он затаился в болотах, он в болотах затаился, Энки - он затаился в болотах, он в болотах затаился", <...> Разрушено около 15 строк. "Принеси огурцов спелых, Принеси абрикосов в связках, Принеси виноград в гроздьях. Пусть он в доме узду мою схватит, Путь Энки узду мою воистину схватит!" И дважды водою их наполнив, Он водою канавы наполнил, Он рвы водою наполнил, Земли нетронутые водою наполнил. Садовник тут, полный радости, На шею к нему кинулся, с ним обнимается. "Кто же ты, кто сад мой полил?" Энки садовнику отвечает: Строка 161 разрушена. "Принеси огурцов спелых, Принеси абрикосов в связках, Принеси виноград в гроздьях". Он принес огурцов спелых, Он принес абрикосов в связках, Он принес виноград в гроздьях, он подол ему наполнил. Энки глаза себе зеленым подвел, посох взял, Энки шаги свои к Утту направил. В дом ее он постучал: "Открой двери!" "Кто это, кто это здесь?" "Я садовник, огурцы, абрикосы, виноград я принес тебе!" Утту радости полна, дверь ему она открывает. Энки Утту, крепышке-толстушке, Огурцы спелые ей дает он, Дает абрикосы в связках, Дает виноград в гроздьях. Дает ей пиво в больших сосудах. Утту, крепышка-толстушка, руками всплеснула, Руками от радости всплеснула Энки опьянел от радости, Утту увидев. Он груди ее взял, он на лоно ее возлег. Он бедер ее коснулся, он их рукой коснулся. Он за грудь ее схватил, он на лоно ее возлег. Он в девочку корень вложил, он ее поцеловал. Энки в Утту, в ее утробу излил семя. Семя в утробу она приняла, семя Энки это! Утту, прекрасная женщина, - "О бедра мои, о тело мое, О утроба моя!" - кричит! Нинхурсаг семя с бедер ее вытерла. "Трава лесная" выросла. "Трава медовая" выросла. "Трава садовая" выросла. "Трава семенная" выросла. "Трава колючая" выросла. "Трава густая" выросла. "Трава высокая" выросла. "Трава целебная" выросла. А Энки затаился в болотах, он в болотах затаился. Советчику своему Исимуду так он молвит: "Травы, судьбу им я не решу ли? Что это, что это?" Советчик его Исимуд так ему отвечает: "Господин мой, это "трава лесная"" - так он молвит. Он ее ему срезает, тот ее съедает. "Господин мой, это "трава медовая"" - так он молвит. Он ее ему срезает, тот ее съедает. "Господин мой, это "трава садовая"" - так он молвит. Он ее ему срезает, тот ее съедает. "Господин мой, это "трава семенная"" - так он молвит. Он ее ему срезает, тот ее съедает. "Господин мой, это "трава колючая"" - так он молвит. Он ее ему срезает, тот ее съедает. "Господин мой, это "трава густая"" - так он молвит. Он ее ему срезает, тот ее съедает. "Господин мой, это "трава высокая"" - так он молвит. Он ее ему срезает, тот ее съедает. Энки решил судьбу растений, он познал их сердце. Нинхурсаг прокляла имя Энки. "Не взгляну на него взглядом жизни До самой смерти его!" Ануннаки во прах уселись. Лиса одна была там, так Энлилю она молвит: "Если я верну тебе Нинхурсаг, что дашь ты мне в награду?" Энлиль лисе так отвечает: "Если ты мне вернешь Нинхурсаг, В моем граде тебе посажу дерево, Имя твое да будет прославлено!" И вот лиса почистила шкурку, Хвост, волоски свои распушила, Румяна на лицо наложила. <...> Строки 229-232 разрушены. "Я пошла к Энлилю, но Энлиль не помог мне. * Я пошла к Нанне, но Нанна не помог мне. Я пошла к Уту, но Уту не помог мне. Я пошла к Инанне, но Инанна не помогла мне". <...> Строки 237-244 разрушены. Нинхурсаг кинулась... Ануннаки схватили свои одеянья.... они сделали.... судьбу решили. <...> Нинхурсаг Энки на матку свою посадила. "Брат мой, что у тебя болит?" "Макушка моя болит". "Абау - отец растений будет рожден для тебя". "Брат мой, что у тебя болит?" "Корни волос моих болят". "Нинсикила - владыка волос будет рожден для тебя". "Брат мой, что у тебя болит?" "Нос у меня болит". "Нинкируту - госпожа, что рождает нос будет рождена для тебя". "Брат мой, что у тебя болит?" "Рот у меня болит". "Нинкаси - госпожа, что рот наполняет будет рождена для тебя". "Брат мой, что у тебя болит?" "Горло мое болит". "Нази - та, кто держит горло в порядке будет рождена для тебя". "Брат мой, что у тебя болит?" "Рука у меня болит". "Азимуа - та, кто добрую руку растит будет тебе рождена". "Брат мой, что у тебя болит?" "Ребро мое болит". "Нинти - владычица жизни-ребра будет тебе рождена". "Брат мой, что у тебя болит?" "Бока мои болят". "Эншаг - владыка доброго бока будет тебе рожден". "Крошкам этим, что я породила, определи ты им судьбы". "Да станет Абау владыкой растений. Нинсикила господином Магана да будет! Нинкируту супругою Ниназу да станет. Нинкаси ублажающей желанья да станет. Нази супругою Умундара да будет. Азимуа супругою Нингишзиды да станет! Нинти владычицей месяцев станет. Эншаг господином Дильмуна будет!" Отец Энки, тебе хвала! Перевод В. К. Афанасьевой
Мифы  
       

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)