АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 3

Читайте также:
  1. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  2. VII.1. Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття.
  3. Для самостійної позааудиторної підготовки до заняття
  4. Для самостійної позааудиторної підготовки до заняття
  5. До практичного заняття № 22
  6. До практичного заняття № 35
  7. До практичного заняття № 43
  8. Друге заняття
  9. Друге заняття
  10. Заняття 1. Поняття та предмет міжнародного економічного права
  11. Заняття 11.
  12. Заняття 16. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні

НЕОРОМАНТИЗМ ТВОРЧОСТІ ОЛЬГИ КОБИЛЯНСЬКОЇ

ПЛАН

1. Життєвий і творчий шлях Ольги Юліанівни Кобилянської. Особливості ідейно-естетичних пошуків письменниці в контексті української прози кінця ХІХ — поч. ХХ ст. Участь О. Кобилянської у феміністичному русі. Знайомство і дружба з С. Окуневською та Н. Кобринською. Роль М. Павлика, О. Маковея, І. Франка у творчому зростанні письменниці.

2. Народження «нової жінки» в повістях О. Кобилянської «Людина» і «Царівна». Проблема вибору в екзистенційній моделі дійсності творів. Трагізм людських сподівань жінки в повісті «Людина». Міфопоетичний архетип «красуні і чудовиська» в повісті «Царівна». Жанрова структура творів. Способи психологічного висвітлення внутрішнього світу персонажів. «Наратив про слова» у творах. Ніцшеанська філософська модель у прозі О. Кобилянської.

3. Фольклорна основа повісті «В неділю рано зілля копала». Неоромантичне двосвіття у творі, аналогії та розбіжності в його трактуванні в порівнянні з іншим жіночим («Лісова пісня» Лесі Українки) та чоловічим («Камінна душа» Г. Хоткевича) наративами. Мотив гріха і кари. Жанрова специфіка твору. Засоби вираження внутрішнього світу персонажів. Особливості наративного дискурсу.

4. Неоромантична своєрідність новелістики О. Кобилянської, тематика та проблематика, ліризм, психологізм та почуття природи в парадигмі естетичних шукань авторки. Пошук гармонії і краси в ранній прозі письменниці («Меланхолійний вальс», «Impromtu phantasie»). Неоромантичний та неоміфологічний світ Карпат та його мешканців («Некультурна», «Природа», «Битва»). Художнє експериментування у жанрі поезії в прозі («Акорди», «Рожі», «Там звізди пробивались», «Смутно колишуться сосни»). Трагізм життя галицького селянства («Банк рустикальний», «За готар», «Лист засудженого на смерть вояка до своєї жінки»).

5. Проблема влади землі в соціально-психологічній повісті «Земля». Архетипи Каїна і Авеля та Адама і Єви, їх модерна інтерпретація у творі. Морально-етичний вибір у контексті екзистенційних шукань людини. Використання невласне прямого мовлення для вираження внутрішнього світу персонажів.

6. Проблематика та жанрові особливості роману «Апостол черні», сюжетно-композиційна структура твору, система персонажів, їх функція у тексті.

 

Завдання:

1. З'ясувати значення літературознавчих термінів: модернізм, фемінізм, неоромантизм, психологізм, щоденник, внутрішній монолог, нарація, потік свідомості, внутрішня фокалізація, поезія в прозі.

2. Законспектувати статті:

· Євшан М. Ольга Кобилянська // Євшан М. Критика. Літературознавство. Естетика. — К., 1998. — С.199—206.

· Гундорова Т. Неоромантичні тенденції творчості О. Кобилянської // Радянське літературознавство. – 1988. — №6. – С. 32-40.

3. Підготувати реферат на тему: «Феміністичні ідеї в творчості О. Кобилянської».

4. Написати рецензію на монографію Галини Левченко «Зачарована казка життя Ольги Кобилянської».

5. Скласти тести для учнів 10 класу за твором О.Кобилянської «Людина».

6. Написати твір-роздум за творчістю Ольги Кобилянської.

 

Тексти для опрацювання: «Людина», «Царівна», «Природа», «Жебрачка», «Банк рустикальний», «За готар», «Лист засудженого на смерть вояка до своєї жінки», «Битва», «На полях», «Під голим небом», «Некультурна», «Земля», «Апостол черні», «В неділю рано зілля копала», «Акорди», «Рожі», «Там звізди пробивались», «Смутно колишуться сосни», «Меланхолійний вальс», «Impromtu phantasie».

 

Література:

1. Бабишкін О. К. Ольга Кобилянська. Нарис про життя і творчість. – Львів, 1963. – 192 с.

2. Білоус А. Феміністична проблема прози О. Кобилянської // УМЛШ. — 1999. — № 1.

3. Вознюк В. Про Ольгу Кобилянську. Нові матеріали. Роздуми. Знахідки. — К., 1983.

4. Горбач А. — Г. Німецький духовний світ Молодої Кобилянської // Сучасність. — 1984. — №11.

5. Гузар З. Семінарій. – К.: Вища школа, 1996. – 166 с.

6. Гундорова Т. Femina Melancholica: Стать і культура в ґендерній утопії Ольги Кобилянської. — Київ: Критика, 2002. — 272 с.

7. Гундорова Т. Кобилянська — Довженко: навколо «Землі» або різниця аналогій // Слово і час. — 1997. — № 11-12. — С. 50-62.

8. Гундорова Т. Ф. Ніцше й український модернізм // Слово і час. – 1997. – №4. – С. 29-33.

9. Гундорова Т. Реалізм і неоромантизм в українській літературі початку ХХ ст. (теоретико-методологічний аспект) // Проблеми історії та теорії реалізму української літератури ХІХ – поч. ХХ ст. – К.: Наукова думка, 1991. – С. 166-191.

10. Дзюбан О. Маловідомі матеріали про О. Кобилянську // Укр. літ-ство. — Львів. — 1990. — Вил. 55.

11. Ковальчук О. Письменницька позиція в повісті О. Кобилянської «Земля» // Українська мова і література в школі. — 1993. — №2. — С.16-19.

12. Козій Д. Духовне обличчя Ольги Кобилянської // Наша література. — 1937. — № 10-11.

13. Крупа М. Апостол любові // Кобилянська О. Апостол черні. – Тернопіль, 1994. — С.5-11.

14. Погребенник Ф. Ольга Кобилянська // Кобилянська О. Твори. — К.: Наук, думка, 1988. — С.5-24.

15. Пригодій С. Продовжуючи прадавню українську традицію «Серця». Неоромантичні твори О. Кобилянської в контексті духовних явищ Європи // Всесвіт. — 1998. — № 5.

16. Левченко Г. Зачарована казка життя Ольги Кобилянської. Монографія. К.: Книга, 2008. – 224 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)