АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 4

Читайте также:
  1. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  2. VII.1. Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття.
  3. Для самостійної позааудиторної підготовки до заняття
  4. Для самостійної позааудиторної підготовки до заняття
  5. До практичного заняття № 22
  6. До практичного заняття № 35
  7. До практичного заняття № 43
  8. Друге заняття
  9. Друге заняття
  10. Заняття 1. Поняття та предмет міжнародного економічного права
  11. Заняття 11.
  12. Заняття 16. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні

Експериментальна проза ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

ПЛАН

1. Життєвий і творчий шлях В. Винниченка. Основні чинники формування його письменницького таланту. Естетичні та філософсько-етичні пошуки митця, спроба їх синтезу в літературно-мистецькій перспективі та основні засоби вираження в художньому тексті. «Чесність з собою» як спосіб подолати внутрішню роздвоєність людини в контексті «конфлікту інтерпретацій» початку ХХ ст. Вплив філософії Ф. Ніцше, К. Маркса, З. Фройда, літературної творчості Ф. Достоєвського на становлення поглядів В. Винниченка. Ґендерна проблема в творчості. Наратив експерименту над мораллю в період «між двох революцій». Боротьба з утопічним мисленням в літературі третього періоду творчості. «Конкордизм» як філософське підґрунтя «горизонту сподівань» художника в контексті «пошуків раю в собі».

2. Перший період творчості (1902—1907). Особливості тематики і проблематики ранніх оповідань В. Винниченка («Краса і сила», «Антрепреньор Гаркун-Задунайський», «Темна сила», «Промінь сонця», «На лоні природи»). Модерністське трактування конфлікту в оповіданнях про селян-заробітчан («Контрасти», «Голота», «Біля машини», «Хто ворог?», «Кузь та Грицунь», «Голод»), про солдатчину («Мнімий господар», «Честь», «Боротьба»), про тюремні будні («Темна сила», «Промінь сонця», «Маленька рисочка»), про революціонерів, борців за соціальну активність народу («Студент», «Зіна»), про мораль і побут панства, інтелігенції («Антрепреньор Гаркун-Задунайський», «Малорос-європеєць»), про потяг до краси («Раб краси»).

3. Твори В. Винниченка про дітей, майстерність вираження дитячої психології («Федько-халамидник», «Кумедія з Костем»).

4. Жанрова своєрідність соціально-психологічного роману «Записки Кирпатого Мефістофеля», його місце в творчості письменника та в українській літературі початку ХХ ст. Семантика образу Мефістофеля та його модерна інтерпретація в тексті автора.

5. «Сонячна машина»

 

Завдання:

1. З'ясувати значення літературознавчих термінів: парадокс, наратив, точка зору, перспектива, полімодальність, онтологія, натуралізм, психологізм, фройдизм, соціально-психологічний роман.

2. Підготувати реферат на тему «Проблематика малої прози В. Винниченка».

3. Законспектувати статті:

Багрій Р. «Записки Кирпатого Мефістофеля», або секс, подружжя і ще деякі проблеми // Винниченко В. Записки Кирпатого Мефістофеля. — Черкаси: Брама-Україна, 2005. — С.215-228.

Гусар Струк Д. Винниченкова моральна лабораторія // Українське слово. — Кн.1. — К.: Аконт, 2003. — С. 286-292;

Костюк Г. Світ Винниченкових образів та ідей // Українське слово. – Кн. 1. – К.: Рось, 1994. – С. 384-401.

4. Розробити тести для учнів 6 класу за твором В.Винниченка «Федько-халамидник».

5. Скласти хронологічну таблицю життя і творчості В.Винниченка.

 

Тексти для опрацювання: «Краса і сила», «Біля машини», «Робота», «Антрепреньор Гаркун-Задунайський», «Голота», «Темна сила», «Голод», «Кумедія з Костем», «Кузь та Грицунь», «Федько-халамидник», «Промінь сонця», «На лоні природи», «Хто ворог?», «Записки Кирпатого Мефістофеля», «Контрасти», «Мнімий господар», «Честь», «Боротьба», «Маленька рисочка», «Студент», «Зіна», «Малорос-європеєць», «Раб краси», «Солдатики!».

 

Література:

1. Агеєва В. П. Жіночий простір: Феміністичний дискурс українського модернізму. — К., 2003. — С. 70-79.

2. Винниченко В. Записки Кирпатого Мефістофеля. — Черкаси: Брама-Україна, 2005. — 264 с.

3. Винниченко В. Краса і сила — К., 1989.

4. Гнідан О. Д., Дем’янівська Л. С. Володимир Винниченко. Життя, діяльність, творчість. – К.: Четверта хвиля, 1996. – 256 с.

5. Гундорова Т. Проявлення слова. Дискурсія раннього українського модернізму. Постмодерна інтерпретація. — Львів, 1997.

6. Дзеверін І. Про В. Винниченка та його ранню прозу // Винниченко В. Краса і сила. — К., 1989.

7. Історія української літератури XX ст. /За ред. В. Дончика/. Володимир Винниченко. – С.481-502.

8. Жулинський М. Володимир Винниченко // Жулинський М. Із забуття – в безсмертя. — К., 1990.

9. Жулинський М. Володимир Винниченко: поворот на Україну // Винниченко В. Вибрані п'єси. — К., 1991.

10. Качуровський І. Про деякі технічні засоби Винниченкової прози // Сучасність. – 1997. – № 1. – С. 148-152.

11. Лютий Т. Нігілізм: анатомія Ніщо. — К., 2002. — 296 с.

12. Панченко В. Будинок з химерами. Творчість В. Винниченка 1900-1920 рр. у європейському контексті. – Кіровоград, 1998. – 272 с.

13. Панченко В. Володимир Винниченко: парадокси долі і творчості: Книга розвідок та мандрівок. — К.: Твім інтер, 2004. — 288 с.

14. Панченко В. Триптих про Володимира Винниченка // Панченко В. Магічний кристал. — Кіровоград, 1995. — С.92—130.

15. Поліщук Я. Міфологічний горизонт українського модернізму. — Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2002. — С. 147-154.

16. Українка Леся. Винниченко // Українське літературознавство. – Вип. 53. – 1989. – С. 113-132.

17. Хархун В. Інваріант Мефістофеля: образ Михайлюка у романі «Записки Кирпатого Мефістофеля» // Винниченко В. Записки Кирпатого Мефістофеля. — Черкаси: Брама-Україна, 2005. — С. 255-262.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)