АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції моделей системи

Читайте также:
  1. Crown Victoria одна из популярных в США моделей (в полиции, такси, прокате, на вторичном рынке). Производство в Канаде. Дебют модели состоялся в 1978.
  2. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  3. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ
  4. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  5. База даних як складова інформаційної системи
  6. БАНКІВСЬКА СИСТЕМА. ВИДИ БАНКІВ ТА ЇХ ФУНКЦІЇ. АКТИВИ ТА ПАСИВИ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ
  7. Банківської системи в Україні.
  8. Банкірський кредит. Банки, їхні функції та операції
  9. в умовах рейтингової системи
  10. В. Моторної і секреторної функції
  11. Взаємозв’язок моделей
  12. Вибір технічних засобів та розробка технічної структури системи управління

Основна функція моделі — це засіб пізнання. Відповідно до неї розрізняються наступні похідні функції моделей:

засіб осмислення дійсності;

засіб спілкування;

засіб навчання та тренування;

інструмент прогнозування;

засіб постановки та проведення експериментів.

Модель як засіб осмислення дійсності дозволяє, допомагає впоряд­кувати та при можливості формалізувати первинні нечіткі або супе­речливі уявлення про те чи інше явище, об'єкт, систему. У процесі побудови моделі в значній мірі виявляються взаємозалежності, по­слідовність дій, необхідні ресурси для реалізації моделі. Так, велику користь у процесі створення інформаційної моделі підприємства дає побудова фактографічної моделі, що дозволяє виявити непотрібні дублювання, обґрунтувати зміни в оргструктурі, оптимізувати доку­ментообіг, після чого, власне, можна приступати до проектування ІС.

Як засіб спілкування модель дозволяє більш точно описати склад­ні поняття, порівняно з нечітким словесним описом, описує систе­му більш стисло, дозволяє зрозуміти причинно-наслідкові зв'язки та загальну структуру системи, що моделюється.

Використання моделей для навчання та тренажу дозволяє підвищити ефективність та скоротити строки навчання. Імітація різноманітних практичних ситуацій на моделі, особливо ситуацій критичних, ін­формація про дії в яких здобута досвідом попередників, сприяє під­вищенню якості навчання. На практиці широко використовуються різноманітні тренажери для навчання водіїв, льотчиків, космонав­тів, працівників енергосистем. Дуже важливе застосування моде­лей — це ділові ігри для навчання адміністративного персоналу під­приємств, установ, банків.

Одним з найчисленніших є використання моделі для прогнозуван­ня, передбачення на ґрунті інформації про минулу поведінку систе­ми її поведінки в майбутньому.

Як засіб проведення експерименту модель використовується в тих випадках, коли проведення експериментів на реальній системі не­доцільне або неможливе. Так, вибір оптимальної структури систе­ми прийняття рішень шляхом експериментування на реальному підприємстві приводить до надзвичайно великих витрат. Випробу­вання літака в критичних режимах загрожує життю пілота, а тому припустимі межі необхідно оцінити за результатами експериментів на макеті.

При використанні моделі в контурі управління вона виконує цілий ряд функцій — від прогнозування, засобу постановки експеримен­тів до засобу навчання і тренажу. Так, імітаційна модель прийняття планових рішень повинна забезпечувати як прогноз декількох ва­ріантів плану, так і можливості експериментування — генерації збу­рень, зміну директивних строків, пропускних здатностей виробни­цтва та ін. У той же час бажаним є ігровий режим роботи моделі для навчання персоналу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)