АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Засоби описання та оцінювання

Читайте также:
  1. А) суспільно небезпечні наслідки, причинний зв’язок між діянням і суспільно небезпечними наслідками, місце, час, обстановка, спосіб і засоби вчинення злочину;
  2. Визначте наявні в реченнях фонетичнi засоби стилiстики.
  3. Державне регулювання господарської діяльності. Державна регуляторна політика. Засоби державного регулювання. Контроль за здійсненням господарської діяльності.
  4. Державний контроль за платоспроможністю страхової компанії, засоби впливу і реагування на фінансові порушення страховиків
  5. Діагностика технічного стану. Візуальний огляд. Методи та технічні засоби апаратної діагностики.
  6. Засоби для відродження Церкви
  7. Засоби і механізми функціонування влади
  8. Засоби індивідуального засобу.
  9. Засоби масової інформації
  10. Засоби масової інформації в політичній системі
  11. Засоби навчання дітей українського мовлення

За цією ознакою розрізняють дескрип­тивні та нормативні моделі.

* Дескриптивні мо­делі не включають на­очно сформульовано­го критерію (чи кри­теріїв) оцінки якості функціонування об'єк­та, що моделюється, а тому з допомогою

таких моделей можна лише описувати, аналізувати поведінку системи. * Нормативні моделі включають такі критерії, а тому й вказують норму функціонування системи, що моделюється. Нормативна мо­дель, як правило, використовує й дескриптивну як свою складову частину. Так, система обмежень в оптимізаційній задачі є не чим ін­шим, як дескриптивною моделлю, а наявність критерію перетворює її в нормативну.

Якщо модель використовується для опису та кращого розуміння системи, то вона має дескриптивний характер. Якщо ж за допомо­гою моделі на основі прогнозування скеровується процес ухвали рі­шень (випрацювання рекомендацій в конкретних умовах, знаходжен­ня оптимальних розв'язків), то модель належить до класу норматив­них моделей. Нормативну модель звичайно можна використовувати в якості дескриптивної, обернене твердження недійсне. Більшу цін­ність з точки зору практичних застосувань мають нормативні моде­лі, що спрямовані не лише на пояснення, але в основному служать допоміжними засобами при розробці нових більш якісних систем.

Природа моделей. Природа моделей визначає їх склад. За цією ознакою можна виділити 2 основні класи моделей — предметні та знакові.

* Предметні моделі — це фізичні тіла або системи. Моделю­ючі функції предметна модель реалізує власною структурою (форма, матеріал), та (або) процесами, які відбуваються в ній. Деякі моделі з цього класу створені природою (природні), інші — людиною (штучні). Для повноти класифікації також: вводять проміжний клас між природними та штучними моделямизмі­шані (економічні, біотехнічні', організаційні, автоматизовані).

* Природні моделі поділяються у свою чергу на живі, неживі, екологічні, соціальніце тварини, рослини, віруси, мікроби, люди. Такі моделі широко використовуються медиками та біологами. Один з найбільш відомих прикладів моделі такого типу — муха-дрозофіла, за допомогою якої вивчалися та вивчаються механіз­ми передачі спадковості. Численні явища спадковості, виявлені у дрозофіл, дозволили пояснити аналогічні явища в значно більш складних організмах. Ще один приклад — використання ссавців (мишей, морських свинок, собак) як моделей організму людини при вивченні тих чи інших проблем фізіології.

* Штучні предметні моделі — це натурні та аналогові моделі.

Моделі, які нагадують реальну систему — макети в натуральну ве­личину (космічні системи, невеликі літаки) або зменшені в певно­му масштабі (глобус як модель земної кулі, макет жилого мікрора­йону) — належать до натурних. Натурне моделювання може також реалізовуватися й на частинах реальної системи (відпрацювання мо­делі управління на окремих підприємствах фірми в вигляді експери­менту) та на цілій системі. Характерним для цього випадку є обме­жені властивості експериментування.

В аналогових моделях властивість реальної системи представля­ється деякою іншою властивістю аналогічної за поведінкою моделі. Так, вплив сили тертя в маятнику може бути змодельований опором в аналогічній електричній схемі.

В знакових (символічних, абстрактних) моделях для представ­лення моделі використовуються символи, а не фізичні пристрої. Знакові моделі можна підрозділити на мовні, в яких система опи­сується за допомогою формалізованої або напівформалізованої мо­ви, та математичні, в яких поведінка об'єкта, що моделюється, та зв'язки між його елементами описуються засобами математики. До­сліджує знакові моделі спеціальна область знань — семіотика. Се­міотика вивчає знаки не окремо, а як такі, що входять в знакові си­стеми, в яких виділено 3 групи відношень:

> синтаксис (побудова, порядок) — це відношення між: різноманітними знаками, що дозволяє їх розрізняти та будувати з них складніші знакові конструкції;

> семантика (позначення) — це відношення між знаками та тим, що вони позначають, вкладений сенс знаків;

> прагматика (дія)відношення між знаками і тими, хто їх використовує у своїй діяльності, або зрозумілий, сприйнятий сенс знаків.

Математичні моделі розглядаються двох основних типів — ана­літичні та імітаційні.

Аналітичні моделі описують функціонування системи у вигляді пев­них функціональних залежностей та (або) логічних співвідношень. Приклади таких моделей — система алгебраїчних рівнянь, що описує міжгалузевий баланс народного господарства; система інтегро-дифе-ренційних рівнянь, яка описує процеси перерозподілу енергії в електро­енергетичних мережах. Отримати розв'язок на аналітичній моделі можна декількома шляхами — якісним, оцінюючи області стійкості системи; чисельним, розв'язуючи систему рівнянь для певних конкрет­них умов при визначених вхідних діях; аналітичним, якщо є можли­вість в явному вигляді отримати залежність «вихідвхід» у вигляді аналітичної залежності.

Імітаційна модель відтворює процес функціонування системи в часі шляхом моделювання елементарних явищ в системі, обміну сиг­налами між елементами системи, формування вихідних сигналів та зміни станів елементів. Імітаційні моделі дозволяють врахувати такі різнорідні властивості елементів системи, як неперервність та дискретність, детермінізм та стохастичність, лінійність та нелінійність. При дослідженні складних систем імітаційне моделювання в багатьох випадках є єдиним практичним методом отримання ін­формації про поведінку системи.

Крім того, в необхідних випадках можлива класифікація також за іншими додатковими ознаками, наприклад за масштабом часу в мо­делі: моделі реального масштабу часу, та такі, в яких час стиснутий або розтягнутий відносно реального; за кількістю та типом критері­їв; за кількістю учасників прийняття рішення та ін.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)