АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Початок правління Пжемисловичів

Читайте также:
  1. Адміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління. Ведення адвокатом таких справ.
  2. Академія прокуратури України при Генеральній прокуратурі України (на правах управління).
  3. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  4. Антиконкурентні дії органів влади, місцевого самоврядування, адміністративно - господарського управління і контролю
  5. Вибір технічних засобів та розробка технічної структури системи управління
  6. Відмінність сучасного менеджменту від традиційного управління
  7. Впровадження в діяльність страхових компаній управління на основі збалансованої системи показників
  8. Г) Адміністративних витрат, спрямовані на обслуговування та управління підприємством.
  9. ГАЛИЦЬКІ Й ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКІ КНЯЗІ ТА РОКИ ЇХНЬОГО ПРАВЛІННЯ
  10. Глава 52. Система управління ризиками
  11. Грудня 2013 року за завданням ДННУ «Академія фінансового управління»
  12. Державне управління інтелектуальною власністю.

Під час правління Лібуше чехи зажадали князя-чоловіка, бо не гоже жінці управляти самій. Лібуше порадилася з сестрами і, скликавши збори, з високого престолу сповістила народу: "... Он за тими горами знаходиться невелика річка Білина, на березі якої розташоване село, відома під назвою Стадіце Кроків, в ній є рілля в 12 кроків шириною (давньочеська міра землі). Як не дивно, але рілля ця хоча розташована серед стількох полів, тим не менше вона не відноситься ні до якого полю. На цій ріллі на двох строкатих волах оре ваш князь приведіть його собі... в князі, а мені в чоловіки. Ім'я ж цій людині Пржемисл, він видасть багато законів, які обрушаться на ваші голови і шиї, бо по латині це ім'я означає "наперед обмірковує" або "понад обмірковує". Нащадки ж його будуть вічно правити в цій країні ".

Село Стадіце розташоване на півночі Чехії, в долині річки Билини (ліва притока Лаби), поблизу міста Усті над Лабою. У ранньому середньовіччі дана місцевість населялась слов'янським союзом лемузов. Чеські королі підкреслювали свою повагу до переказами про Стадіцах і виділяли в долині ріки Билини наділи, що вважалися вотчинною власністю Пржемисловічів. На березі Билини селилися "дедічі". Це були хлібороби, котрі володіли особливими привілеями, гарантованими королями. Але повернемося до хроніки Козьми. Либуше дала послам, що не знали дороги, коня і сказала: "Ідіть спокійно, слідуючи за моїм конем: він поведе вас по правильній дорозі і призведе назад, бо вже не раз доводилося йому ступати по ній". Пржемисл пас волів, коли посольство наблизилося до Стадіце. Вислухавши від прийшли покликання в князі, Пржемисл пообідав з послами і зробив таку заяву: ".... Знайте, з нашого роду багато народяться панами, але панувати буде завжди один якби пані ваша не поспішала настільки з цією справою, почекала б деякий час веління долі і не прислала б настільки швидко за мною, то земля ваша мала б стільки панів, скільки природа може створювати благороднорожденних". Потім Пржемисл убрався в князівські одягу, сів на коня і взяв із собою в похід назустріч короні лапті, сплетені з лика. Пізній чеська хроніст Пулькава повідомляє про те, що лапті і торба Пржемисла зберігалися церквою при королі Карлі, і щоразу при коронації виносилися духовенством для показу народу[3].

Час життя Пржемисла, Крока та його дочок відносять до другої половини VIII ст. У другій половині в VIII ст. на війну з франками піднявся князь Людевід, що сидів в долині річки Сави (притока середнього Дунаю). Не могли не відчути небезпеки, яка йшла з берегів Рейну, і слов'янські союзи, в VIII ст. що сиділи на землях історичної Чехії. На цих землях не могли не пам'ятати про державу Само в 7 ст. У другій половині в VIII ст. чехам дійсно був потрібний мужній князь, здатний обороняти країну.

Після Пржемисла владу успадковував Незамисл. Незамислу послідував Мнакт. Після його кончини Чехією правив Вніслав. Слідом за ним вокняжився Кржесомисл. По ньому владу успадковував Неклан. Слідом за ним на високий престол сів Гостівіт[4].


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)