АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІІ. Аналіз легенд

Читайте также:
  1. Case 2. Маркетингове середовище міжнародних ринків та його аналіз
  2. VII. Тематика курсових робіт з аналізу фінансів підприємств
  3. Августа. Швеция – страна легенд
  4. Авеста – священная книга зороастризма; религиозная книга, возникшая в 1-вом тысячелетии до н. э во времена легендарной деятельности Заратуштры..
  5. АВС-аналіз товарів за ___ рік за рівнем отриманого доходу (чистої виручки від реалізації)
  6. Аналіз асиметрій розвитку галузі побутової хімії у старих (ЄС-15) та нових (ЄС-12) країнах-членах
  7. Аналіз асортименту і структури продукції
  8. Аналіз виробничих ресурсів і організаційно-технічного рівня підприємства
  9. Аналіз владних відносин у постіндустріальних суспільствах
  10. Аналіз галузі та конкурентного середовища підприємства в галузі
  11. Аналіз даних
  12. Аналіз дебіторської і кредиторської заборгованості підприємства

Легенди, описані в хроніках містять багато протиріч, які одночасно об’єднують поляків і чехів, а з іншого боку мають значні невідповідності.

Витоки легенди сягають "Чеської хроніки" Козьми Празького (початок XII століття), в якій, зокрема, повідомляється про прибуття до Богемії слов'янського племені на чолі з "прабатьком Чехом". З ним безпосередньо зв'язувався і мудрий Крок: в одних текстах його називали нащадком, в інших - супутником і близьким другом Чеха. Дочка Крока - віща Либуше - була міфічної правителькою цілої країни, а обраний нею в чоловіки орач Пшемисл поклав початок чеської династії[9]. (За іншою, більш пізньою версією, Крок був сином "поляка" Леха. Саме він, перемігши дракона, заснував на пагорбі Вавель славне місто Краків, що протягом п'яти століть було столицею Польської держави). У написаному ж у XVIII столітті, тобто шість століть після "Чеської хроніки", "Великому універсальному лексиконі" німецького дослідника І. Цедлера йдеться про те, що за своїм походженням Чех був склавонскім принцом і жив у хорватському замку Крапина доти, поки не позбавив життя римського префекта на ім'я Авреолі. Після вчиненого злодіяння Чех змушений був покинути замок і відправитися царювати в Богемію (чи на запрошення слов'ян, або з мотивів особистого характеру - оселитися і стати государем в обезлюдевшей через війни та епідемій землі). Такими ж прибульцями з далеких і незнайомих земель були Лех в Польщі і Рус.

Еволюція легенди наявності: додаються нові персонажі (брати Лех і Рус) і в основу міфу, таким чином, лягає вірна в своїй основі ідея мовної та суперетнічної спільності слов'янства при поділі її на кілька споріднених гілок. Сам же кістяк легенди про трьох братів складається приблизно до рубежу XIV-XV століть: цікаво, що в одному з анонімних творів якогось краківського автора, написаному в цей час, у Руса з'являється альтернативне ім'я - Мех. Воно могло виникнути або як переосмислення імені вже згадуваного біблійного персонажа Мосох / Мешех, або ж було пов'язано з польським ім'ям прозивним mech (мох), за аналогією: як Чехія і Чех - від хащ, а Польща - від полів, так Хутро - від моховитої і болотистій місцевості.

З плином часу зміст легенди все більш і більш змінювався. Основні ж відмінності в численних версіях цієї легенди зводилися до наступних:

1) Чи були її головні дійові особи нащадками біблійних персонажів - чи ні? Наприклад, у творах який жив у X столітті арабського мандрівника Ібн-Фадлана згадується легенда про походження росіян від "Руса, сина Яфета і онука Ноя"... Скільки було братів - один (Чех, за версією Козьми Празького), двоє (Чех і Лех, що згадуються в чеському ізводі легенди), троє (Чех, Лех і Рус, згідно з польським перекладом) або навіть більше. У Даліміловой хроніці, що датується XIV століттям, наприклад, йдеться про вихід з Хорватії разом з Чехом шести його братів - таким чином, в легенді з'являється сакральне число сім, стародавня індоєвропейська символіка якого виразно виявлялася в міфології і ритуалах...

2)Кого з слов'янських братів - Чеха або Леха - слід все ж вважати старшим?

3) Звідки брати були родом (з Хорватії, Славонії, Іллірії, Македонії)?

4) Чи можна в принципі вважати легендарні події справжніми - чи ні? Цікаво, що тенденція вважати легендарні події і персонажів реально існуючими зберігала силу протягом досить довгого часу. Осмислення ж кожної з версій міфологеми (їх ємство - або ж, навпаки, відторгнення) практично постійно змінювалося.

Михайло Васильович Ломоносов не сумнівався в реальності подій, описуваних легендою. У той же час в "Історії Російської" В. Н. Татіщева безпосередньо йдеться про вигадку: "Чехи і поляки вигадали трьох братів: Чеха, Леха і Руса..." На думку вченого, дана легенда представляла собою не більш ніж міф, що загрожував реальне сприйняття історичних процесів. завдяки самому процесу розвитку історичної думки, який призвів до деміфологізації картини слов'янства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)