АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Водопроникність ґрунтів

Читайте также:
  1. ВИЗНАЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО БОНІТЕТУ ҐРУНТІВ
  2. Капілярні властивості ґрунтів
  3. Магнітні властивості ґрунтів
  4. Метод ВИЗНАЧЕННЯ коЕфІцІЄнтУ реакцІЇ ҐРУНТІВ на техногеннИЙ ВПЛИВ
  5. НАПРУЖЕННЯ ҐРУНТІВ
  6. Присвяченій міжнародному року ґрунтів
  7. Ранжирування досліджуваних ґрунтів
  8. Результати біотестування міських ґрунтів методом проростків крес-салату
  9. Результати біотестування міських ґрунтів методом проростків пшениці

Здатність ґрунтів пропускати через себе воду називається водопроникністю, а рух води у ґрунтах чи породах під дією напору - фільтрацією.

Коефіцієнт фільтрації (Кф) - це міра водопроникності ґрунту, дорівнює швидкості руху води при градієнті напору, рівному 1. Вимірюється у см/сек або м/добу.

Водопроникність ґрунтів визначається багатьма факторами. Найбільш важливими з них є геометрія шпарового простору (розмір шпар, їх звивистість) і характер розкриття тріщин, а також властивості рідини, що фільтрується.

Розмір шпар й їх форма, а також величина шпаруватості у значній мірі визначаються дисперсністю і мінералогічним складом ґрунтів чи порід. Тому глинисті породи володіють малою водопроникною здатністю у порівнянні з гравелистими і галечниковими, а монтморилонітові глини мають значно меншу водопроникність, ніж каолінітові. Малу водопроникність глин і інших глинистих порід використовують у практичних цілях для створення із них водонепроникних екранів у дамбах, каналах і інших спорудах.

Розмір шпар ґрунту залежить не тільки від діаметру і форми частинок, але і від їх складення: для пухкого складення частинок розмір шпар вищий, ніж для щільного складення. Вплив змін шпаруватості на водопроникність зростає у міру збільшення дисперсності ґрунтів.

Суттєвий вплив на водопроникність ґрунтів мають текстурні особливості. Наявність шаруватості зумовлює неоднакову водопроникність ґрунтових товщ у горизонтальному і вертикальному напрямках. Найбільш яскраво фільтраційна анізотропія виражена у шарувато-стрічкових глинах, у яких водопроникність у горизонтальному напрямку у кілька разів вища. Лесові породи також володіють чітко вираженою фільтраційною анізотропністю. Водопроникність лесових порід у вертикальному напрямку часто в 5-10 (до 20-30) разів вища, ніж у горизонтальному. Це зумовлено наявністю трубчастих вертикальних макрошпар.

Процеси, які ведуть до зміни розміру шпар і їхньої кількості, впливають на водопроникність ґрунтів і порід. Так, наприклад, у результаті порушення структури ґрунтів, особливо глинистих і лесових, і наступного їх ущільнення відбувається значне зменшення водопроникності, а також вирівнювання її у різних напрямках.

Водопроникність глин при однакових рівних інших умовах (однаковий мінералогічний склад, дисперсність, щільність) у значній мірі залежить від складу і концентрації електролітів у фільтруючій воді і складу обмінних катіонів. Дослідження показують, що проникність глин при фільтрації прісною водою значно менша, ніж при фільтрації розчином електролітів з концентрацією більше 0,1-1 н. Так, наприклад, при фільтрації розчином NaСІ з концентрацією 10 % через монтморилонітові глину коефіцієнт фільтрації збільшився у 2,7 разів у порівнянні з коефіцієнтом фільтрації з водою.

Водопроникність глин по відношенню до електролітів у значній мірі залежить від виду глинистого мінералу. У міру впливу електролітів на зміну проникності мінерали розташовані у наступному порядку (у порядку зменшення впливу електролітів): монтморилоніт, гідрослюда, каолініт. Вплив концентрації фільтруючого через ґрунт електроліту зменшується у міру зменшення кількості глинистих частинок.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)