АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Aperture Grill (Апертурні ґрати)

Читайте также:
  1. A and 28
  2. Chapter 1
  3. CHAPTER 10
  4. Chapter 10
  5. Chapter 14
  6. Chapter 17
  7. Chapter 21
  8. CHAPTER 8
  9. Chapter 9
  10. Chapter Eight
  11. Chapter Seventeen

Є і ще один вид трубок, у яких використовується "Aperture Grill" (апертурна, або тіньові ґрати). Ці трубки стали відомі під ім'ям Trinitron і вперше були представлені на ринку компанією Sony ще в 1982 році.

Визначення 5. Апертурні ґрати (aperture grill) Це рішення не містить у собі металеві ґрати з отворами, як у випадку з тіньовою маскою, а має ґрати з вертикальних ліній. Замість крапок з люмінофорними елементами трьох основних квітів апертурні ґрати містять серію ниток, що складаються з люмінофорних елементів, вибудованих у виді вертикальних смуг трьох основних квітів. Така система забезпечує високу контрастність зображення і гарну насиченість квітів, що разом забезпечує високу якість моніторів із трубками на основі цієї технології. Маска, застосовувана в трубках фірми Sony (Mitsubishi, ViewSonic), являє собою тонку фольгу, на якій продряпані тонкі вертикальні лінії. Вона тримається на горизонтальному (однієї в 15", двох у 17", трьох і більш у 21") дротику, тінь від користувач БАЧИТЬ на екрані у виді тонкої смуги (або смуг), що перетинають по діагоналі екран. Цей дротик застосовується для гасіння коливань і називається damper wire.

Основне достоїнство це технології: чудові по насиченості кольору, крім того, екран таких моніторів набагато менш опуклий, чим при застосуванні тіньових масок і щілинних масок, тому що в принципі не має причин бути скривлений по вертикалі. Однак, сучасні технології виготовлення плоских трубок, дозволяють і при застосуванні тіньової або щілинної маски домогтися плоского екрана. Основний же недолік - ступінчастість і нечіткість діагональних ліній, отчого проектувальники не люблять монітори з застосуванням апертурних ґрат.

Не можна прямо порівнювати розмір кроку для трубок різних типів: крок крапок (або тріад) трубки з тіньовою маскою виміряється по діагоналі, у той час як крок апертурних ґрат, інакше називаний горизонтальним кроком крапок, - по горизонталі. Тому при однаковому кроці крапок трубка з тіньовою маскою має велику щільність крапок, чим трубка з апертурними ґратами. Для приклада: 0.25 мм strip pitch (для апертурних ґрат) приблизно еквівалентно 0.27 мм dot pitch.

1.3. Рідкокристалічні монітори (LCD)

Визначення 6. LCD (Liquid Crystal Display, рідкокристалічні монітори) зроблені з речовини, що знаходиться в рідкому стані, але при цьому має деякі властивості, властивим кристалічним тілам. Фактично, це рідини, що володіють анізотропією властивостей (зокрема, оптичних), зв'язаних з упорядкованістю в орієнтації молекул. Молекули рідких кристалів під впливом електрики можуть змінювати свою орієнтацію і внаслідок цього змінювати властивості світлового променя минаючого крізь них. Ґрунтуючись на цьому відкритті й у результаті подальших досліджень, стало можливим знайти зв'язок між підвищенням електричної напруги і зміною орієнтації молекул кристалів для забезпечення створення зображення. Перше своє застосування рідкі кристали знайшли в дисплеях для калькуляторів і в кварцових годинник, а потім їх стали використовувати в моніторах для портативних комп'ютерів. Сьогодні, у результаті прогресу в цій області, починають одержувати усе більше поширення LCD-монітори для настільних комп'ютерів.

про дозвіл LCD-моніторів. Це дозвіл одне, і його ще називають native, воно відповідає максимальному фізичному дозволові CRT-моніторів, тобто фізичній кількості пікселів у матриці з рідких кристалів. Саме в native дозволі LCD-монітор відтворює зображення найкраще. Цей дозвіл визначається розміром пікселів, що у LCD-монітора фіксований. Наприклад, якщо LCD-монітор має native дозвіл 1024x768, те це значить, що на кожній з 768 ліній розташовано 1024 електродів, читай: пікселів. При цьому їсти можливість використовувати і більш низьке, чим native, дозвіл. Для цього є два способи. Перший називається "Centering" (центрування); суть методу в тім, що для відображення зображення використовується тільки та кількість пікселів, яких необхідно для формування зображення з більш низьким дозволом. У результаті зображення виходить не у весь екран, а тільки в середині. Усі невикористовувані пікселі залишаються чорними, тобто навколо зображення утвориться широка чорна рамка. Другий метод називається "Expansion" (розтягання). Суть його в тім, що при відтворенні зображення з більш низьким, чим native, дозволом використовуються всі пікселі, тобто зображення займає весь екран. Однак, через те, що зображення розтягується на весь екран, виникають невеликі перекручування, і погіршується різкість. Тому при виборі LCD-монітора важливо чітко знати, яке саме дозвіл вам потрібно. Окремо варто згадати про яскравості LCD-моніторів, тому що поки немає ніяких стандартів для визначення того, чи достатньою яскравістю володіє LCD-монітор. При цьому в центрі яскравість LCD-монітора може бути на 25% вище, ніж у країв екрана. Єдиний спосіб визначити, чи підходить вам яскравість конкретного LCD-монітора, це порівняти його яскравість з іншими LCD-моніторами.

Ще один параметр, про яке потрібно згадати, це контрастність. Контрастність LCD-монітора визначається відношенням між самим яскравим білим і самим темним чорним кольором. Гарним контрастним співвідношенням вважається 120:1, що забезпечує відтворення живих насичених квітів. Контрастне співвідношення 300:1 і вище використовується тоді, коли потрібне точне відображення чорно-білих півтонів. Але, як і у випадку з яскравістю, поки немає ніяких стандартів, тому головним визначальним фактором є ваші очі.

Серйозним недоліком таких моніторів є кут огляду: навіть самі останні моделі нерідко не дозволяють нормально бачити зображення, якщо користувач дивиться на монітор під кутом. Утім ця проблема починає відходити в минуле: якщо ще недавно типовий кут огляду для рідкокристалічного монітора був близько 45 градусів, то сьогодні є моделі з кутом огляду до 170 градусів!

Варто відзначити і таку особливість частини LCD-моніторів, як можливість повороту самого екрана на 90°, з одночасним автоматичним розворотом зображення. У результаті, наприклад, якщо ви займаєтеся версткою, те тепер лист формату A4 можна цілком умістити на екрані без необхідності використовувати вертикальне прокручування, щоб побачити весь текст на сторінці. Правда, серед CRT-моніторів теж є моделі з такою можливістю, але вони вкрай рідкі. У випадку з LCD-моніторами ця функція ставати майже стандартною.

До переваг LCD-моніторів можна віднести те, що вони дійсно плоскі в буквальному значенні цього слова, а створюване на їхніх екранах зображення відрізняється чіткістю і насиченістю квітів. Відсутність перекручувань на екрані і маси інших проблем, властивих традиційним CRT-моніторам. Додамо, що споживана і потужність, що розсіюється, у LCD-моніторів істотно нижче, ніж у CRT-моніторів.

Ще одним достоїнством LCD моніторів є їхні малі розміри в глибину: якщо в звичайного монітора глибина приблизно дорівнює діагоналі екрана, монітори досить тонкі, їхня товщина звичайно порядку 5-10 див.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)