АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота 1

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт

з дисципліни “Будівельне матеріалознавство”

 

Властивості портландцементів

(для студентів спеціальності “Міське будівництво

та господарство”)

затверджено

на засіданні кафедри

будівництва.

Протокол № 4 від 10.11.2009 р.

 

 

Луганськ 2009


УДК 69.003:658.114.7

 

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу “Будівельне матеріалознавство”. Властивості портландцементів (для студентів спеціальності “Міське будівництво та господарство”) /Укл.: Руденко Н.М.– Луганськ: Вид-во СНУ ім. В. Даля, 2009. -21с.

 

 

Методичні вказівки призначені для виконання лабораторних робіт з курсу будівельного матеріалознавства “Властивості портландцементів”. Лабораторні роботи передбачають дослідження студентами фізико-механічних властивостей портландцементів різноманітного мінералогічного складу з різними добавками.

Методичні вказівки призначено для студентів спеціальності “Міське будівництво та господарство” денної та заочної форм навчання.

 

 

Укладачі: Н.М. Руденко, д.т.н., проф.

 

 

Рецензент Л.С. Савін, д.т.н., професор кафедри екології Придніпровської державної академії будівництва та архітектури


Лабораторна робота 1

 

ВПЛИВ КІЛЬКОСТІ ВОДИ ЗАТВОРЮВАННЯ

І ТЕРМІНІВ ТУЖАВІННЯ

НА ПЛАСТИЧНУ МІЦНІСТЬ ЦЕМЕНТНОГО ТІСТА

 

Мета роботи - вивчити пластичні властивості цементного тіста й одержати навички роботи з відповідним устаткуванням.

Основні положення. Тісто, виготовлене з цементу, представляє собою концентровану водну суспензію визначеної структури і підвищеної в'язкості. Така система називається в’язкопластичною.

У цементному тісті вже у момент його приготування починаються складні процеси, що обумовлюють поступове перетворення пластичної маси у цементний камінь. При цьому структурна в'язкість тіста під час тверднення різко збільшується. Тісто набуває деякої пластичної міцності, величина якої визначається не тільки часом взаємодії цементу з водою, але і співвідношенням між ними.

Пластична міцність характеризується величиною граничної напруги зсуву і може бути визначена за допомогою деяких приладів, у тому числі конічним пластометром. Гранична напруга зсуву цементного тіста нормальної густоти становить 0,01 МПа. На початку тужавіння пластична міцність досягає 0,15 МПа, а наприкінці тужавіння - 0,5 МПа.

Прилади та матеріали: конічний пластометр, прилад Віка, чашка для замішування з лопаткою, вага з рівновагами масою до 1 кг, мірний циліндр до 250 мл.

Хід роботи.

1. Вивчення конструкції і роботи конічного пластометра.

Для визначення величини граничної напруги зсуву (пластичної міцності) цементного тіста застосовують конічний пластометр.

За допомогою гвинтів і вантажу, що переміщається, важіль приладу встановлюють у горизонтальне положення. Чашечку з досліджуваним тістом поміщають на піднімальний столик, поверхня тіста стикується з конусом. Конус навантажують, і він занурюється у тісто, після чого за індикатором відзначають глибину його занурення. Навантаження на конус передається через ліве плече важеля з підвішеною на кінці мірною посудиною, у яку наливають воду. Це забезпечує рівномірність зростання навантаження, отже, рівномірне занурення конуса у тісто.

Граничну напругу зрушення розраховують за формулою

 

Па,

де К - коефіцієнт, що залежить від кута конуса при вершині: при 30º К =0,96, при 45º К =0,41 і при 60º К = 0,21;

Р - маса рідини у посудині, кг;

h - глибина занурення конуса, см.

Пластометр дозволяє фіксувати зміну пластичної міцності системи із самого початку її зміцнення до закінчення тужавіння. Прилад можна використовувати для вивчення кінетики твердіння цементу.

2. Після знайомства з роботою приладу готують три заміси цементного тіста. Перший - з витратою води, що відповідає нормальній густоті (н.г. за приладом Віка), другий і третій - з витратою води, відповідно збільшеною і зменшеною на 10%. Тісто у кільцях приладу Віка залишають для визначення термінів тужавіння.

3. Одночасно з заповненням цементним тістом кілець приладу Віка тісто укладають у чашечки пластометра й обчислюють перше значення пластичної міцності τ1.

4. Надалі через кожні 10...15 хв роблять одночасну перевірку початку тужавіння на приладі Віка і вимір пластичної міцності на пластометрі.

5. Виміри проводять до моменту закінчення тужавіння цементного тіста.

6. У процесі виконання роботи необхідно фіксувати не тільки кількість вимірів на кожному приладі, але і час виміру з моменту замішування цементного тіста. Дані заносять у табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Час вимірювання з моменту затворювання, хв Тісто В/Ц=НГ Тісто НГ+10% води В/Ц= Тісто НГ-10% води В/Ц=
пластична міцність, Па терміни тужавіння пластична міцність, Па терміни тужавіння пластична міцність, Па терміни тужавіння
початок, год-хв кінець, год-хв початок, год-хв кінець, год-хв початок, год-хв кінець, год-хв
                   

 

За даними таблиці будують графіки, що відбивають зв'язок пластичної міцності цементного тіста з його В/Ц і часом тверднення.

1.5. Висновки по роботі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)