АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОРТЛАДЦЕМЕНТУ У РІЗНІ ТЕРМІНИ ТВЕРДНЕННЯ

Читайте также:
  1. Античний світ у різні епохи
  2. ВАЖЛИВІ ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ
  3. Від чого залежать терміни доставки вантажів? Привести розрахункову формулу. Заходи по прискоренню доставки вантажів.
  4. Відповідно до структурно – функціональних відмінностей автономну нервову систему поділяють на різні відділи. Вкажіть правильний розподіл.
  5. Граничні терміни сплати внесків до ПФ роботодавцем та добровільним страхувальником
  6. До центральних апаратів больової рецепції зараховують різні ділянки ЦНС. Вкажіть, що вважається головним підкірковим центром?
  7. Додаток № 14. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ
  8. З ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ
  9. І. ОСНОВНІ ТЕРМІНИ ТА ЇХ ВИЗНАЧЕННЯ
  10. ІІІ. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ
  11. Ключові терміни і поняття
  12. Ключові терміни і поняття

 

Мета роботи - закріпити на практиці теоретичні основи кінетики гідратації цементів.

Основні положення. Швидкість і ступінь гідратації цементу з достатньою вірогідністю можуть бути встановлені різними методами, у тому числі методами визначення зв'язаної води, кількості гідроксиду кальцію, що виділяється при твердненні цементу, теплоти тверднення й ін. Нижче розглядається метод визначення швидкості і ступеня гідратації цементу за зміною кількості зв'язаної води.

Кількість води, що зв'язується хімічно при взаємодії з цементом, якісно характеризує процес гідратації: чим швидше вода зв'язується клінкерними мінералами, тим швидше в'яжуча речовина гідратується. При цьому якщо відомі склади гідратів і вміст у них гідратної води, то кількість хімічно зв'язаної води може служити і кількісним показником ступеня гідратації в'яжучих.

Прилади і матеріали: форми зразків-кубів з ребром 2 см, прилад Віка, ваги з наважками масою до 500 г, сито № 008, порцелянова ступка з маточкою, муфельна піч, чаша для затворювання з лопаткою, ексикатор, сушильна шафа, ванна з гідравлічним затвором, безводний хлористий кальцій або натронне вапно, абсолютований етиловий спирт, сірчаний ефір.

Хід роботи. З цементного тіста нормальної густоти виготовляють не менш одного зразка-куба з ребром 2 см для кожного досліду у заданий термін нормального тверднення. Першу добу зразки зберігаються у ванні з гідравлічним затвором, а потім звільнюються від форм і переносяться у воду, де знаходяться до досліду.

Через 7, 14 і 28 діб по одному зразку виймають із води, дроблять і занурюють для зневоднення на 30 хв в абсолютний етиловий спирт. Застосовувати для цілей зневоднювання сушіння зразків при t =100...110ºС не слід, тому що це призведе до перекручування результатів унаслідок додаткової гідратації складових цементу.

Висушені у спирті зразки протирають фільтрувальним папером, подрібнюють у ступці до повного проходження крізь сито № 008 і поміщають в ексикатор над шаром натронного вапна.

Від просіяного гідратованого цементу відбирають наважку (приблизно 5г) і знову заливають безводним спиртом. Наважку перемішують, промивають на фільтрі сірчаним ефіром, переносять у конічну колбу і поміщають у сушильну шафу, де при температурі 100ºС висушують до постійної маси.

Висушену наважку (приблизно 2 г) поміщають у порцеляновий тигель і прожарюють до постійної маси при температурі 1000ºС. Якщо при висушуванні з гідратованого цементу була цілком вилучена гігроскопічна волога, то при прожарюванні гідрати розкладаються і видаляється вода. Знаючи масу в грамах абсолютно сухого зразка до (а) і після (в) прожарювання, кількість хімічно зв'язаної води визначають за формулою

 

.

 

Аналогічно визначають гідратну воду у цементі кожного терміну тверднення.

Отримані результати представляють у виді графіка, відкладаючи по осі абсцис тривалість тверднення цементу, діб, а по осі ординат - кількість гідратної води у цементі даного терміну тверднення у відсотках.

Висновки по роботі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)